Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Je to také vážne?! Kráľovná znepokojila priaznivcov, nemajú s ňou počítať, nahradia ju iní členovia rodiny!
Zdielať na

Je to také vážne?! Kráľovná znepokojila priaznivcov, nemajú s ňou počítať, nahradia ju iní členovia rodiny!

Archívna reportáž

Blížiace sa oslavy sedemdesiateho výročia panovania kráľovnej Alžbety II. nad kráľovstvom Británie a Commonwealthu stále viac pútajú pozornosť ľudí na celom svete. Všetci sú zvedaví, nakoľko bude Jej kráľovská výsosť schopná splniť všetky požiadavky, ktoré sa na ňu pri tejto príležitosti budú klásť. Je verejne známe, že od minuloročnej jesene má problémy s chôdzou aj dlhším státím, ba že sa v priestoroch jej kráľovskej rezidencie vo Windsore pohybuje údajne na vozíčku. Objavili sa preto pochybnosti, či sa zúčastní sledovania vojenskej prehliadky z balkóna Buckinghamského paláca, ako to bolo jej zvykom.

​Podľa najnovších správ sa Alžbeta II. osláv jej platinového výročia zúčastní a bude spolu s úzkym rodinným kruhom kráľovských reprezentantov zdraviť priaznivcov z balkóna Buckinghamského paláca. Nebude tam ale zo známych dôvodov princ Harry, ani princ Andrew. No kým na veľkolepých oslavách kráľovná bude, tento rok sa po prvýkrát nezúčastní žiadnej zo záhradných slávností organizovaných palácom, píše portál The Sun. Zatiaľ nebol uvedený žiadny dôvod, prečo Alžbeta II. nebude vítať hostí na podujatiach v máji a júni, ale dá sa predpokladať, že to súvisí s jej problémami s pohybom. 

V nasledujúcich týždňoch sa uskutočnia štyri takéto stretnutia. Podľa scenára podujatí by tam musela kráľovná stáť viac ako hodinu a pohybovať sa počas vítania návštevníkov. "Jej veličenstvo budú na tohtoročných záhradných slávnostiach zastupovať ďalší členovia kráľovskej rodiny, pričom podrobnosti o ich účasti budú včas potvrdené," stojí v zverejnenom vyhlásení z paláca.

Veľké obavy vyvolala vo februári správa o kráľovninom covide:

​Podľa údajných nových plánov paláca po zdravotných komplikáciách kráľovnej vrátane covidu, nebude jej prítomnosť na verejných podujatiach zaručená. Panovníčka sa v ostatných mesiacoch na poslednú chvíľu odhlásila z viacerých podujatí kvôli pretrvávajúcim problémom s pohyblivosťou a predpokladá sa, že jej asistenti ju pred júnovými oslavami platinového výročia panovania šetria. Uskutočnia sa začiatkom júna a budú trvať štyri dni, vrátane víkendu.

V uplynulých šiestich mesiacoch bolo kráľovnú vidieť používať počas chôdze vychádzkovú palicu. Jednému návštevníkovi na Windsorskom zámku vo februári vraj úprimne povedala: "Ako vidíte, nemôžem sa hýbať". Ale už koncom marca prešla bez palice v sprievode syna Andrewa na svoje miesto vo Westminsterskom opátstve na spomienkovej omši za svojho zosnulého manžela, princa Philipa. Potom však vynechala bohoslužbu na Veľkonočnú nedeľu vo Windsore napriek jej doterajšiemu zvyku a nezúčastnila sa ani na slávnostnej ceremónii Dňa Commonwealthu z dôvodu obáv o jej "pohodlie". Je však potešujúce, že keď sa nedávno vrátila z týždňovej narodeninovej dovolenky v Sandringhame, vyzerala byť svieža a chodila bez pomoci palice. Keď ju pri príležitosti jej 96. narodenín fotografovali, vyzerala na svoj vek veľmi dobre a pôsobila šťastne.

Súvisiace články

Najčítanejšie