Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kráľova manželka Camilla na to ide zostra! Ďalší ľudia ostanú bez práce!
Zdielať na

Kráľova manželka Camilla na to ide zostra! Ďalší ľudia ostanú bez práce!

Archívna reportáž

Ako sa ukazuje, v prepúšťaní zamestnancov z kráľovského paláca krátko po tom, čo sa princ Charles (73) stal po skone jeho matky kráľovnej Alžbety II. (†96) kráľom, h v tomto smere nasleduje aj jeho manželka Camilla (75). Podľa zdrojov z paláca sa domnieva, že zoštíhlenie počtu zamestancov je v súčasnej dobe vhodnejšie a spĺňa aj predstavu jej kráľovského manžela o modernej kráľovskej organizačnej štruktúre. Najmä počet dvorných dám zosnulej kráľovnej sa Camille zdá byť priveľký.

​Na kráľovskom dvore bolo odveky zvykom zamestnávať dvorné dámy, tzv. ladies-in-waiting, slúžiace kráľovnej. Pochádzali zväčša zo šľachtických rodín a byť súčasťou kráľovského dvora bolo pre ne veľkým privilégiom. Medzi ich povinnosti rozhodne nepatrilo upratovanie, či iné podobné aktivity, na to mala kráľovná služovníctvo. Mali jej skôr robiť spoločnosť na rôznych podujatiach, v prípade potreby preberať kvety a dozerať na jej šatník a celkové pohodlie. Podaktoré si získali dôveru kráľovnej natoľko, že sa stali jej dôverníčkami. 

Zosnulá panovníčka kráľovná Alžbeta II. vymenovala v rokoch 1953 až 2017 deväť dvorných dám. Tie jej pomáhali aj pri plnení každodenných povinností, od vedenia úradného denníka, výberu a údržby šatníka, až po organizovanie súkromných a rodinných podujatí. Zaujímavosťou je, že údajne nepatrili medzi platených členov personálu kráľovskej domácnosti a vo všeobecnosti neodchádzali ani na dôchodok, malo ísť o záväzok na celý život. Iste ale získali mnohé benefity za ich oddanosť. Kráľovná Alžbeta II. si svoje dvorné dámy vyberala najmä z priateliek z vysokopostavených rodín, zväčša jej rovesníčok. 

Takto sa Camilla menila v priebehu rokov od počiatku "zakázaného" vzťahu s princom Charlesom: 

V súčasnosti kráľovnej Camille pomáhajú s väčšinou jej oficiálnych povinností dve osobné asistentky."V jej kancelárii sa nikto nehrá na ceremónie, každý robí to, čo je potrebné," povedal zdroj z paláca pre Daily Mail. Ďalšie zdroje sa však domnievajú, že s nevyhnutným nárastom úradníckej práce po tom, ako sa stala kráľovnou manželkou, bude nutné vymenovať niekoľko ďalších sekretárok, čomu by sa rada vyhla. Podľa kráľovskej tradície má ale na rozdiel od kráľovnej zohrávať len formálnu úlohu ako manželka kráľa. Jej úlohou je predovšetkým podporovať panovníka a poskytovať mu spoločnosť. Na druhej strane ako kráľovná je právoplatnou vládkyňou. Má nárok na dvorné dámy, oficiálne ladies-in-waiting, hovorovo asistentky, ktoré jej majú pomáhať pri výkone každodenných kráľovských povinností. No už teraz je jasné, že viaceré z nich prídu o prácu.

Camilla sa po smrti kráľovnej Alžbety II. stala oficiálne kráľovou manželkou: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie