Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrela Hana Hegerová (†89), československá kráľovná šansónu
Zdielať na

Zomrela Hana Hegerová (†89), československá kráľovná šansónu

Vo veku 89 rokov v utorok zomrela hviezda šansónu, jedna z najvýraznejších československých speváckych hviezd minulého storočia. Posledné roky jej zdravie neslúžilo, zhoršilo sa to najmä po smrti jej dvorného skladateľa a dobrého priateľa Petra Hapku v roku 2014.

Smutnú správu o skone Hany Hegerovej (†89) priniesol v utorok popoludní ako prvý portál Blesk.cz. Speváčka patrila nepochybne medzi najvýraznejšie osobnosti na hudobnej scéne v Československu nielen pre jej netuctový vzhľad, ale najmä pre hlas a charizmu. Rodáčka z Bratislavy, vlastným menom Carmen Mária Štefánia Farkašová známa aj ako Hana Čelková, sa naplno preslávila až s priezviskom manžela Dalibora Hegera.

Správu o jej smrti potvrdil pre iDnes.cz vydavateľ Tomáš Padevět: "Zomrela obklopená rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde bola pred mesiacom hospitalizovaná po zlomenine krčku".  ​Posledné roky sa potýkala s viacerými zdravotnými problémami. Bez barlí sa nevedela pohnúť, zrádzali ju aj obličky, pre ktoré bola v nemocnici každého pol roka. Navyše, od narodenia trpela vrodenou srdcovou chybou pre ktoré sa napokon nemohla stať balerínou, čo bol jej životný sen.

Pripomeňte si jeden z najväčších hitov:

Ani balerína, ani ekonómka, ako od nej očakával jej otec, bankár. Hana nastúpila na konzervatórium a začala spievať naplno, pričom sa veľmi rýchlo presadila. Ako 24-ročná bola členkou Divadla Petra Jilemnického v Žiline, no spievala aj v Tatra revue v Bratislave. Už o pár rokov neskôr sa ale presunula do Prahy, kde napokon ostala už na celý život. Veľký úspech jej priniesla rola Edity vo hudobnom filme Kdyby tisíc klarinetů.

Na Hanu Hegerovú si zaspomínali aj jej slovenskí kolegovia a kamaráti. "Bol som jeden z mála, ktorý ju mohol označovať jej skutočným menom Carmen. Poznali sme sa vyše 60 rokov," spomína na priateľku Milan Lasica. Zoznámili sa, keď pre ňu napísal spolu s Jánom Melkovičom v polovici 60. rokov šansón. Viacero textov jej napísal potom v 80. rokoch. "Hlavne Čerešne, z ktorej spravila evergreen. Tá pieseň sa spieva dodnes v rôznych podaniach predovšetkým vďaka nej," zložil Hegerovej poklonu majster Lasica. "Vždy sme si dobre rozumeli, ona sa veľmi rada smiala, mala obrovský zmysel pre humor, mala taký sympatický nadhľad nad sebou samou, aj nad svetom, v ktorom žila. V súkromí bola ďaleko veselšia, ako v jej pesničkách," prezradil Milan Lasica ešte niečo o povahe Hegerovej. 

Spomienku venovala Hane Hegerovej aj prezidentka Zuzana Čaputová:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

"Obdivoval som ju od prvej chvíle, bola to dáma, ktorá ukázala, že šansón môže byť nielen francúzsky, ale napríklad aj český, či eventuálne aj slovenský," zložil Hegerovej poklonu Peter Lipa. "Hanka Hegerová bola veľká dáma šansónu československého, dá sa povedať, že aj európskeho významu. Mala enormne veľký úspech v zahraničí. Svojím exkluzívnym, zvláštnym zjavom, svojím hereckým prevedením šansónu bola výnimočná," vyjadrila sa s obdivom aj Marcela Laiferová.

Hana Hegerová bola veľmi skromná, označenie "prvá dáma šansónu" nemala rada a stále pripomínala, že je mnoho ďalších skvelých speváčok. No o jej talente nepochybovali ani v zahraničí, vystupoval v parížskej Olympii, v Nemecku, kde vydala štyri albumy, či na Svetovej výstave v Montreale. Akurát v Československu jej režim nebol naklonený, no nikdy sa im nepodarilo ju celkom umlčať. Po Nežnej revolúcii sa naplno vrátila na pódiá a zaznamenávala obrovské úspechy. Jej súkromný život bol ale popretkávaný obrovskými tragédiami. Zomrel jej prvý manžel, neskôr na následky alkoholizmu zomrel aj jej jediný syn. No predčasne skonal aj jej druhý manžel a dieťa, ktorá s ním čakala, potratila. Komplet jej vyhorel byt na Staromestskom námestí v Prahe a dokonca bola na prelome 70. a 80. rokov aj vo väzení za údajnú spreneveru, čo ale mnohí označili za vykonštruovaný proces. 

Súvisiace články

Najčítanejšie