Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dlhý a statočný boj, žiaľ, nevyhral. Ťažkej chorobe podľahol skvelý slovenský herec
Zdielať na

Dlhý a statočný boj, žiaľ, nevyhral. Ťažkej chorobe podľahol skvelý slovenský herec

Smutná správa prišla v stredu ráno z Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Na profile na sociálnej sieti informovali, že po dlhom boji s ťažkou chorobou vo veku 77 rokov zomrel herec Jozef Stražan. Bol onkologický pacient.

Jozef Stražan patril medzi hercov staršej generácie, čo bolo zrejmé aj z jeho prejavu a ľúbozvučnej slovenčiny. Hoci sa narodil 11. mája 1943 v Bratislave, vďaka práci jeho otca, ktorý bol známy babkoherec, sa načas rodina presunula do Prešova. A Jozef sa už odtiaľ nepohol.

Jozef Stražan nemal vyštudované herectvo, ale mal priehrštiami naložené to, čo sa nazýva "prirodzený talent". Veľmi rýchlo si našiel angažmán v Divadle Jonáša Záborského, kde patril k najvýraznejším hereckým osobnostiam.

Vypočujte si nezabudnuteľný hlas Jozefa Stražana v tejto upútavke:

"Jeho život bol pevne spätý s Divadlom Jonáša Záborského. Prežil v ňom celú svoju hereckú dráhu a stal sa jeho neodmysliteľnou súčasťou. Úprimnú sústrasť jeho najbližším a česť jeho pamiatke," uviedlo divadlo na sociálne sieti a aj na webe venovali kolegovi spomienku. "Keď som prišiel do prešovského divadla, volali ma pionier. Robil som starším kolegom šaška, chodil som im kupovať cigarety a kyslé ryby po fláme. Asi ma však mali radi. Ak máte pocit, že vás má niekto rád doma aj v práci, to je to najlepšie a napĺňa to pokojom," takto si Stražan dávnejšie zaspomínal v jednom z rozhovorov na svoje začiatky v DJZ.

Po dlhom a statočnom boji s ťažkou chorobou dnes vo veku 77 rokov odišiel do hereckého neba JOŽO STRAŽAN. Jeho život bol...

Uverejnil používateľ Divadlo Jonáša Záborského Prešov Streda 10. marca 2021

Manželkou Jozefa Stražana bola herečka Kveta Stražanová, spoločne si zahrali v roku 2016 v jojkárskom seriáli ZOO. Prvú filmovú úlohu dostal v oscarovom Obchode na korze, odvtedy stvárnil desiatky ďalších filmových, a vyše 150 divadelných postáv, z toho viac ako 50 hlavných. 

Súvisiace články

Najčítanejšie