Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ani hrob, ani jej piesne! Hana Hegerová mala jasnú predstavu, TU chce byť rozsypaná!
Zdielať na

Ani hrob, ani jej piesne! Hana Hegerová mala jasnú predstavu, TU chce byť rozsypaná!

Archívna reportáž

V utorok opustila vo veku 89 rokov tento svet famózna speváčka, kráľovná šansónu, Hana Hegerová. Hoci táto rodená Bratislavčanka prežila väčšinu života v Prahe, predsa len sa zdá, že aspoň čiastočne sa chce do rodiska vrátiť - hoci len na moment, kým sa jej popol posunie ďalej.

Hoci dosiahla Hana Hegerová (†89) obrovský úspech ako speváčka, československá prvá dáma šansónu, a obdivovali ju aj na svetových pódiách, jej život poznačilo viacero tragédií. Napriek tomu, no možno práve preto, si vytvorila obrovský nadhľad a mala veľký zmysel pre humor, čo o nej povedal aj Milan Lasica, ktorý pre ňu napísal pár hitov, vrátane jedného z najväčších, nesmrteľné Čerešne.

Hana Hegerová dokázala hovoriť s humorom aj o vlastnej smrti a mala celkom jasnú predstavu, čo sa má s jej pozostatkami stať, keď "vyletí hore komínom", ako to sama povedala. Ako poetické boli texty jej piesní, tak si želala aj poeticky a symbolicky splynúť s prírodou, píše portál Blesk.cz.

​Jej vnuk tak má veľkú úlohu, vysypať popol starej matky tam, kde si to želala. "Chcem, aby ste ho vysypali do Dunaja," vyslovila Hegerová prianie nechať sa na poslednej ceste unášať prúdom európskej veľrieky až do mora. Prázdnu urno má potom vnuk umiestniť na hrob, kde na večnosti odpočíva jej mama a jej jediný syn Matúš (†60). Hegerová bola presvedčená, že jej urnu aj tak niekto ukradne, ale vôbec jej to neprekážalo. "To mi vôbec nevadí. Ja nechcem, aby tam ľudia chodili a hovorili, že toto je hrob Hegerovej. Ja prosto vyšumím," vyslovila sa šansonierka pred rokmi v rozhovore pre časopis Vlasta.

​Hegerová dlhé roky bojovala so zhoršujúcim sa zdravím, keď ju trápilo hneď niekoľko diagnóz. V roku 2011 sekla so spevom raz a navždy celkom nečakane. "Raz som len tak stála na terase, pozerala som sa na Prahu a zrazu zo mňa vypadlo: Končím! A skončila som," priblížila pozadie svojho náhleho rozhodnutia. Neprišla si ani pre vyznamenanie od prezidenta Miloša Zemana. Jednoducho, chcela len "vyšumieť", ako sa vyjadrila. A prejavila aj vôľu, aby jej hlas nezaznel ani na jej poslednej rozlúčke so svetom. "V žiadnom prípade nechcem, aby sa púšťali moje šansóny. Už som si vybrala krásnu áriu Casta Diva z Belliniho opery Norma," vyjadrila sa s nadhľadom a úsmevom s osudom zmierená Hegerová. Zomrela v čase pandémie, pohreb s hromadnou účasťou sa preto zrejme konať nebude, no aj tak jej snáď blízki splnia jej posledné priania.

Súvisiace články

Najčítanejšie