Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred smrťou odspieval Franta Nedvěd svoj posledný koncert. Osud mu doprial neuveriteľný záver života
Zdielať na

Pred smrťou odspieval Franta Nedvěd svoj posledný koncert. Osud mu doprial neuveriteľný záver života

Archívna reportáž

Osud píše rôzne príbehy, žiaľ, niekedy aj veľmi smutné. V prípade pesničkára Františka Nedvěda († 73) bol krutý, no milosrdný zároveň. Na úplný záver, nič netušiac, mu doprial posledné krásne chvíle, aby následne prišiel skutočne náhly koniec.

V nedeľu večer zasiahla českých a slovenských fanúšikov folku smutná správa. Zomrela skutočná pesničkárska legenda, spoluzakladateľ kapely Brontosauři a spoluautor a interpret mnohých nesmrteľných hitov, ktoré si pospevujú už aspoň tri generácie. Svet navždy opustil František Nedvěd, len krátko potom, čo sa tešil z víťazstva nad rakovinou.

Zdá sa to byť až neuveriteľné, a len ťažko môže človek neveriť na osud, keď si pripomenie posledné správy o zosnulom. V priebehu roka prežil viac než dosť. Od problémov so srdcom a náročnej operácii, keď mu spravili trojitý bypass, cez diagnostikovanie rakoviny, liečbu a následnú stratu hlasu, nákazu koronavírusom, až po opatrnú radosť z porazenia choroby, obnovenie manželského sľubu a veľkých plánov na návrat na pódiá.

Pripomeňte si Františka Nedvěda na koncerte so synom po boku:

A medzitým všetkým smutný spor s bratom Honzom, ktorý neprejavil veľký súcit ani keď Franta minulý rok bojoval o život. "Že ide brat na operáciu? Nezaujíma ma to, rovnako ako celá naša rodina," reagoval Honza Nedvěd priam šokujúco. Následne síce dodal, že mu drží palce, ale tam to zhaslo. No akýmsi riadením osudu sa rozhodol pred mesiacom vypočuť syna Jana, s ktorým tiež už roky nekomunikuje, a bratovi Františkovi prišiel na obnovenie manželského sľubu pri príležitosti zlatej svadby potriasť pravicou. Netušil, že je to ich posledný kontakt - obaja verili, že si spolu ešte raz zahrajú na veľkolepom koncerte.

Ten sa už, žiaľ, nikdy neuskotoční. František stihol spraviť naposledy fanúšikom radosť pri tom, čo mal najradšej - pri speve s gitarou v ruke - ešte týždeň pred smrťou. O dva dni nato musel byť hospitalizovaný. "Minulý týždeň v nedeľu som ho odvážal. V piatok sme hrali v Olomouci. V sobotu vstal a bol ešte v poriadku, ale k večeru začal byť unavený a spavý. Vravel som si, že je to následkom koncertu, ale v nedeľu už spal stále, tak som ho odviezol do nemocnice. Bol celý dehydrovaný," povedal pre Život v Česku syn Vojta Nedvěd. V nemocnici zistili, že sa rakovina vrátila, žiaľ, udrela s plnou silou a naposledy. V nedeľu večer zverejnil Vojta tú najsmutnejšiu správu. Jedinou chabou náplasťou na bolesť je fakt, že mu osud doprial 9. júna krásny deň s rodinou, keď oslávili s manželkou svoju lásku, a s bratom Honzom uzavrel konečne prímerie.

Súvisiace články

Najčítanejšie