Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po roku čakania ide Leona do boja na Miss World! TENTO skvelý projekt má zaujať porotu!
Zdielať na

Po roku čakania ide Leona do boja na Miss World! TENTO skvelý projekt má zaujať porotu!

Archívna reportáž

Keď sa koncom roku 2019 hlásili mladé ženy do súťaže Miss Slovensko, nemali ešte tušenie, že napokon bude všetko inak. Žiadny klasický aprílový termín, aby obvyklá príprava, žiadne hromadné spoločenské aktivity. No napokon sa predsa len veľkého finale dočkali. Síce až v auguste, ale s rovnako skvelým efektom. A jedna z finálovej dvanástky si ten deň bude pamätať ešte viac.

Miss Slovensko pre "covidový" rok 2020 sa stala krásna Bratislavčanka, dnes 24-ročná Leona Novoberdaliu, ktorá má balkánske priezvisko po dedkovi. Slovenskú korunku krásy už získala, no ako vždy, víťazka ide aj na celosvetovú sútaž krásy. Aj tá sa ale o rok oddialila, no už v decembri by sa mala uskutočniť. A Leona nenecháva nič na náhodu.

Už od apríla pracuje na projekte, s ktorým sa bude na súťaži Miss World prezentovať. Tento rok sa bude finále konať v Portoriku a hoci bude slávnostný galavečer presne 16. decembra, ani náhodou nejde o jednodňovú záležitosť. 

Pripomeňte si minuloročné finále:

"My tam budeme 28 dní, konkrétne tento rok v Portoriku, a treba sa pripravovať či už po fyzickej stránke na športovú výzvu, treba zdokonaľovať aj angličtinu, čo v mojom prípade nebol až taký problém," povedala s oprávnaným sebavedomím Leona, ktorá študovala 5 rokov v zahraničí. Dôležitou súčasťou každej súťaže Miss je aj jej charitatívny rozmer. "Ide o takmer 50-ročnú tradíciu, je to konkrétne disciplína Beauty with the Purpose (Krása s cieľom), ide o charitatívnu podsekciu a každá kandidátka si musí pripraviť vlastný projekt podľa toho, čo je jej srdcu blízke, čo usúdi, že pomôže komunite, z ktorej ona pochádza," vysvetlila Leona.

Ako svoj projekt si vybrala konkrétnu školu v Bratislave na Drotárskej ceste, pre sluchovo postihnuté deti. "Ide o školu, kde sa snažia vytvoriť deťom čo najlepšie podmienky a videli perspektívu v tom, čo robím, videli perspektívu v šetrení emisií, v ochrane životného prostredia. Veria v systém učenia, ktorý je vo svete veľmi populárny, tzv. Montessori," nešetrí Novoberdaliu chválou. Vďaka jej projektu by sa škole podarilo ušetriť veľa peňazí. "Tento projekt bude ročne vytvárať úspory zhruba 1660 eur," hovorí Leona, pričom pre stúpajúce ceny energií bude táto suma napokon vyššia.

​Solárne panely, ktoré sú potrebné, ale stoja takmer 15.000 eur, no aj tam prichádza krásna Bratislavčanka s riešením - ponúka špeciálny finančný model. "Tzv. garantovaná energetická služba, ktorá umožní škole urobiť obnovu, aby nezasiahla jej rozpočet, úver budú 9 rokov splácať práve z úspor za energie," načrtla Leona, ako to je naplánované. Snáď tento zaujímavý projekt zaujme aj na svetovej súťaži, Leona verí, že fanúšikov nesklame.

Súvisiace články

Najčítanejšie