Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Milovaná Lady Diana by oslávila 58. narodeniny
Zdielať na

Milovaná Lady Diana by oslávila 58. narodeniny

Archívna reportáž

Lady Diana by 1. júla oslávila 58. narodeniny. Život jednej z najmilovanejších tvárí britskej kráľovskej rodiny tragicky vyhasol 31. augusta 1997 v Paríži. Matka princov Williama a Harryho mala v tom čase iba 36 rokov.

​Diana Frances Spencer sa narodila 1. júla 1961 do aristokratickej rodiny. Mala ešte brata a dve sestry. Po rozvode rodičov zverili všetky deti do otcovej starostlivosti. V roku 1975 sa jej otec stal druhým grófom Spencerom po smrti dedka Alberta, takže Diana získala titul Lady. 

Poctivo plnila povinnosti

Vyrastala na kráľovských statkoch v Sandringhame, a tak poznala kráľovskú rodinu od malička. S Charlesovými bratmi Edwardom a Andrewom sa hrávala už ako dieťa. S Charlesom začala chodiť v roku 1980 a zo začiatku svoj vzťah tajili. O rok neskôr ju princ požiadal o ruku. Svadba sa konala 29. júla toho istého roku v katedrále sv. Pavla. 

Princezná porodila prvého syna Williama Arthura Philipa Louisa 21. júna 1982. O dva roky neskôr prišiel v októbri na svet Harry Charles Albert David. Bola veľmi oddanou matkou a snažila sa svojím synom ukázať život aj mimo paláca.

​Diana si veľmi poctivo plnila povinnosti kráľovského života. Jej milý úsmev a ústretovosť voči chudobným ľuďom dostala celý svet. Taktiež ju považovali za módnu ikonu. Bola označovaná za najviac fotografovanú osobu na svete. 

Duby a čierne labute

Neskoro v noci, 30. augusta 1997, opustila so svojím milencom Dodim Al-Fayedom hotel Ritz v Palace Vendome v Paríži a snažila sa uniknúť deviatim francúzskym novinárom, ktorí ich prenasledovali.

​Krátko po polnoci 31. augusta ich auto vošlo do tunela neďaleko Place de l´Alma. Údajne opitý vodič Henri Paul šiel pri úteku pred novinármi rýchlosťou 95-110 kilometrov za hodinu, čím prekročil povolenú rýchlosť.

Autom narazil do steny na pravej strane, odrazil sa a čelne narazil do piliera, ktorý podopieral stenu tunela. Dodi a vodič boli mŕtvi na mieste nehody. Diana bola uväznená pod troskami auta. Potom, čo ju záchranári stabilizovali a odviezli do nemocnice, sa zistilo, že sú jej zranenia príliš rozsiahle.

Jej srdce bola premiestnené z ľavej na pravú stranu s rozrezanou pľúcnou tepnou. Aj napriek operácii lekári konštatovali jej smrť. 

Diana je pochovaná v Althorp Park, v svojom domove v Northamptonshire, na malom ostrovčeku uprostred jazera známom ako The Oval. Cestu k nemu lemuje 36 dubov, podľa jej veku v čase smrti. Miesto strážia štyri čierne labute.

Súvisiace články

Najčítanejšie