Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Leonardo DiCaprio je pán! Presvedčil Putina, aby spravil TOTO
Zdielať na

Leonardo DiCaprio je pán! Presvedčil Putina, aby spravil TOTO

Archívna reportáž

Leonardo DiCaprio patrí medzi najlepších hercov súčasnosti. V ostatných rokoch sa ale snáď ešte viac venuje inej činnosti - zachraňuje planétu. A vôbec nie len v úvodzovkách. Po mega úspešnom dokumentárnom filme si aktuálne zapísal skutočne veľkú pomoc konkrétnym živočíchom.

Leonardo DiCaprio pomáha prírode kde sa dá. Najnovšie zaznamenal obrovský úspech, keď aj vďaka jeho iniciatíve zareagoval ruský prezident Vladimír Putin a prikázal týrané veľryby umiestniť do vhodnejších podmienok.

DiCaprio na svojom Twitteri vyzval ľudí, aby podpísali petíciu proti neľudskému zachádzaniu so zhruba stovkou veľrýb, konkrétne kosatky dravej a bieluhy žltobielej. Putin zareagoval rýchlo, hoci predtým sa environmentálnym aktivistom celé mesiace nedarilo vzbudiť pozornosť kompetentných.

Zvieratá boli zatvorené v stiesnených klietkach na ruskom pobreží Tichého oceána, v mraze, neďaleko polárneho kruhu. Kremeľ sa vyjadril, že päť mláďat mrožov, 11 kosatiek a 87 bieluh držali v krutých podmienkach obchodníci, ktorí ich plánovali predať akváriám v Číne. Cena jedného exempláru sa pritom na čiernom trhu šplhá až k miliónu eur.

​Veľryby musia byť na príkaz Putina oslobodené. "Robíme všetko, čo môžeme. Nikto ich oslobodeniu nenamieta, najdôležitejšie je ale spraviť to poriadne," vyjadril sa Dimitrij Kobylkin, ruský minister životného prostredia.

V prípade sa angažoval dlhodobo aj Greenpeace, ale aj herečka Pamela Anderson, ktorá je aktivitami v prospech zvierat známa už roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie