Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Autorka Harryho Pottera šokuje: Som obeť domáceho násilia!
Zdielať na

Autorka Harryho Pottera šokuje: Som obeť domáceho násilia!

Archívna reportáž

Patrí medzi najbohatšie spisovateľky sveta a jej meno poznajú snáď všetky deti. Britská spisovateľka J. K. Rowling dokázala napísať príbeh, ktorý chytil rovnako deti, ako dospelých. No napodiv, je to práve jej Harry Potter, teda Daniel Radcliffe, ktorý sa aktuálne postavil proti nej.

Všetko začalo pobúrením 54-ročnej spisovateľky nad označením "ľudia, ktorí menštruujú". Evidentne sa jej to zdalo byť absurdné, že rovno nepoužili slovo "žena". Podľa aktivistov LGBTI sa týmto vyjadrením dotkla transgender ľudí, genderfluid ľudí, teda s premenlivým pohlavím a transsexuálov.

Zareagoval na to aj Daniel Radcliffe, ktorý sa transgender ženám za Rowlingovej výrok ospravedlnil. "Nie je fér utláčať transgender komunitu a ponižovať ich zneplatňovaním ich pohlavia, čo im spôsobuje ďalšiu bolesť," vyjadril sa filmový Harry Potter.

Harry Potter spôsobil vo svete doslova šialenstvo:

​Spisovateľka následne vyjadrila svoju veľkú podporu LGBTI komunite. Veľmi to ale nepadlo na úrodnú pôdu, nakoľko Rowling mala už aj v minulosti zvláštne vyjadrenia na ich adresu. Možno preto sa pokúsila odvrátiť pozornosť spomienkou na ťažké chvíle v jej vlastnom živote, píše portál The Sun.

Toto je kontroverzné vyjadrenie:

Doteraz totiž nikdy nespomenula, že v prvom manželstve nebolo ani zďaleka všetko ružové. "Už viac ako 20 rokov som na očiach verejnosti a nikdy som otvorene nehovorila o tom, že som sa stala obeťou domáceho a sexuálneho násilia," zverila sa na svojom blogu JK. Dodala, že sa za to nehanbí, no sú to veľmi traumatizujúce spomienky. "Svoju minulosť som spomenula len  preto, že aj ja, ako aj každý iný človek na tejto planéte, mám zložitý životný príbeh, ktorý sformoval moje obavy, záľuby a názory," dodala a bolo jasné, že tým skutočne mieri aj na svoje vyjadrenie o pohlaviach.

Rowling mierila vyjadrením na prvého manžela, Jorge Arantesa. Ten sa okamžite ozval. "Nebolo žiadne domáce násilie, ani sexuálne násilie. Neviem, čo presne povedala, musím si to ešte prečítať, ale nemám záujem to komentovať," vyjadril sa Jorge. Priznal však, že jej dal facku pri hádke na ulici. Otázkou je, prečo facku nepovažuje za násilie, keď to jednoducho násilie je. Dodal, že si dokonca ani nemyslí, že hovorila o ňom. JK Rowling nemenovala, tak sa dá len domýšľať, no zrejme je to jasné. Našťastie, je to už skutočne veľmi dávna minulosť a nič podobné už spisovateľka riešiť nemusí.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie