Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pozvánka na korunováciu je vonku! Karol III. dal TÝMTO jasne najavo, že je tu nová éra!
Zdielať na

Pozvánka na korunováciu je vonku! Karol III. dal TÝMTO jasne najavo, že je tu nová éra!

Archívna reportáž

Po dlhých sedemdesiatich rokoch sa o necelý mesiac Briti dočkajú ďalšej korunovácie. Na rozdiel od honosnej korunovácie kráľovnej Alžbety II., ktorá sa konala 2. júna 1953, má byť korunovácia jej syna Karla III. (74), ktorá sa bude konať 6. mája, v menšom rozmere, kratšia a menej nákladná. Navyše bude korunovaná aj jeho manželka Camilla (75), ktorej pridelenie titulu kráľovná priznala vlani krátko pred skonom Alžbeta II.

​Na významnú udalosť, korunováciu nového kráľa Karola III. a jeho manželky Camilly, sa do Londýna zíde  obrovský počet ľudí z celého sveta. Priamo na miesto korunovácie vo Westminsterskom opátstve však dostalo pozvánku len 2 000 hostí. Pozvánka zaujala svojou nezvyklou farebnosťou a štýlom a bola navrhnutá tak, aby odrážala osobnosť kráľa Karola III. a jeho vzťah k prírode a ekológii. Priam až bije do očí jej farebnosť a hravosť, je bohato ilustrovaná anglickými lúčnymi kvetmi a jedným z ústredných motívov je zelený mužík, jeden z najznámejších pohanských symbolov krajiny, považovaný za mostík medzi pohanstvom a kresťanstvom. Má symbolizovať jar a znovuzrodenie, čo má vyjadriť aj nástup vlády nových vládcov.

Manžel zosnulej kráľovnej Alžbety II., princ Philip, sa nikdy nedočkal vymenovania za kráľa, čo navonok bral bez zatrpknutosti a s pokorou, ale neodpustil si pritom jeho sarkastický humor, ktorým sa preslávil a ktorým zrejme kompenzoval svoje podriadené postavenie voči manželke. Možno práve tomu chcela predísť Alžbeta v prípade jej syna princa Charlesa, a tak oficiálne prejavila prianie, aby sa jeho manželka Camilla stala kráľovnou. O jej korunovácii spoločne s ním sa rozhodol zrejme už nový kráľ sám. Na pozvánke stojí jasne hneď v nadpise:  "Korunovácia ich veličenstiev kráľa Karola III. a kráľovnej Camilly na príkaz kráľa..." Pozvaním hostí do Westminster Abbey na 6. mája poveril Karol III. grófa Marshala.  

Kráľ Karol II. s manželkou počas tradičných veľkonočných kráľovských povinností: 

Expert z britského kráľovského paláca sa vyjadril, že "je úplne na nich, ako sa rozhodnú nazývať, a je to v súlade s ich právom tak spraviť." Na margo udelenia titulu kráľovnej pre manželku Camillu a jej korunovácie kráľom Karolom III. sa vyjadril: "Jeho Veličenstvo vždy považovalo za vec cti, že ak je kráľ, jeho manželka by mala byť kráľovnou." 

Oficiálna pozvánka hrá farbami a vkusnými ornamentmi:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Zverejnili už aj oficiálny portrét kráľovského páru. Obaja sú na ňom odetí do kráľovskej modrej farby. Zatiaľ čo kráľ Karol má na sebe elegantný oblek s pásikmi doplnený vzorovanou kravatou s ležérne vloženou rukou vo vrecku, Camilla si obliekla šaty od návrhárky Fiony Clare ozdobené perlovým náhrdelníkom, diamantovou sponou a perlovými náušnicami. Obaja pôsobia uvoľnene a usmievajú sa, a zdá sa, že tak chcú aj vládnuť. Rozhodne uvoľnenejšie, v porovnaní s prísne konzervatívnou kráľovnou Alžbetou II.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie