Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
K Muradovmu zákazu vstupu do EÚ sa vyjadril expert! Z jeho slov mrazí!
Zdielať na

K Muradovmu zákazu vstupu do EÚ sa vyjadril expert! Z jeho slov mrazí!

Archívna reportáž

V prípade zápasníka Makhmuda Muradova (32) so zrušením jeho víz do Českej republiky a tým aj do Európskej únie sa ukazujú viaceré komplikácie. On sám to nevie pochopiť, pretože podľa neho nepredstavuje žiadnu hrozbu pre Česko. Okrem iného mu to veľmi komplikuje situáciu aj v jeho profesionálnej kariére zápasníka MMA. Kvôli zrušeniu víz mu zrušili aj zápas vo Francúzsku, zápasiť bude až v Abu Dhabi. Nemôže sa stretnúť ani s milovanou dcérkou Rumiou, ktorá žije v Česku s mamou Monikou Bugárovou. Museli by prísť za ním do Uzbekistanu, alebo niekde mimo štátov Európskej únie.

Je známe, že sa Muradov pokúšal získať už nejakú dobu trvalý pobyt v Českej republike, ale neúspešne. "Už dlho mi nechcú dať papiere, čakám už asi šesť alebo sedem rokov. Najprv na schválenie prechodného pobytu, teraz na trvalý pobyt. Hoci mám dcéru, tak mi teraz nakoniec zrušili víza," posťažoval sa pre Extra.cz zápasník MMA, ktorý žije v Českej republike už 12 rokov. "Všetko, čo som robil 12 rokov, makal, pracoval, všetko mi vzali za jediný deň bez dôvodu," zúfa si Muradov. Nemôže sa vrátiť do Prahy, kde má priateľov, trénerov, ale predovšetkým svoju dvojročnú dcéru Rumunku. "Budem opäť žiadať o české víza. Teraz bude súd a neviem, ako to bude ďalej, ale snáď sa všetko čo najskôr vyrieši a ja budem môcť opäť priletieť do Českej republiky," dúfa. 

K tomuto na pohľad zvláštnemu prípdu sa pre Extra vyjadril aj Andor Šándor, bezpečnostný analytik. Aj jeho trochu prekvapili rázne kroky českých úradov v tomto prípade. "Ak mám hodnotiť iba na základe vami zaslanej  informácie, potom si myslím, že tento krok je zbytočný. Ak žil toľko rokov v Českej republike a narodila sa mu tu dcéra, potom si myslím, že by sa vec mala posudzovať bez hystérie," zvažoval Šándor. "Viem si predstaviť, že české úrady sa na to môžu odhodlať v situácii, keď dotyčná osoba predstavuje nejaké nebezpečenstvo, alebo spadá do prijatého sankčného režimu," vyslovil myšlienku, z ktorej priam mrazí. Naznačuje totiž, že za prípadom je niečo vážnejšie, o čom ale verejnosť netuší.

Mach je hviezdou nielen v našich končinách, ale aj v rodnom Uzbekistane a na svetovej MMA scéne:

"Treba brať do úvahy, prečo osoba, ktorej bolo odopreté vízum, sa usadila v Českej republike, ako sa tu správala a podobne," vysvetľoval Šándor, na čo sa nahliada napríklad aj v súčasnosti, keď úrady oveľa intenzívnejšie preverujú ruských občanov. No Muradov ani nie je Rus a podľa jeho slov sa ničoho tak závažného nedopustil, aby bol zbavený víz. Odvolací proces podľa tohto bezpečnostného odborníka bude ale komplikovaný. Takéto niečo ešte začiatkom roka, keď sa Muradov vrátil po niekoľkomesačnom pobyte v Uzbekistane nikto zrejme nečakal, vrátane neho. Možno jeho úspech niekomu leží v žalúdku, no možno je za tým skutočne niečo temnejšie, o čom nikto netuší. Možno ani samotný zápasník.

Muradov žil a pôsobil dlhé roky v Česku, ktorá je rodnou krajinou jeho dcérky Rumie, napriek tomu mu úrady nepredĺžili víza a nemôže vstúpiť nielen na územie susednej republiky, ale aj celej EÚ:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Makhmud Muradov (@makhmud_muradov)

 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie