Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedna z najslávnejších supermodeliek sveta podľahla rakovine vo veku 56 rokov!
Zdielať na

Jedna z najslávnejších supermodeliek sveta podľahla rakovine vo veku 56 rokov!

Tatjana bola jednou zo supermodeliek v slávnom klipe Georgea Michaela, ktorý odštartoval ich zlatú éru

Svet modelingu prišiel o jednu z jeho najväčších hviezd, supermodelku zlatej éry predvádzacích mól 90. rokov, Tatjanu Patitz. Nemecká hviezda podľahla po dlhom boji rakovine.

​Ako prvý informoval o smrti rodenej Hamburčanky magazín Vogue. Zástupca rodiny  uviedol, že príčinou smrti bola metastázujúca rakovina prsníka. Supermodelka patrila k najznámejším osobnostiam vo svete módy a krásy počas 80. a 90. rokov. Riaditeľka svetovej redakcie Vogue Anna Wintour vzdala zosnulej hviezde hold: "Tatjana bola vždy európskym symbolom elegancie, ako Romy Schneider či Monica Vitti. Bola oveľa menej viditeľná ako jej rovesníčky - tajomnejšia, dospelejšia, nedosiahnuteľnejšia - a to malo svoje čaro."

​Tatjana začala svoju kariéru modelky v 17 rokoch v roku 1983 a rýchlo sa ňou začala živiť. V roku 1985 sa prvýkrát objavila na obálke britského Vogue. Mnohé z jej najikonickejších fotografií nafotil fotograf Peter Lindbergh, s ktorým spolupracovala celé desaťročia. Patrila medzi popularitou zrejme už nikdy neprekonateľné supermodelky ako Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Helen Christensen či Karen Mulder. 

Tatjana v jej poslednej úlohe pred kamerou, ako lekárka v znepokojivom klipe kapely Korn:

Okrem modelingu sa Tatjana venovala aj herectvu. Objavila sa vo filmoch Vychádzajúce slnko a Zákaz priblíženia. No herecky sa preslávila azda najviac v hudobných videoklipoch. Objavila sa najmä v klipoch skupiny Duran Duran k piesňam "Skin Trade" a "Burning The Ground". Ako svoju poslednú hereckú úlohu si zahrala aj vo videoklipe nu-metalovej skupiny Korn k piesni "Make Me Bad" z roku 2000. Napriek ju zrejme najviac preslávilo účinkovanie vo videoklipe Georgea Michaela "Freedom '90" po boku ďalších supermodeliek.

Tatiana v spoločnosti štyroch slávnych kolegýň a fotografa hviezd Petra Lindbergha:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Tatjana bola presvedčená vegetariánka a bojovníčka sa ľudské, ale aj zvieracie práva. Hovorila aj o tom, že s pribúdajúcim vekom ju teší, že čoraz viac žien prijíma starnutie. V rozhovore pre časopis C Magazine v roku 2019 s láskou hovorila o nostalgii 90. rokov. "Inklúzia starnutia sa zmenila, pretože existuje dopyt zo strany žien, ktoré sa chcú s niekým stotožniť," povedala a dodala, že je hrdá na to, že starne. "Som hrdá na svoje vrásky. Na každej som pracovala a patria mi. Starnutie je krásne. Človek sa stáva múdrejším a zrelším. Pre mňa neprichádza do úvahy vzdať sa tohto daru alebo ho zmeniť," pekne zhodnotila. Žiaľ, osud zariadil, že skutočne zostarnúť do vysokého veku sa jej nepodarilo. Tatjana tu zanechala jediného syna Jonaha, ktorý sa narodil v roku 2004 z jej jediného, 6 rokov trvajúceho manželstva s americkým biznismenom Jasonom Johnsonom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Pre ženu

Najčítanejšie