Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kráľovná Alžbeta II. pobúrila verejnosť! Takto ide zlým príkladom a ešte aj riskuje?!
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. pobúrila verejnosť! Takto ide zlým príkladom a ešte aj riskuje?!

Archívna reportáž

Britská kráľovná Alžbeta II. (94) si napriek svojmu vysokému veku nezabúda plniť ani svoje kráľovské povinnosti. Aj keď sa po letnom pobyte na hrade Balmoral nevrátila pre hrozbu koronavírusu do Buckinghamského paláca, ako to bolo dlhé dekády nemenným pravidlom, teraz, po dlhom čase v izolácii, sa predsa len nebála ukázať na verejnosti v rámci svojich kráľovských povinností. To sa ale nestretlo s veľkým pochopením.

Pred pár dňami navštívila kráľovná Alžbeta II. Laboratórium pre obranné vedy a technológie v anglickom Porton Downe. Spoločnosť jej robil najstarší vnuk, princ William (38). Porton Down je vedecký park neďaleko mesta Salisbury. Je známy aj ako miesto, kde otrávili novičokom ruského agenta Sergeja Skripala a jeho dcéru. Na vyšetrovaní tohto prípadu sa podieľali práve vedci z laboratória tohto vedeckého parku.

Kráľovná si spolu s vnukom prehliadla energetický kryt a ukážku zbraní a taktík používaných v kontrarozviedke. Pochopiteľne, stretla sa aj s vedcami Laboratória a každému nezabudla potriasť rukou, ako je jej dobrým zvykom v súlade s kráľovským protokolom.

Vidieť tento rok kráľovnú bolo skôr vzácne, bola v prísnej karanténe:

​Inokedy by to nikoho neprekvapovalo, ale teraz, v dobe, keď zúri koronavírus a sprísňujú sa opatrenia na ochranu obyvateľov, je taká blízkosť a potriasanie rukou na pováženie. Navyše, kráľovná ani jej vnuk nemali na tvári ochranné rúško, či aspoň štít. To okamžite vyvolalo kritickú reakciu verejnosti. Hviezdny britský moderátor Piers Morgan napríklad na Twitteri poznamenal: „Pardon, ale toto nebol ten najchytrejší krok kráľovskej rodiny, pretože vírus v našej zemi stále zúri a my mierime do ďalšieho lockdownu.“ Stovky fanúšikov s ním súhlasili a nielen pre negatívny signál vysielaný verejnosti, ale aj z obavy o zdravie najvyšších členov monarchie.

​Kritici sa domnievajú, že práve kráľovská rodina by mala ísť ostatným príkladom. Ignorovaním nariadení o ochrane pred koronavírusom dávajú vraj najavo, že v ňom nevidia až také nebezpečenstvo. Podporujú tak azda nechtiac tú časť britského obyvateľstva, ktorá proti nariadeniam protestuje. Kráľovná je známa svojim konzervatívnym myslením, pre ňu bolo rozhodnutie nemať na tvári rúško, ani inú ochranu, prirodzenou voľbou. Navyše všetci účastníci stretnutia museli podstúpiť test na koronavírus s negatívnym výsledkom, čo vysvetľuje, prečo sa 94-ročná hlava monarchie nebála vyjsť z izolácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie