Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Je po všetkom, Ivetu Bartošovú (†48) pochovali extrémne rýchlo
Zdielať na

Je po všetkom, Ivetu Bartošovú (†48) pochovali extrémne rýchlo

V pondelok popoludní sa konal pohreb tragicky zosnulej speváčky Ivety Bartošovej (†48). Stalo sa tak skoro dva týždne potom, čo v Uhříněvsi skočila pod vlak. Pohreb bol bez účasti verejnosti a médií a uskutočnil sa v krematóriu Strašnice, píše český denník Blesk. Josef Rychtář (56) z neho však urobil tragikomédiu, preto sa rozlúčky nezúčastnila najbližšia rodina.

Macura sa vrátil

Okolo štvrtej poobede sa ku krematóriu vrátil Zdeněk Macura. Kvetiny však položil pod vŕbu, ktorá rastie pred obradnou sieňou. Dovnútra sa totiž nedostal. 

"Prišiel som, až keď pozvaní hostia odišli. To je v poriadku, tak to malo byť," uviedol pre Blesk.cz. "Ale pretože sa jedná o veľmi špecifický prípad, je to dôsledok zla. Je to akési pseudovíťazstvo satana," dodal. 

Obrad skončil

Po obrade smútoční hostia nastúpili do pripravenej čiernej dodávky, ktorá v doprovode dvoch čiernych áut odišla z brán strašnického krematória.Rozlúčiť sa s Ivetou Bartošovou neprišla jej rodina a ani nikto zo slávnych ľudí. 

Smútočný kar sa koná v dome speváčky v Uhříněvsi, kde sa zdržiava rodina vdovca. Pred domom hliadku mestská polícia.

Rychtář sa rozpráva s kňazom

Josef Rychtář po skončení obradu, ktorý celý preplakal, pristúpil k rakve svojej zosnulej manželky a opakovane hladil drevo. Pritom sa rozprával s kňazom.

Medzi fanúšikmi sa strhla hádka! Jedni tvrdia, že za smrť speváčky môže jej manžel Josef Rychtář (56), druhí sa ho zastávajú, že už sa jej pomôcť nedalo.

Artur išiel domov

Artur sa rozlúčiť naozaj nešiel. Jeho cesta viedla domov, kam pred malou chvíľkou aj dorazil. Tvár si skrýval za čiernymi slnečnými okuliarmi, spoločnosť mu nerobili už ani priatelia.

Priebeh poslednej rozlúčky s Ivetou Bartošovou (†48), pozrite si reportáž:

Rychtářova rodina sa lúči

Medzičasom sa rodina Josefa Rychtářa stále ešte lúči s Ivetou Bartošovou v malej obradnej sieni. Znejú piesne, ktoré Iveta naspievala, a ktoré milovala. Nad jej rakvou hovorí kňaz, ktorého z Říčan priviezol Rychtářov syn Jan.

Vyzerá to, že lúčenie bude dlhšie, ako bolo naplánované. Zo siene stále znejú Ivetine piesne.

Rozlúčiť sa chceli aj fanúšikovia, nebolo to však možné. "Chcel som položiť kvetinu, potom som sa dozvedel, že je to neverejné, čo ma mrzí. Nebol som pustený dovnútra. Myslím si, že to nie je voči Ivete fér. Zaslúžila by si, aby sa s ňou mohol rozlúčiť každý," povedal jeden z fanúšikov. Ostatní jeho názor podporujú.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Macura prišiel

Na poslednú chvíľu svoje rozhodnutie zmenil aj najväčší fanúšik a bývalý milenenc zosnulej speváčky Zdeněk Macura. Na pohreb predsa len prišiel v doprovode svojej priateľky, ale žiaľ, neskoro. Obrad nestihol.

"Chceli sme si len uctiť Ivetinu pamiatku, preto sme priniesli kvetiny. Ale asi prídeme neskôr," povedala Macurova priateľka Vlaďka Šuleková. O pár minút sa otočili a obaja odišli.

Druhý obrad?

Možné je, že Ivetina rodina zorganizuje druhý obrad, keďže nikto z nich na pohreb neprišiel. "Popol môžeme rozdeliť do dvoch urien. Samozrejme je možné ho rozdeliť aj na viac častí. Dokonca sa dáva časť popola do pamätných skiel. Alebo sa z tých spopolnených pozostatkov dá urobiť diamant. Variánt je tam viac," vysvetlil pre TN.cz predseda združenia pohrebníctva Julius Mlčoch. 

