Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kráľ Karol III. rozhodol o tituloch pre deti Sussexovcov! Meghan a Harryho to poriadne naštvalo!
Zdielať na

Kráľ Karol III. rozhodol o tituloch pre deti Sussexovcov! Meghan a Harryho to poriadne naštvalo!

Archívna reportáž

Smútočných ceremónií na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa zúčastňujú aj kontroverzní Sussexovci. Mnohým Britom sa to zdá byť neadekvátne vzhľadom na ich rozsiahlu ohováračskú kampaň, ktorú vedú z USA vyše roka voči kráľovskej rodine, ale oni majú, zdá sa, hrošiu kožu. Nový kráľ Karol III. prejavil ale veľkú zhovievavosť a veľkorysosť, keď ich nevynechal zo zoznamu najbližších rodinných príslušníkov na honosných smútočných ceremóniách. Ušiel sa im tak opäť kus pozornosti a slávy, no v zákulisí údajne spolu s Harrym aj teraz tvrdo bojujú  za svoje privilégiá.

​Sussexovci mali skutočne šťastie v nešťastí, keď práve počas náhleho skonu kráľovnej boli v Británii, kde sa zúčastňovali na dvoch veľkých akciách. Meghan (41) otvorila summit One Young World v Manchestri a princ Harry (37) zas vystúpil s prejavom na podujatí Invictus Games One Year To Go v nemeckom Düsseldorfe, kam si nakrátko odskočili. Do Spojeného kráľovstva sa vrátili krátko pred 8. septembrom, práve keď zomrela kráľovná. Harry prišiel odovzdať ceny WellChild Awards, charitatívnej organizácie, ktorej je patrónom. Ku kráľovnej sa dostal, žiaľ, až po jej  skone, ale bez Meghan, čo mu mali jasne odporučiť z kráľovského paláca. Neskôr sa k nemu ale Meghan pridala, s čím zrejme kráľovská rodina musela súhlasiť.

Navonok trúchlia a plnia si dôstojné povinnosti, no v zákulisí tvrdo bojujú za svoje privilégiá. Údajne im veľmi išlo aj o tituly princ a princezná pre ich deti, čo považujú mnohí za vyslovene pokrytecké, keď dobrovoľne odišli z britského kráľovského dvora. Navyše, hoci sa v USA kráľovské tituly nepoužívajú, Meghan sa nechá vždy oslovovať vojvodkyňa a všade si aj tento titul píše. Sussexovci by zjavne radi zostali sedieť na dvoch stoličkách.

​Meghan sa už vlani v marcovom rozhovore s Oprah Winfreyovou sťažovala, že Archie nemá titul princa. Vtedy zavádzala, že kráľovská rodina odmietla jej synovi udeliť titul princa kvôli farbe jeho pleti, v skutočnosti to vyplývalo z jasných pravidiel kráľovského paláca, konkrétne z dekrétu kráľa Juraja V. z roku 1917, ktorý obmedzuje udeľovanie titul princa a HRH (Jeho alebo Jej kráľovská Výsosť) len na určitých členov kráľovskej rodiny. Smrť kráľovnej situáciu pre Sussexovcov trochu zmenila, píše portál The Sun.

Harry držal stráž pri rakve svojej starej matky, dovolili mu mať uniformu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Pre britský denník The Sun uviedol zdroj, ktorý má blízko k palácu, niektoré skutočnosti na objasnenie situácie. Archie a Lilibet by mali dostať tituly princa a princeznej, ale nebudú môcť používať titul Jeho/Jej kráľovská výsosť. Podľa tohto zdroja sa nový kráľ Karol III. už rozhodol a čaká len na vybavenie formalít po pohrebe kráľovnej Alžbety II. Sussexovci sa tak dočkali iba čiastočne. "Sú rozčúlení, že Archie a Lilibet nebudú mať titul HRH. Taká je totiž dohoda, že deti môžu byť princom a princeznou, ale nie HRH, pretože nepatria k pracujúcej časti kráľovskej rodiny," vysvetlil zdroj. Harry a Meghan vraj namietajú, že dcéry princa Andrewa, Beatrice a Eugenie, majú titul HRH, aj keď taktiež nie sú pracujúcimi členkami kráľovskej rodiny. Zabúdajú pritom minimálne na to, že sú stále pevnou súčasťou kráľovskej rodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie