Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odsúdená Eva Varholíková Rezešová (37) si trest zrejme odpyká na Slovensku
Zdielať na

Odsúdená Eva Varholíková Rezešová (37) si trest zrejme odpyká na Slovensku

Odsúdená Eva Varholíková Rezešová si svoj deväťročný trest zrejme odpyká v jednej zo slovenských väzníc. O vydanie požiadal jej advokát. Sme zvedaví, kam ju môžu na Slovensku umiestniť, ale aj to, či sa nemôže dostať do domáceho väzenia.

Milionárke Rezešovej by mohli s najväčšou pravdepodobnosťou začať chystať celu. V nej by mala mať minimálny priestor 4 metre štvorcové. A po ruke kuchynku, v ktorej by si mohla navariť. Dostupná by mala byť aj sprcha, v ktorej by sa mohla raz za deň osprchovať.

Je to možnosť, nie nárok

Právnik prominentnej odsúdenej sa totiž hneď po pojednávaní nechal počuť, že chce svoju klientku vidieť v slovenskom väzení. Údajne už aj podal žiadosť na maďarský súd. Na ťahu je Slovensko. Je veľmi pravdepodobné, že uspeje.

"Väčšine žiadostí je vyhovené a osoby sú prevzaté na výkon trestu. Ide však o možnosť, nie o nárok," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Trvalý pobyt

V prípade vydania Evy Rezešovej na Slovensko sa jej domovom na najbližšie roky s najväčšou pravdepodobnosťou stane väznica pre ženy v Levoči. Podľa informácií televízie JOJ sa pri rozhodovaní o umiestnení odsúdených neoficiálne prihliada aj na to, kde majú trvalý pobyt. Táto väznica je totiž najbližšie ku Košiciam odkiaľ pochádza.

Tu sa však nie je vylúčené, že oceliarskej dedičke zmiernia trest. Konkrétne skupinu, v ktorej bude prebývať. Môže sa tak stať, že druhú nápravnovýchovnú za krátko opustí. 

"Po určitej dobe môže byť ten výkon trestu zmiernený, to znamená, že môže byť preradená do inej nápravnovýchovnej skupiny," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Domáce väzenie nehrozí

Uvažovať však rozhodne nemôže nad tým, že by jej naše súdy v súčasnej fáze nejako zmiernili trest. A už vôbec nie nad domácim väzením. "Trest domáceho väzenia prichádza do úvahy pri prečinoch, čo sa tohto samotného skutku vôbec netýka," dodáva Kurilovská.

Ak sa bude milionárka počas svojho pobytu za mrežami slušne správať, nie je vylúčené, že sa počas odpykávania trestu, predsa len na niekoľko dní dostane na slobodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie