Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Oslavy kráľovnej sa začali, TAKTO to vyzerá v Londýne! Program na 4 dni je skutočne bohatý!
Zdielať na

Oslavy kráľovnej sa začali, TAKTO to vyzerá v Londýne! Program na 4 dni je skutočne bohatý!

Archívna reportáž

Len málokto jej veril, no napokon obstála na výbornú. Keď sa z mladučkej Alžbety stala 2. júna 1953 britská kráľovná, zrejme nikomu nenapadlo, že o 70 rokov neskôr bude stále pri moci a bude sa tešiť pomerne dobrému zdraviu. Podarilo sa a kráľovná zlomila svetový rekord v dĺžke panovania. A to si zaslúži poriadne oslavy. Tie sa začali presne v deň výročia, 2. júna, a potrvajú až do nedele.

​V rámci veľkolepého podujatia, ktorým sa začnú oslavy sviatku Bank Holiday, sa vyše 1 400 vojakov, 200 koní a 400 hudobníkov presunie z Buckinghamského paláca na prehliadku jazdeckej stráže, píše portál Mirror. Tam sa k nim na koňoch a v kočoch pridajú aj členovia kráľovskej rodiny, zatiaľ čo princ Charles zastúpi kráľovnú, aby skontroloval vojsko na koňoch. Na záver sa uskutoční tradičný prelet RAF, ktorý bude kráľovná a jej rodina sledovať z balkóna Buckinghamského paláca. Na balkóne sa objavia Charles a Camilla a William a Kate so svojimi deťmi, ale nie Harry a Meghan, ktorí neboli pozvaní, a pre nechvalne známe škandály ani syn kráľovnej, princ Andrew.

Vo štvrtok o 21.45 je na programe Zapálenie majákov k platinovému výročiu, keď v celom Spojenom kráľovstve, na Normanských ostrovoch a na ostrove Man bude zapálených viac ako 2 022 majákov na znak uznania kráľovninej služby. Členovia kráľovskej rodiny budú sledovať zapálenie hlavného majáka na ulici Mall pred palácom - 21 metrov vysokej sochy Strom stromov. O 21.30 hod. miestneho času budú zapálené majáky aj na britských zámorských územiach vrátane jedného v každom z hlavných miest všetkých 54 krajín Commonwealthu. Súčasne so zapálením majákov zaznie nová pieseň pre Commonwealth, ktorú zaspievajú zbory vo všetkých krajinách Commonwealthu. Kráľovná bude viesť zapálenie hlavného platinového jubilejného majáka z Windsorského zámku a na ceremoniáli v centre Londýna ju bude zastupovať princ William.

Tu môžete sledovať živé vysielanie z Londýna:

V piatok o 11.30 začne Bohoslužba vďakyvzdania v katedrála svätého Pavla, vyjadrujúca vďačnosť za kráľovninu vládu, vieru a službu, s čítaním z Biblie, hymnami, modlitbami a zborovými piesňami. Podujatie bude najväčším stretnutím kráľovskej rodiny od svadby Harryho a Meghan v roku 2018. Očakáva sa, že Sussexovci sa na ňom zúčastnia, ale nie je známe, či sa k nim pridajú ich dve deti, trojročný Archie a Lilibet, ktorá v sobotu dovŕši jeden rok. Predpokladá sa, že kráľovná sa chce na bohoslužbe zúčastniť, hoci jej prítomnosť bude potvrdená až v blízkej budúcnosti. Veľký Pavol, najväčší kostolný zvon v krajine, bude na kráľovskú udalosť spustený vôbec po prvýkrát. Po bohoslužbe sa kráľovská rodina presunie do budovy Guildhall na recepciu, ktorú bude organizovať lord starosta Londýna.

Palác zverejnil aj nový portrét kráľovnej:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

V sobotu o 17.30 je na programe Derby na Epsom Downs. Hoci sa očakávalo, že sa kráľovná zúčastní na Epsomskom derby, kde ju na ihrisku mala vítať špeciálna čestná stráž vrátane 40 bývalých a súčasných džokejov, podľa predbežných správ je to "čoraz menej pravdepodobné", pričom sa očakáva, že rodinu bude v jej mene zastupovať princezná Anna.

