Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smrť kráľa je veľkou ranou pre Kate a Williama, najmä princ mal k panovníkovi blízko!
Zdielať na

Smrť kráľa je veľkou ranou pre Kate a Williama, najmä princ mal k panovníkovi blízko!

Archívna reportáž

Zosnulý kráľ sa ešte zúčastnil pohrebu kráľovnej Alžbety II.

Po bolesti nad nedávnou stratou svojej starej mamy, kráľovnej Alžbety II. (†96), sa musí princ William vyrovnať aj so stratou jeho ďalšieho veľmi blízkeho človeka. Princ a princezná z Walesu mali veľmi pekný vzťah s gréckym kráľom Konštantínom II., žiaľ, z Atén prišla správa o jeho skone.

V aténskej nemocnici zomrel vo veku 82 rokov krstný otec princa Williama, posledný grécky kráľ Konštantín II., na následky mozgovej mŕtvice. Bol vraj pre neho ako druhý otec, roky žil v jeho blízkosti, pokým sa pred dvanástimi rokmi nerozhodol vrátiť do svojej rodnej krajiny. Väčšinu svojho života však prežil v londýnskom Hampstead Garden Suburb a bol častým hosťom u svojho bratranca, súčasného kráľa Karola III., s ktorým si mali veľmi dobre rozumieť.​

Iba štyri mesiace po pohrebe kráľovnej Alžbety II., na ktorom nemohol chýbať ani bývalý grécky kráľ Konštantín II., skonal aj on - tento utorok v súkromnej nemocnici v Aténach. Podľa denníka The Guardian bol od minulého týždňa hospitalizovaný kvôli dýchacím problémom. Príčinou smrti bola ale pravdepodobne mŕtvica. Konštantín sa narodil 2. júna 1940 v Aténach ako jediný syn Frederiky Hannoverskej a princa Pavla, mladšieho brata kráľa Juraja II. gréckeho a jeho neskoršieho nástupcu. Jeho staršia sestra Žofia je manželkou bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a grécky rodák, zosnulý britský princ Filip, manžel kráľovnej Alžbety II., bol jeho strýko.

Takto privítal v roku 2012 princ Charles a Camilla grécky kráľovský pár v Buckinghamskom paláci:

Konštantín nastúpil na trón v roku 1964 vo veku iba 23 rokov po smrti svojho otca. Ako kráľ vládol Grécku až do roku 1967, keď bol po vojenskom prevrate zosadený. O päť rokov neskôr bola monarchia zrušená a Konštantín prežil zvyšok života v exile na londýnskom predmestí. Obdobie jeho vlády bolo veľmi búrlivé a plné politických sporov.  Aj keď Konštantín akceptoval, že sa Grécko stalo republikou, až do konca života sa dal titulovať ako grécky kráľ a jeho päť detí zas princami a princeznami, hoci Grécko už tieto tituly neuznáva. 

Priaznivci gréckej kráľovskej rodiny vyjadrili sústrasť aj na sociálnych sieťach: 

Do rodnej krajiny sa mohol prvý raz vrátiť po odchode v roku 1967 až po 14 rokoch, keď mu v roku 1981 umožnili pricestovať na pohreb matky. Neskôr sa tam často vracal, no jeho spor s tamojšou vládou pretrvával vzhľadom k tomu, že mu v roku 1994 odňala občianstvo a znárodnila, čo zostalo z majetku rodiny. V roku 2002 mu Európsky súd pre ľudské práva pomohol od Grécka získať 12 miliónov eur, čo však bol len zlomok z 500 miliónov, ktoré žiadal. Zanechal po sebe manželku, bývalú princeznú Anna-Máriu Dánsku, najmladšiu sestru dánskej kráľovnej Margaréty II., päť detí a deväť vnúčat.

Súvisiace články

Najčítanejšie