Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bezodná pokladnica alebo uťahovanie opasku?! TAKTO bohatý je kráľ Karol III.!
Zdielať na

Bezodná pokladnica alebo uťahovanie opasku?! TAKTO bohatý je kráľ Karol III.!

Archívna reportáž

Medzi panovníckymi rodinami sveta zaiste vyniká tá britská, ktorí požíva rešpekt a úctu ako najmocnejšia monarchia. Keď vlani po sedemdesiatročnom vládnutí skonala britská kráľovná Alžbeta II., považovali za česť zúčastniť sa jej pohrebu okrem príslušníkov ostatných kráľovstiev aj mnohí štátnici. Na jej miesto nastúpil podľa kráľovskej tradície rešpektovanej štátom jej najstarší syn, princ Charles, v našich končinách poslovenčený na kráľa Karola III. (74). Po korunovácii mu bude oficiálne priznaná koruna aj cirkvou. S prevzatím vlády nad britským kráľovstvom získal nový kráľ ako dedičstvo aj obrovské bohatstvo.

​Byť členom rodu Windsorovcov prináša so sebou celoživotnú prestíž a privilégiá, ale nie vždy to automaticky u každého znamená, že je aj vlastníkom veľkého bohatstva. Od čias kráľa Juraja VI. najvyššie postavení členovia kráľovskej rodiny poberajú mnohé benefity. Nie však rovnocenne. Najväčšiu účasť a slovo tam má panovník a starší členovia, ostatní sú závislí na ich rozhodnutí o prídeloch. Oficiálne kráľovské majetky a zisky z nich spravuje Crown Estate. To však neznamená, že členovia kráľovského rodu nevlastnia aj osobný majetok, ktorý si môžu zveľaďovať podľa svojich možností.

Kráľ Karol III. rozhodne netrie biedu, jeho osobný majetok má hodnotu údajne až pol miliardy dolárov. Patrí mu Cornwallské vojvodstvo, ktoré mu zabezpečovalo podľa časopisu Forbes napríklad za ostatný rok ročný príjem vo výške cca 27 miliónov dolárov. Ešte pred rokmi kráľ spustil niekoľko ekologických projektov a prostredníctvom svojej charitatívnej nadácie okrem iného vlastní aj najväčšiu značku biopotravín v Spojenom kráľovstve.  Ako kráľ dostal do správy obrovský majetok monarchie po svojej zosnulej kráľovskej matke v hodnote cca 42 miliárd dolárov, vrátane miliardových investícií, množstva palácov, drahých šperkov, umeleckých diel nevyčísliteľnej  hodnoty a iného. Závet jej veličenstva s presne vymenovaným a vypočítaným majetkom však má byť zapečatený najmenej na 90 rokov.

Britská kráľovská rodina oplýva nesmiernym bohatstvom a nehnuteľnosťami, pozrite si niektoré z nich v nasledujúcom videu: 

Ako Alžbetin najstarší syn po nej zdedil jej súkromné majetky, a to obľúbený zámok v škótskom Balmorale, a tiež Sandringham vo východnom Anglicku s farmou čistokrvných koní, známou ako kráľovský žrebčín. Taktiež jej obrovskú súkromnú zbierku šperkov, umenia, vzácnych známok, mincí a osobných investícií. Forbes to minulý rok celkovo ocenil na 500 miliónov dolárov, z čoho navyše nemusí zaplatiť ani dedičskú daň v rámci dohody s britskou vládou z roku 1993. No podľa Sunday Times má jeho majetok hodnotu ešte o štvrť miliardy vyššiu. Ďalší obrovský majetok patriaci "korune" s názvom Crown Estate je rozsiahle portfólio nehnuteľností v hodnote cca 17,5 miliardy dolárov. Patrí tam aj Regent Street, hlavná nákupná destinácia v Londýne, ako aj dostihové závodisko Ascot a okrem ďalšieho aj celé morské dno Spojeného kráľovstva, vrátane pokladov, ktoré tam možno ležia.

Okrem nehnuteľností má rodina v zbierke aj drahé šperky či vzácne artefakty z minulosti:

Celý čistý zisk Crown Estate (361 miliónov dolárov vo fiškálnom roku 2022) ide do britskej štátnej pokladnice. Kráľovská rodina však odtiaľ dostáva príspevok známy ako "panovnícky grant", ktorý sa rovná 25 percentám čistého zisku, 10 percent  z neho sa vyčleňuje na údržbu Buckinghamského paláca a 15 percent ide na financovanie ciest kráľovskej rodiny, slávnostných podujatí a iného. Karol III. má kontrolu aj nad Lancasterským vojvodstvom, kráľovským súkromným majetkom v hodnote 753 miliónov dolárov, ktorý ako monarcha vlastní v poručníctve. Čisté príjmy odtiaľ idú priamo jemu ako príspevok nazývaný Privy Purse, ktorý pokrýva všetky ostatné oficiálne aj súkromné výdavky jeho a rodiny (24 miliónov dolárov za rok 2022). Z tých súkromných dobrovoľne odvádza od roku 1993 dane. 

Kráľ Karol III. už bude čoskoro oficiálne korunovaný so všetkou pompou: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie