Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matka Jakuba Prachařa otvorene o psychickom probléme jeho sestry Mariany: Nikomu by som to neželala!
Zdielať na

Matka Jakuba Prachařa otvorene o psychickom probléme jeho sestry Mariany: Nikomu by som to neželala!

Zdroj: Instagram/MP

S prestávkami vyše roka trvajúce lockdowny kvôlu covidu mnohým spôsobili problém s nadváhou, ale našli sa aj takí, ktorí, naopak, schudli. K tým šťastlivcom patrí aj herec Martin Zounar (53), ten navyše aj vďaka cvičeniu spevnel. Mladá herečka Mariana Prachařová (27) sa však napriek tomu, že tiež schudla, chváliť nemôže. Ako sa hovorí, keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. Nič netreba preháňať, čo si dostatočne neuvedomila dcéra herečky Dany Batulkovej. Keď pochopila, že s ňou nie je všetko v poriadku, zverila sa s tým mame.

So svojimi súkromnými problémami sa ako mama, herečka Dana Batulková (63), tak ani dcéra, herečka Mariana Prachařová, nezdráhajú podeliť aj s verejnosťou. V prípade poruchy príjmu potravy Mariany Prachařovej by to mohlo slúžiť aj ako varovanie pre ostatných. Najskôr sa k svojmu problému na sociálnej sieti priznala mladá herečka, neskôr svoj názor zverejnila aj jej mama, píše portál Blesk.cz

Začiatok svojho problému situovala Mariana do vlaňajšieho roku počas lockdownu. Inokedy bývala pracovne vyťažená, odrazu ale mala dostatok času na zamyslenie sa nad svojou životosprávou. "Človek mal na seba čas, mohol riešiť, čo konzumuje, aj cvičenie. Ja som mala predtým divoké obdobie, veľa alkoholu, a tak som so sebou nebola celkom spokojná," vysvetľovala v televíznom programe Showtime.

Mariana je aj populárna vlogerka:

V hlave zanietenej influencerky, vystavenej na sociálnej sieti ojedinele aj kritike pre jej oblejšie tvary, sa vtedy zrodil plán ako schudnúť. Prestala jesť stravu, na akú bola zvyknutá a značne zredukovala aj jej množstvo. To by bolo v poriadku, pokiaľ by mala nad tým kontrolu, no to sa v jej prípade zjavne nedialo. Časom začala pociťovať zdravotné problémy. "S jedlom bojujem a som náladová a čo je najhoršie, prišla som o menštruáciu..," zverila sa so symptómami, ktoré sú typické pri anorexii či čiastočne aj bulímii. Tieto diagnózy však ona popiera, svoju diagnózu pomenovala po konzultácii s odborníkmi iným nezvyklým výrazom - ortorexia. Aj keď ňou trpí čoraz viac osôb, neuvedomujú si to.

Mariana je spojená aj s talentovou šou ČSMT:

Prísne zostavovaný jedálniček a s tým spojený úbytok váhy si najskôr Mariana pochvaľovala. Na to, že stratila až priveľa kíl, ju začali upozorňovať jej fanúšikovia, keď vzhliadli jej aktuálne snímky. Začala sa o ňu strachovať aj rodina, a tak o ich obavách s ňou prehovorili. "Riešili sme to doma hromadne. Nebolo to príjemné, ale ona bola ochotná načúvať, že už ide o problém, a začala s tým niečo robiť," priznala Dana Batulková v Showtime. Marianu to predsa len vyplašilo a primälo ísť za lekármi. Až vďaka nim pochopila, že ani tzv. zdravá strava nemusí zaručovať dobré výsledky, ak sa k nej nesprávne a v prehnanej miere pristupuje, čo bol aj prípad sestry Jakuba Prachařa.

"Môj problém je ortorexia, ktorá sa tiež radí medzi PPP," uviedla na správnu mieru názov poruchy príjmu potravy, ktorou trpí. Súvisí s priam úzkostným dbaním na príjem iba "zdravých a čistých" potravín. Osoby ňou trpiace sledujú v tabuľkách všetky ukazovatele hodnôt, aké má obsahovať tá správna surovina či výrobok. Dôležitá požiadavka je aj na čerstvosť, spracovanie, ba aj krajinu pôvodu potraviny. "Je to vec, ktorú neprajem žiadnym rodičom, neprajem to ani deťom, nikomu. Ale stalo sa to. Je to beh na dlhú trať," odkázala verejnosti v televíznom programe mama Mariany. Je dcéra sa snáď už poučila a vraj sa dáva postupne do poriadku.

Súvisiace články

Najčítanejšie