Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krátko po premiére dokumentu o Sussexovcoch prišla z Británie reakcia! A je jednoznačná!
Zdielať na

Krátko po premiére dokumentu o Sussexovcoch prišla z Británie reakcia! A je jednoznačná!

Archívna reportáž

Sussexovci boli v Británii náhodou práve v čase, keď kráľovná skonala

Po tom, čo nakrútili Sussexovci šesťdielny dokumentárny seriál Harry & Meghan, muselo im byť jasné, že to vyvolá veľkú nevôľu v britskej kráľovskej rodine. Pritom iba vďaka vydaju za princa Harryho (38) sa dostala takmer neznáma americká herečka Meghan Markle (41) na výslnie a spolu neustále pútajú pozornosť verejnosti. Vo svete má britská monarchia cveng ako žiadna iná a Sussexovci sa stále honosia jej šľachtickým titulom. Hrozí, ale že oň zakrátko prídu. Čosi ale naznačuje, že Británii a monarchom už došla trpezlivosť.

​Nielen získanie pozornosti a slávy, ale iste aj takmer 100 miliónov od Netflixu za nakrútenie dokumentárneho filmu zohrali u Sussexovcov rozhodujúcu rolu, prečo ponuku pred dvomi rokmi prijali. Dlho ale vyzeralo, že sa nič nedeje. Vlani po Meghaninom pôrode dcérky Lilibet sa ale začala spolu s Harrym politicky angažovať, pričom pri ich viacerých výjazdoch po USA ich sprevádzal štáb z Netflixu a všetko nakrúcal. Pokračovalo to aj tento rok pri ich cestách do Británie, Holandska a Nemecka v rámci podujatia Invictus Games v Haagu, kde obaja vystúpili s prejavmi, ako aj na summite One Young World v Manchestri, kde vystúpila iba Meghan, ale aj na ďalších cestách. Bol to ich veľkolepý návrat do Európy, keď to náhle už celkom pri konci zastavil náhly skon kráľovnej Alžbety II.(† 96). 

Zdalo sa, že to najmä Harrym riadne zamávalo, svoju starú mamu mal veľmi rád a ona ho vždy podporovala. Bola akýmsi oporným bodom medzi ním, Meghan a zvyškom kráľovskej rodiny, najmä po škandalóznom rozhovre s Oprah. Napriek tomu ich kráľovská rodina počas oficiálnej rozlúčky so zosnulou kráľovnou prijala medzi seba ako rovnocenných členov. Údajne chcel Harry potom dosiahnuť oddialenie uvedenia ich dokumentu, prípadne zmeny, ba až jeho zrušenie, ale nepodarilo sa mu to a tri prvé časti sa už odvysielali. Teraz prišlo aj na zvyšné tri časti. Najmä britská verejnosť je pobúrená z ich výrokov o "rasovej zaujatosti" rodiny, popisu Commonwealthu ako "impéria 2.0", či paródia poklony Meghan pre kráľovnú.

Dokument Meghan a Harry si vyslúžil množstvo kritiky z radov fanúšikov, ale aj od ľudí z blízkeho okolia kráľovskej rodiny:

Podľa prieskumov si takmer polovica Britov praje, aby Sussexovcom odobrali kráľovské tituly, pričom  42 % z nich si myslí, že Harryho by nemali viac zaraďovať do nástupníckej línie, píše portál Mirror. Z najvyšších politických a vojenských kruhov zaznelo varovanie, že v prípade ich účasti na májovej korunovácii kráľa Karola III., môžu čeliť ostrej verejnému kritike a vypískaniu. Sussexovcov upozornil aj istý bývalý minister, že by "rozhodne nemali byť 6. mája 2023 vo Westminster Abbey" počas obradu. "Keby som bol nimi, držal by som sa stranou - ale oni sa zjavne chcú zúčastniť a následne to speňažiť," upozornil konzervatívny poslanec Bob Seely.  

Kráľovská rodina o kontroverznom dokumentárnom seriály dipolamticky mlčí a venuje sa kráľovským povinnostiam: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Historička Antonia Fraser si myslí, že by upútavali pozornosť na úkor kráľa a kráľovnej, čo ju znepokojuje. "Zarábajú na tom, že topia svoju rodinu. Myslím, že by sa malo jasne povedať, že britský ľud ich tam nechce," povedal ostro Seely. Dá sa predpokladať, že Sussexovci nebudú mať záujem prísť - práve pre studentú sprchu, ktorá im hrozí.

Súvisiace články

Najčítanejšie