Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Škandalózne vyjadrenie! Je za požiarmi v Amazónii ochranár DiCaprio?!
Zdielať na

Škandalózne vyjadrenie! Je za požiarmi v Amazónii ochranár DiCaprio?!

Archívna reportáž

Leonardo DiCaprio sa preslávil nielen ako skvelý herec, ale posledné roky veľmi intenzívne aj ako ochranca prírody. Nakrútil nielen silný dokument o našej planéte, ale neustále dáva aj milióny rôznym enviro organizáciám.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro viní herca Leonarda di Capria za to, že je nepriamo za ničivými požiarmi v amazonskom pralese, píše portál Daily Mail.

Práve Bolsonaro je pritom označovaný za najväčšieho ničiteľa pralesa, keď postupne povoľuje jeho likvidáciu. Prezident, prezývaný pre populistickú kampaň aj "Trump z trópov", chce nielen zrušiť Ministerstvo životného prostredia, ale zakázať aj aktivity ochranárskych organizácií ako Greenpeace alebo WWF.

Leonardo DiCaprio sa výrazne angažuje práve v mene záchrany amazonského pralesa:

Nič ale tomuto človeku nebráni hádzať špinu na iných. Teraz si vzal na paškál Leonarda. "DiCaprio je skvelý chlapík, no nie? Dáva peniaze na podpaľovanie amazonského pralesa," vyjadril sa s úškrnom Bolsonaro.

Tvrdenia zakladá na tom, že Di Caprio dal 5 miliónov dolárov na ochranu Amazónie po tom, čo oblasť v lete zničili obrovské požiare. Herec nabádal ľudí, aby zvážili podporu organizáciám, ktoré pomáhajú chrániť "najzraniteľnejší tropický prales sveta". V sídlach týchto dvoch neziskoviek bola policajná razia a následne zatkli viacero dobrovoľných hasičov, ktorých obvinili z úmyselného zakladania požiarov.

Tí obvinenia odmietli a neskôr ich aj prepustili. Federálny prokurátor tvrdí, že vyšetrovanie ukazuje na miestnych záujemcov o pozemky v pralesoch. DiCaprio označil sčasti za pôvodcu problému práve prezidenta Bolsonara, ktorý hneď po chopení sa moci v januári dovolil farmárom a ťažiarom "vyklčovať oblasť".

Súvisiace články

Najčítanejšie