Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Oslava 20 rokov Harryho Pottera bez J. K. Rowlingovej?! Potrestaná za názor, hnevajú sa fanúšikovia!
Zdielať na

Oslava 20 rokov Harryho Pottera bez J. K. Rowlingovej?! Potrestaná za názor, hnevajú sa fanúšikovia!

Archívna reportáž

Je to až neuveriteľné, ale od premiéry prvej časti sfilmovanej knihy o čarodejníckom učňovi uplynulo už 20 rokov. Rozkošné deti, ktoré si zahrali hlavné postavy, sú už dávno dospelé, hoci vlastnú rodinu su zatiaľ založil len Rupert Grint, teda Ron Weasley. Spolu s Danielom Radcliffom, Emmou Watson a ďalšími veľkými hviezdami potteroviek sa objavia v spomienkovom dokumente pri príležitosti 20. výročia premiéry. No chýba tá najdôležitejšia osoba.

Ktovie, či Joanne Rowlingovej (56) pred vyše 30 rokmi, keď sa jej v hlave začal rysovať príbeh o malom čarodejníkovi, vôbec napadlo, čo spôsobí. V dobe, keď sa zdalo, že deti už nejavia záujem o čítanie, sa zrazu objavila kniha, ktorá pobláznila celý svet. A potom druhá, tretia... až siedma. Snáď neexistuje na svete dieťa, ktoré má prístup ku vzdelaniu, ktoré by nepoznalo Harryho Pottera. A keď prišiel film, bola to už doslova hystéria, podobne u dospelých, ako u detí.

Angličanka J. K. Rowling je známa svojimi ostrými názormi, ktorými sa vždy vedela postaviť na správnu stranu a nebála sa tvrdo odpísať aj politikom, ak sa dopúšťali neprávostí či urážok voči nejakým skupinám ľudí. Rovnako je aj feministkou a azda preto sa jej dotkol minulý rok v lete článok, kde sa písalo o "ľuďoch, ktorí menštruujú". S humorom jej vlastným vtedy napísala komentár: "Som si istá, že pre týchto ľudí existovalo isté označenie. Napovedzte mi niekto..".

J. K. Rowling neprestáva tvoriť, v poslednej dobe vydala knihy Ikabog či Vianočné prasiatko:

​Samozrejme, myslela tým jednoducho ženy, lebo z biologického hľadiska je toto vymedzenie celkom jasné. No to sa nepáčilo ľudsko-právnym aktivistom za LGBTIQ a označili jej vyjadrenia za útok na transgender ľudí. Hoci sa potom v blogu snažila svoje vnímanie problematiky obhájiť, vzbudila len väčšie vášne a dokonca aj kritiku od hviezd jej diela - najmä od samotného Radcliffa, teda Harryho Pottera. No ako je zrejmé, názor nezmenila.

​Aktuálne totiž podobne zareagovala na správu, že škótska polícia zaznamenáva prípady znásilnenia "páchateľmi s mužskými genitáliami ako spáchané ženou, ak sa útočník 'identifikoval ako žena'". Rowling zareagovala jednoznačne: "Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila. Jedinec s penisom, ktorý ťa znásilnil, je žena". A keďže jej ironické vyjadrenie prišlo v čase, keď sú prípravy na dokument k výročiu premiéry prvej potterovky v plnom prúde, tvorcovia sa zjavne rozhodli ju jednoducho eliminovať. S jej osobnou účasťou sa neráta, bude spomenutá len jednotlivými hercami a zostrihmi jej vyjadrení z minulosti. Pritom všetci ostatní budú, podobne, ako to bolo pri minuloročnom stretnutí Priateľov, prítomní osobne, konkrétne pre účely tohto dokumentu.

"Nikdy nedovolím, aby ma muklovia dali dole", zareagovala veľavravne na tweet jedného z fanúšikov:

Väčší prejav neúcty voči stvoriteľke Harryho Pottera sa dá len ťažko predstaviť. Obrovská časť jej fanúšikov v diskusiách zúri a považujú to za snahu ju "vymazať z jej vlastného diela". Znechutenie vyjadrili už aj niektorí stĺpčekári či blogeri z médií, napríklad Ed Power z listu The Telegraph poznamenal, že "jej dôležitosť je bagatelizovaná", stĺpčekárka z The Times Carol Midgley zdôraznila, že "jej neprítomnosť je zásadná a niekdajší detskí herci v mnohom vďačia spisovateľke za kariéru". Dodala, že je to "akoby v Buckinghamskom paláci organizovali slávnosť, ale nepozvali kráľovnú". No zdá sa, že ani názor väčšiny nedokáže zvrátiť toto absurdné rozhodnutie tvorcov dokumentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie