Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kráľovná Alžbeta II. v hospici! Predtým odriekla mnoho návštev a aktivít!
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. v hospici! Predtým odriekla mnoho návštev a aktivít!

Archívna reportáž

Aj keď to posledné mesiace s britskou kráľovnou Alžbetou II. (96) nevyzeralo po zdravotnej stránke práve najlepšie, keď prekonala covid a mala najmä problémy s pohyblivosťou, dokázala sa pozviechať. Aj tak sa už ale iba veľmi zriedkavo zúčastňovala na podujatiach mimo Windsoru. Zrušila mnoho termínov, ktoré mali byť pevnou súčasťou jej programu. Na svoju oslavu diamantového výročia panovania však prišla a kývala z balkóna Buckinghamského paláca všetkým prizerajúcim, aby ich pozdravila.

​No predsa len 96-ročnú kráľovnú dlhé státie na nohách zmorilo a ďalšie aktivity na vlastných oslavách zrušila. Ale ako sa zdá, je už opäť v lepšej forme, a tak si trúfla niekoľko kráľovských povinností opäť plniť osobne, píše portál Telegraph. Aktuálne príjemne prekvapila návštevou hospicu Thames v Maidheade a ako vždy v poslednom čase sa opierala o palicu. Stretla sa s pracovníkmi, dobrovoľníkmi a obyvateľmi tohto v princípe smutného zariadenia, kam chodia ľudia už "len" dožiť, keď im lekári inak pomôcť nedokážu.

Návšteva kráľovnej však nebola uvedená ako oficiálna udalosť. Zariadenie má ale ku kráľovskej rodine blízko, keďže bývalý windsorský areál Thames Hospice otvorila kráľovná v roku 1987 a v minulosti ho navštívila aj Diana, princezná z Walesu, ako aj Sophie, grófka z Wessexu, manželka Alžbetinho najmladšieho syna Edwarda. Kráľovnú aj teraz sprevádzala jej dcéra princezná Anna (71). Podpísali sa do knihy návštev a kráľovná odhalila pamätnú tabuľu.

Oslavy 75. výročia panovania Alžbety II. boli veľkolepé, hoci sa sama programu nezúčastňovala:

​Počas stretnutia s obyvateľmi hospicu sa pristavila pri istej pani, ktorá má rakovinu v 4. štádiu. Po rozhovore s kráľovnou opísala toto stretnutie ako "veľmi emotívne" a dodala: "Je to spomienka, ktorú si budem uchovávať." Situáciu odľahčil mobilný telefón manžela tejto klientky hospicu, keď začal zvoniť. "Typické, telefón sa okamžite rozozvučí," s úškrnom odľahčila situáciu kráľovná. Hoci sa muž mohol od hanby prepadnúť, kráľovná sa zasmiala a zjavne z toho "porušenia protokolu" nerobila žiadnu drámu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Predseda správnej rady hospicu, Jonathan Jones, k návšteve povedal: "Dnešná významná návšteva nadväzuje na dlhoročné spojenie medzi kráľovskou rodinou a Thames Hospice. Je pre nás veľkou cťou privítať Jej Veličenstvo, aby oficiálne otvorilo naše zariadenie a ukázalo, ako charita aj po 35 rokoch od prvej návštevy kráľovnej naďalej prekvitá." Výkonná riaditeľka Debbie Raven sa pridala slovami: "Sme veľmi vďační, že si našla čas a porozprávala sa s mnohými pacientmi, ako aj s mnohými kolegami z našich tímov v prvej línii." V utorok potom kráľovná za účasti princa Charlesa oslávila úspechy britskej NHS (Národnej zdravotnej služby) za desaťročia jej činnosti udelením prestížneho Kríža kráľa Georgea počas slávnostnej ceremónie, ktorú usporiadala vo Windsore. Od roku 2020 toto vyznamenanie Alžbeta II. osobne neudeľovala, a tak sa zdá, že sa skutočne dostala do uspokojivej zdravotnej formy.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie