Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Medzi českými umelcami kosí smrť! Zomrel ďalší skvelý herec
Zdielať na

Medzi českými umelcami kosí smrť! Zomrel ďalší skvelý herec

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Smutných správ za uplynulé týždne pribúda. Len pár dní po hercovi Václavovi Kotkovi z Divadla Járy Cimrmana zomrel ďalší zo staršej generácie českých legiend strieborného plátna.

Po dlhej chorobe zomrel český herec, kaskadér a športovec Zdeněk Srstka. Jeho úmrtie potvrdila kancelária jeho syna Jiřího Srstku. Rodák z Prahy sa dožil 83 rokov.

"Hliník se odstěhoval do Humpolce," táto veta spravila z pôvodne vzpierača a kaskadéra Zděnka Srstku definitívne nesmrteľnú tvár československej kinematografie. Ale nebola to len rola vo filme Marečku podejte mi pero.

Bol skvelý komik, no jeho životnou úlohou sa napokon stala rola ochrancu zvierat, respektíve milovníkov psov. Dlhých 25 rokov moderoval reláciu, kde sa pokúšal nájsť domov opusteným psíkom.

​Zdeněk Srstka sa narodil 26. septembra 1935. Pôvodne sa závodne venoval vzpieraniu, pričom v roku 1957 vyhral na majstrovstvách Európy bronzovú medailu a v roku 1960 skončil na letných olympijských hrách v Ríme deviaty. V roku 2010 ho prijali do Siene slávy Českého svazu vzpírání.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Zemřel Zdeněk Srstka. Chybí... ? #zemrel #zdeneksrstka #rip ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Radio Čas (@casradio),

Medzi jeho prvé filmy patrila westernová paródia Limonádový Joe aneb koňská opera (1964), v ktorej stvárnil jedného z pištoľníkov. Predstavil sa v desiatkach filmov, pričom väčšinou hral menšie úlohy. Zahral si napríklad v snímkach ako Ať žijí duchové! (1977), Slavnosti sněženek (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984), Amadeus (1984) či Marečku, podejte mi pero! (1976). V televízii sa predstavil vo viacerých seriáloch, ale vystupoval napríklad aj v zábavnej relácii Možná přijde i kouzelník z 80. a 90. rokov minulého storočia. V poslednej dobe moderoval publicistický cyklus o opustených zvieratách Chcete mě? (1992).

Súvisiace články

Najčítanejšie