Ďalej je v sobotu od 20.00 naplánovaná Platinová párty BBC v Buckinghamskom paláci. Najhviezdnejšie podujatie sviatočného víkendu, koncert pod holým nebom v Buckinghamskom paláci, ktorého hlavnou hviezdou bude Diana Ross, ale vystúpia aj ďalšie hviezdy zo sveta hudby, filmu a športu vrátane Sira Davida Attenborougha, Emmy Raducanu, Davida Beckhama či Julie Andrews. Na troch pódiách vystúpia aj Queen + Adam Lambert, Alicia Keys, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David a George Ezra, ako aj Duran Duran, Andrea Bocelli, Mimi Webb, Sam Ryder a Diversity. Na koncerte vystúpi aj prostredníctvom nahrávky aj Sir Elton John. Pódiá budú prepojené 70 osvetlenými stĺpmi, ktoré budú predstavovať 70 rokov vlády Jej Veličenstva. Očakáva sa, že kráľovná sa na slávnosti nezúčastní, ale bude ju sledovať v televízii z Windsorského zámku. Pravdepodobne tam však budú ostatní členovia kráľovskej rodiny.

V nedeľu o 12:00 sa bude konať Veľký jubilejný obed. Mestá a obce po celej krajine budú na počesť kráľovninej vlády organizovať čajové večierky s jubilejnou tematikou. Na organizovanie Veľkých jubilejných obedov sa v Spojenom kráľovstve prihlásilo viac ako 85 000 ľudí, pričom sa uskutoční približne 16 000 pouličných večierkov. A viac ako 600 medzinárodných obedov sa plánuje po celom svete vrátane Kanady, Brazílie a Nového Zélandu. V Bognor Regis sa organizátori pouličnej párty na nábreží pokúsia prekonať Guinnessov rekord v najdlhšej pouličnej párty. Princ Charles a Camila sa zúčastnia na obede na kriketovom ihrisku The Oval v južnom Londýne, zatiaľ čo gróf a grófka z Wessexu sa pridajú k obyvateľom na obed na hrade Windsor.

V nedeľu vyvrcholia oslavy v čase od 14.30 Platinovou jubilejnou prehliadkou. Pôjde o posledné podujatie oslavného víkendu, na ktorom viac ako 5 000 umelcov z celého Spojeného kráľovstva a krajín Commonwealthu prejde centrom Londýna a vzdá hold siedmim desaťročiam vlády kráľovnej. Karnevalový sprievod s dĺžkou 3 km bude zahŕňať tisíce hercov vrátane bábok a celebrít a bude sa pohybovať od Horse Guards Parade, pozdĺž Whitehallu k Admiralty Arch a po The Mall k palácu.

Súčasťou sprievodu je aj Rieka nádeje, v ktorej deti ponesú 200 hodvábnych vlajok, zatiaľ čo autobusy pre každé desaťročie vlády kráľovnej budú prevážať niektoré z najväčších mien britského šoubiznisu. Zúčastnia sa na ňom celebrity ako Sir Cliff Richard, Katherine Jenkins, Holly Willoughby, Gary Lineker, Sir Mo Farah a profesor Green.

Predtým, ako jazdecká kapela Household Cavalry povedie zlatý koč po trase, ktorou sa dav vráti do Buckinghamského paláca, sa rozozvučia aj zvony Westminsterského opátstva, ktoré pripomenú kráľovninu korunováciu v roku 1953. Tam vystúpi Ed Sheeran a potom sa ku kapele Kráľovskej námornej pechoty Jej Veličenstva pripojí gospelový zbor, ktorý pred oficiálnym sídlom kráľovnej zaspieva štátnu hymnu. Oslavy sa majú ukončiť zhruba o 17:00 vystúpením kráľovnej a jej následníkov v rade - princa Charlesa, princa Williama a princa Georgea na balkóne.

Súvisiace články

Najčítanejšie