Momentálne nie je jasné, či aspoň časť poputuje do Frenštátu pod Radhošťom, ako by si priala Ivetina maminka Svatava. Rychtář si urnu môže prevziať približne 2,5 hodiny po obrade.

Len 10 minút

Extrémne rýchlo skončila posledná rozlúčka s obľúbenou českou speváčkou Ivetou Bartošovou (†48). Pohreb sa začal 14:40 hod. v pondelok a skončil sa o 10 minút. Posledná pieseň zaznela o 14:50 hod.

A to pritom vdovec Josef Rychtář (56) plánoval pompéznu poslednú rozlúčku za prítomnosti médií a fanúšikov.

Aspoň kvety

Prelomiť hradbu ochranky sa pokúsila jedna z fanúšičiek Ivety Bartošovej. Poprosila mužov v čiernom, či by predal kvety k rakve speváčky. Ochranka však bola neoblomná.

Ivetina obdivovateľka sa ale nevzdáva. Stále sa snaží ochranku zlomiť, však ide len o kvety. Zatiaľ sa jej ale nedarí. 

Nakoniec nahnevane odchádza aj s kyticou v ruke, ktorú priniesla pre speváčku.

Artur nepríde

Definitívne je jasné, že syn Ivety Bartošovej (†48) Artut na pohreb nepríde. Opustil školu a v spoločnosti priateľov ide preč. 

V rodnom meste speváčky Frenštáte pod Radhošťom je pokoj. Nevyzerá to, že by sa niekto chystal sa rozlúčiť so speváčkou.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Rychtář je v krematóriu

Do Prahy-Strašnice dorazil aj vdovec Josef Rychtář. Novinári ho už čakajú, pôjde však zadným vchodom.

Čierna dodávka so smútočnými hosťami, ktorých je približne 12, dorazila o druhej hodine do strašnického krematória.

Z auta najprv vystúpila ochranka, ktorá zmapovala situáciu. Smútoční hostia zatiaľ ostávajú v dodávke. Za Ivetou začalo plakať aj nebo - začalo pršať. 

Rozlúčiť so speváčkou sa prišla aj kriminalistka, ktorá smrť Ivety Bartošovej vyšetruje. Doprevádza ju kolega.

Na pohreb prišiel aj bývalý účastník SuperStar Jan Bendik. "Neviem, či nás pustia dnu. Josefa Rychtářa osobne nepoznám. Proste sme sa prišli rozlúčiť s úžasnou speváčkou," povedal pre Blesk.cz.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Odišli do krematória

Rychtář práve opustil dom v Uhříněvsi. V sprievode ochranky a svojich najbližších sa vydal smerom ku krematóriu.

Do pripravenej dodávky nastúpil farár a hneď za ním aj Rychtářova sestra a ich mama.

Pre krematórium prišla aj záchranná služba, ktorú privolali pre prípad, že by niekomu počas rozlúčky prišlo zle. Záchranárov je tam hneď niekoľko.

Pred domom speváčky začínajú manévre! Čierne auto ochranky zaparkovalo priamo pred vchodom a muži vyťahujú dáždniky. Tými zrejme budú chrániť Josefa Rychtářa. 

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Na konci ulice parkuje čierna dodávka, do ktorej nastúpia všetci smútoční hostia. Šéf ochranky dohovára novinárom, aby dodržiavali odstup a zabezpečili plynulý chod. "Pôjdeme pomaly, žiadne preteky sa konať nebudú," povedal novinárom a požiadal ich, aby sa nemiešali do kolóny. 

Zatiaľ stále nie je jasné, či sa pohrebu zúčastní speváčkin syn Artur a jej najbližšia rodina. Stále nikto nepotvrdil svoju účasť a Artur v pondelok ráno odišiel do školy.

Bývalý milenec spéváčky, Zdeněk Macura, sa v nedeľu priznal, že na pohreb nepríde. "Nezvládol by som to emočne. Rozlúčim sa s Ivetou sám," priznal pre TV Nova, píše český denník Blesk.cz.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Smútiaci sa schádzajú

Okolo obeda sa v dome zosnulej speváčky Ivety Bartošovej zišla rodina vdovca Josefa Rychtářa (56). V tom čase dorazil do domu v Říčanoch kňaz, ktorého doviezol Rychtářov syn Jan.

Pre krematóriom Strašnice sa medzičasom zišli prví fanúšikovia, ktorí by sa so speváčkou chceli rozlúčiť. Niekoľko z nich vyjadrilo svoj nesúhlas, že je obrad súkromný. Medzi nimi bol aj človek, ktorý Ivetu poznal. "Vídal som sa s Ivetou a Sépešim. Spolu sme chodili do autoškoly," priznal dnes už dôchodca pre český denník Blesk.cz.

V krematóriu sa zhŕkla desaťčlenná ochranka, ktorá bude zabezpečovať pokojný priebeh poslednej rozlúčky. Ich šéf Zdeněk Zahradník im krátko pred pol jednou rozdal posledné pokyny. Od všetkých smútočných hostí budú pred vstupom žiadať, aby sa legitimovali.

Starší syn vdovca Josef Rychtář ml. napísal na sociálnu sieť, že sa pohrebu nezúčastní. "Na pohreb nejdem. Nie som pozvaný, ale nešiel by som, ani keby som bol. Otca podporím inak. Naviac som v práci," zdelil.

Pred domom Bartošovej kontrolu situáciu policajná hliadka. Navyše sa tam objavila aj Zahradníkova ochranka.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Zapečatená rakva

Vdovec Josef Rychtář (56) naplánoval s pracovníkmi krematória pohreb až na neskorú poobedňajšiu hodinu. Až potom, čo sa v malej sieni uskutočnia všetky pohreby, píše český denník Blesk.cz.

Začiatok obradu je predbežne naplánovaný na 14:40 hod. Do siene vpustí ochranka len hostí, ktorí budú na zozname pozvaných.

Rakva s pozostatkami Ivety Bartošovej bude vraj zapečatená. "Pozostalí si zosnulú nebudú môcť prehliadnuť. Pokiaľ by o to vdovec prejavil záujem, musel by o to požiadať úradnou cestou. Tým by ale došlo k časovým prieťahom," uviedol zdroj. "Iveta Bartošová je oblečená v šedohnedom kostýme," dodal.

Obrad bude trvať približne polhodinu. Po ňom dôjde ku kremácii. Josef Rychtář si bude môcť vyzdvihnúť urnu o 2,5 hodiny neskôr. Kam popol svojej manželky uloží, zatiaľ zrejmé nie je.

Počas pohrebu zaznejú Ivetine piesne. Údajne pieseň Dej mi ruku, Děkuji vám, Andělové, Nebe plné  červánků a Noc je království, ktorú nahrala pred dvoma rokmi, alebo S tebou se neloučím.

"Dáme si poslední polibek v tomhle světe, na rozloučenou," znie záver piesne. Až z toho behajú zimomriavky po tele.

Fotografia z pohrebu

Alexandra Hinková

Rodina sa nevyjadrila

Na pohreb, ktorý má byť len v rodinnom kruhu, pozval vdovec speváčkinu rodinu len cez sms správy. Synovi Arturovi (17), jeho otcovi Ladislavovi Štaidlovi (69), speváčkinej maminke Svatave (74) a súrodencom Ivane (48) a Lumírovi (50) napísal ešte minulý týždeň. Uviedol, že pohreb bude bez účasti médii.

"Nikto mu ale od nedele neodpovedal, či príde," prezradil zdroj z Rychtářovho okolia. Stále tak visí vo vzduchu otázka, či sa s mamou príde rozlúčiť aspoň jej syn.

Ten v pondelok ráno vyrazil do školy oblečený do čierneho s okovaným náramkom. Na sebe mal červeno-čiernu flanelovú košeľu, metalovú bundu s potlačou a karabinami a cez plece prehodenú čiernu tašku s nášivkami.

Strýko vdovca Miroslav Rychtář vyvrátil možnosť, že by Josef uložil urnu do ich hrobu v Říčanoch. "Aj keď je mi jej nesmierne ľúto, nepoznali sme sa a ja nedopustím, aby ju tam uložil. Josef si môže hovoriť, čo chce, ale ja mám k tomu hrobu všetky doklady. Ja by som ho snáď zabil, keby ju tam dal," prehlásil Miroslav.

Pozrite si reportáž z pohrebu Ivety Bartošovej (†48):

Strážili hviezdy

Novinári ani fotografi nebudú mať prístup na obrad. Agentúra, ktorá dostala pohreb na starosť, bude strážiť aj prípadných bitkárov. Spoločnosť má skúsenosti s popovou hviezdou Madonnou či zosnulým kráľom Michaelom Jacksonom.

"Podľa majiteľa bezpečnostnej agentúry Zdenka Zahradníka prebehne obrad v pokoji. Pripravíme ho, ale všetko je v rukách pána Rychtářa," upresnil.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie