Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúca veľkorysosť! William a Kate poslali Harrymu státisíce, je to signál udobrenia?
Zdielať na

Šokujúca veľkorysosť! William a Kate poslali Harrymu státisíce, je to signál udobrenia?

Archívna reportáž

Aj keď princ Harry po odchode z britského kráľovského paláca do USA deklaroval, že sa spolu s manželkou Meghan chcú stiahnuť do ústrania, aby si chránili svoje súkromie, nestalo sa tak. Naopak, svojimi prehláseniami o kráľovskej rodine a útokoch na ňu v médiách iba vzbudili pozornosť, ale aj rozoštvali proti sebe verejnosť. Veľkodušnosť kráľovnej a najbližších voči Harrymu je ale snáď nekonečná. Aj teraz urobil jeho brat William s manželkou Kate štedré gesto.

Ako druhorodený syn budúceho kráľa, princa Charlesa, bol princ Harry vždy tak trochu v tieni svojho staršieho brata, princa Williama. Možno aj preto na seba upozorňoval skôr rôznymi výstrednosťami. V Británii ho však za to verejnosť neodsudzovala, dokázali mu všetko odpustiť, ľutovali ho, ako ťažko niesol skon jeho matky, lady Di. V kráľovskej rodine ho mali za akéhosi rodinného šaša a nejak vážne ho preto ani veľmi nebrali, ako naznačila jeho sesternica, princezná Eugenie. "Domnievajú sa, že Harryho verejné poznámky mohli byť vyvolané tým, že predtým bol jeho hlas a názory v kráľovskej rodine počuť len zriedka," vyjadrila sa prednedávnom, keď kritizovali Harryho rozhodnutie napísať memoáre o rodine, uviedol zdroj z jej blízkosti.

Zrejme na zvýšenie svojej vážnosti a prestíže sa v roku 2014 rozhodol usporiadať na londýnskom olympijskom štadióne športové hry pod názvom Invictus Games. Inšpiroval sa v USA, kde rok predtým navštívil Warrior Games, súťaž ranených a zdravotne postihnutých príslušníkov americkej armády. "Videl, ako môže sila športu pomôcť po fyzickej, psychickej a sociálnej stránke," uvádza sa na webovej stránke Invictus Games. V podobnom duchu a pre takto postihnutých príslušníkov armády, ale na medzinárodnej úrovni, dokázal už behom roka pripraviť všetko tak, aby sa mohol v Londýne konať prvý ročník športových hier pod ním vybraným názvom, inšpirovanom básňou Invictus od Williama Henleyho.

Pozrite si video, v ktorom je objasnené, o čom hry Invictus sú:

Odvtedy sa tieto hry konali na rôznych miestach už štyrikrát, vlani sa pre pandémiu musel odložiť na rok 2022. Tie sa budú konať v Haagu. Podujatí, ktoré zahŕňali dvanásť rôznych športov, ako napríklad lukostreľbu, cyklistiku, silový trojboj a basketbal na vozíku, sa zúčastnilo doteraz stovky bojovníkov z 18 štátov sveta. "Stelesňuje bojového ducha ranených, zranených a chorých príslušníkov ozbrojených síl a to, čo títo húževnatí muži a ženy dokážu dosiahnuť po zranení," uvádza sa na webovej stránke hier. Hry majú aj svoj nadačný fond a práve do neho sa rozhodol teraz prispieť princ William s Kate poriadne štedrou sumou 500 000 libier, vyčlenených z ich fondu na pomoc druhým, ako priniesol portál DailyMail. Vznikol vďaka tomu dojem, že to od nich môže byť symbolické gesto na zmierenie sa s Harrym.

Harry je na toto svoje dielo veľmi hrdý:

"Cambridgeovci vždy podporovali úsilie, ktoré Harry vkladal na Hry Invictus. Úspech hier ich nesmierne teší," prezradil médiám informovaný zdroj a dodal, že vďaka štedrému daru vojvodov, ktorý prekonal očakávania, môžu byť hry najúspešnejšie od ich vzniku. Princ Harry svojou vytrvalou angažovanosťou dáva jasne najavo, že hoci už nemá úlohu seniora v kráľovskej rodine, neopúšťa charitatívne organizácie a iniciatívy, ktoré vtedy podporoval. Vďaka športovým hrám Invictus sa dôverne zoznámil s Obamovcami, aj manželkou prezidenta Bidena, ktorí ho pri tom veľmi podporovali a spolupracovali s ním. Aj kráľovná Alžbeta II. sa spolu z Harrym ukázala v krátkom videu na jeho podporu pri propagácii týchto hier. Iste sa tejto svojej prestížnej úlohy v rámci Invictus Game nikdy nevzdá.

Súvisiace články

Najčítanejšie