Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takýto bol príbeh večne rozhádaných bratov Nedvědovcov! Po smrti Františka sa Honza stiahol a smúti
Zdielať na

Takýto bol príbeh večne rozhádaných bratov Nedvědovcov! Po smrti Františka sa Honza stiahol a smúti

Archívna reportáž

Ešte donedávna to vyzeralo na doživotné odlúčenie dvoch slávnych českých bratov, folkových hudobníkov Nedvědovcov, ktorí spolu roky v podstate vôbec nekomunikovali. Azda riadením osudu ale len mesiac pred nečakaným pred skonom Františka († 73) za ním stihol jeho brat Honza (74) prísť. Dôvodom bola Frantova zlatá svadba na Staromestskom námestí v Prahe, no v skutočnosti to vraj nebolo len preto.

Hoci sa tváril, že ho jeho maldší brat František vôbec nezaujíma, v skutočnosti vraj Janovi Nedvědovi nebolo ľahostajné, ako Franta posledný rok zdravotne trpí. Ani Honza nie je práve najzdravší, bez pomoci svojej o takmer 40 rokov mladšej manželky Pavlínky a sestry by sa o seba nedokázal sám postarať. No pre svoju konfliktnú povahu nedokáže zrejme s nikým iným normálne komunikovať, ani žiť.

Ťažké srdce na svojho otca má aj jeho syn z druhého manželstva Jan, s ktorým otec tiež vôbec nekomunikuje. Bol to vraj hlavne on, kto otcovi kládol na srdce, aby šiel bratovi Františkovi zablahoželať k jubilejnému sobášu. Chcel, aby sa bratia spolu pomerili. "Kedy inokedy, keď nie dnes? Veď strýko zvádza boj s rakovinou pľúc," zveril sa so svojimi obavami portálu Ahaonline, a to vtedy netušil, aký krátky čas života strýkovi zostáva. Našťastie Honza Nedvěd nakoniec na Staromák skutočne prišiel a brata Františka párkrát potľapkal srdečne po pleciach. František prekvapivo radosť zo stretnutia navonok veľmi neprejavoval, hoci vo vnútri to však možno cítil inak. Ani on vtedy iste nevedel, že príležitosť na objatie so starším bratom už viac mať nebude.

Pred deviatimi rokmi mali svetlejšiu chvíľku a porozprávali všeličo o svojom vzťahu Janovi Krausovi:

Napriek všetkému zlému, čo sa odohralo medzi Honzom a Františkom, ich puto bolo veľmi silné. Honza sa vraj po oznámení náhlej smrti brata celkom psychicky zrútil. Zavrel sa spolu so svojím psom do dielne v záhrade a nechce z nej vyjsť. Pustí k sebe iba manželku Pavlínku. Medzi bratmi bol len zhruba ročný vekový rozdiel, a preto boli k sebe už od detstva veľmi pripútaní, hoci povahy mali rôzne. Aj ich spôsob života v dospelosti bol veľmi rozdielny. Napriek tomu sa mali radi, aj keď si to verejne nepripomínali. Naopak, všetci vedeli o ostrých hádkach medzi nimi a dlhoročnom následnom odcudzení. "Rozišli sme sa päťkrát... Keď niekoho začne páliť dobré bydlo, začne robiť veci, ktoré sa nezlučujú so spoločným žitím. Teraz som si povedal, že je definitívny koniec," povedal svojho času František s tým, že nechce mať kvôli bratovi stále len nervy, ani si ohýbať charakter. Spory mali údajne najmä kvôli financiám a kariére.

​V marci vyjadril Franta nádej, že sa s bratom zmieria, no pred pár týždňami to v rozhovore pre Expres.cz už videl inak. "Choroba nás nezblížila. Sme ako dvaja cudzí ľudia, to sa tak niekedy stane," skonštatoval smutne, no vzápätí s nádejou dodal, že možno sa to čoskoro zmení. Myslel tým azda už v hlave plánovaný spoločný koncert v pražskej O2 aréne. "Vyzerá, že O2 aréna bude...," povedal v júni pri stretnutí s bratom na Staromestskom námestí Honza. Žiaľ, ich veľké spoločné želanie sa im už splniť nepodarí. Ešteže sa stihli spolu aspoň stretnúť a podať si ruky symbolicky na znak zmierenia. Honza sa s náhlym odchodom brata na večnosť bude iste zmierovať ešte dlho, azda prehodnotí aj svoju tvrdohlavosť voči ostatným blízkym.

Súvisiace články

Najčítanejšie