Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľké sklamanie a šok pre priaznivcov kráľovnej! Vlastných osláv sa už nezúčastňuje!
Zdielať na

Veľké sklamanie a šok pre priaznivcov kráľovnej! Vlastných osláv sa už nezúčastňuje!

Archívna reportáž

Po štvrtkovom prvom dni veľkolepých diamantových osláv vládnutia kráľovnej Alžbety (96), keď stála na balkóne spolu s rodinou počas vojenskej prehliadky a mávala ľudu, sa ďalšie dva dni musia zaobísť bez nej. Už v prvý deň bolo toho na chorľavú panovníčku zrejme priveľa. Dlhšiu dobu ju trápia bolesti chrbtice, pre ktoré musela rušiť viaceré podujatia, ba údajne v súkromí sa pohybuje na vozíčku. Je vraj ale príliš hrdá na to, aby sa tak ukázala verejne, či nebodaj na jej veľkolepých oslavách.

​Kráľovná hrdinsky stála na balkóne a usmievala sa, zatiaľ čo prebiehala vojenská prehliadka s mnohofarebnými vlajkami a na oblohe prelietavali stíhačky RAF, ktoré v rámci veľkolepej show vypúšťali farebné pásy ako súčasť Trooping the Colour. Neskôr večer, už zo svojej kráľovskej rezidencie vo Windsore, rozsvietila prostredníctvom prenosu hlavný maják v Londýne, čo bol aj pokyn na štafetové rozsvietenie mnohých ďalších majákov v krajine. S veľkou pravdepodobnosťou to bola jej posledná priama účasť na štvordňových oslavách.

"Kráľovná si dnešnú prehliadku veľmi užila, ale pocítila určité nepohodlie," uviedol hovorca Buckinghamského paláca. V piatok sa už nezúčastnila národnej ďakovnej bohoslužby na jej počesť, ktorá sa konala v Katedrále svätého Pavla za účasti jej rodiny a popredných britských politických činiteľov. "Vzhľadom k ceste a aktivite nutnej k účasti na zajtrajšej národná bohoslužbe vďakyvzdaniu v Katedrále svätého Pavla, Jej Veličenstvo s veľkou nevôľou dospelo k záveru, že sa na nej nezúčastní," uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení na vysvetlenie.

​Počas bohoslužby sa rozozvučal Great Paul (Veľký Pavol), najväčší kostolný zvon v krajine. Bol vyrobený v roku 1882, ale v 70. rokoch 20. storočia sa odmlčal kvôli poškodenému mechanizmu. V roku 2021 bol znovu uvedený do prevádzky a odvtedy sa na ňom zvonilo osemkrát, ale tentoraz po prvýkrát na počesť kráľovnej a jej jubilea. Večer sa konala veľká recepcia. Televízia Sky News uviedla, že Gill Smallwood, výkonná riaditeľka jednej charitatívnej organizácie, sa Kate po ďakovnej bohoslužbe v Katedrále svätého Pavla spýtala na kráľovnú. Uviedla, že v odpovedi Kate tvrdila, že Alžbeta II. "je v poriadku, len to bolo včera veľmi únavné, ale kráľovná sa cítila veľmi krásne", ako písali v denníku Mirror.

​Buckinghamský palác ešte v piatok potvrdil, že kráľovná vynechá aj ďalšie veľké podujatie počas soboty. Nezúčastní sa pretekov Epsom Derby a namiesto nej poverila účasťou dcéru, princeznú Annu. Kráľovná pritom za posledných 75 rokov vynechala Derby len štyrikrát a tento víkend má do súťaže prihlásené tri zo svojich najlepších koní. Iste jej treba veriť, že ju to veľmi mrzí, jej láska ku koňom je dobre známa.

Palác zverejnil aj zostrih na počesť kráľovnej a jej pôsobenia v kultúre:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Vojvodkyňa z Cornwallu Camilla povedala, že má priam "encyklopedické znalosti" o dostihoch. "Myslím si, že je to jej životná vášeň, miluje to a je na nej vidieť, ako veľmi," uviedla jej nevesta Camilla. V sobotu pravnučka  kráľovnej Alžbety, dcérka Harryho a Meghan, malá Lilibet, oslavuje jeden rok. Kráľovná sa ale s pravnučkou stretla po prvýkrát v piatok, no žiadne detaily zo stretnutia s rebelmi nie sú známe. Pre Sussexovcov to bola iste veľká príležitosť na rodinné zblíženie po ich známych excesoch. Obaja sa ostatné dni zúčastňujú osláv a rozdávajú úsmevy na všetky strany, hoci na balkón k rodine ich kráľovná, ako avizovala, nevzala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie