Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Boj o život v priamom prenose! Herečka nakrútila drsný dokument o jej smrteľnej chorobe
Zdielať na

Boj o život v priamom prenose! Herečka nakrútila drsný dokument o jej smrteľnej chorobe

Zdroj: youtube/screenshot Introducing SB

Až v tejto pandemickej dobe mnohým skutočne došlo, aké dôležité je pre človeka zdravie. Žiadna sláva ani majetok to najcennejšie nenahradí. Presvedčila sa o tom aj známa hollywoodska herečka Selma Blair (49), keď jej pred pár rokmi stanovili krutú diagnózu a odvtedy to s ňou ide, žiaľ, v rámci zdravia dolu vodou. Hviezda filmov Hellboy, Veľmi nebezpečné známosti či Matky a dcéry už s filmovaním musela skončiť a čaká na to najhoršie.

Aj keď v poslednom roku akoby neexistovala žiadna iná choroba ako covid, ani zďaleka to tak nie je. Vie o tom svoje aj herečka Selma Blair, ktorá sa už niekoľko rokov potýka s vážnou nevyliečiteľnou diagnózou - sklerózou multiplex. Je to autoimunitné ochorenie, pri ktorom organizmus bojuje sám proti sebe a pritom sa poškodzuje. Selma najskôr príznaky podceňovala. Svoje problémy pripisovala zablokovanému nervu na krku. Až kolegyňa herečka Elizaberth Berkley ju prinútila pred tromi rokmi navštíviť lekára, ktorý jej oznámil krutú pravdu. Odvtedy začala naberať jej choroba rýchly priebeh.

So svojou vážnou diagnózu sa rozhodla Selma podeliť s jej sledovateľmi na sociálnej sieti. O skleróze multiplex často a otvorene píše, aby verejnosť informovala o rôznych prejavoch a zvláštnostiach tejto zákernej choroby. Nie vždy je to veselé čítanie, aj keď sa herečka vďaka svojmu zmyslu pre čierny humor snaží kruté fakty odľahčiť. O priebehu svojej choroby dokonca nakrútila aj dokumentárny film, ktorý ju zachytáva v mnohých veľmi mrazivých momentoch. Smutný pohľad je iste na jej vypadávajúce vlasy po chemoterapii, kvôli čomu sa rozhodla radšej si hlavu oholiť. Alebo aj keď jej lekári povedia, aby sa pripravila na najhoršie. 

Dokument, pre ktorý nie je žiadny moment z jej života tabu, bude k dispozícii od 21. októbra, ale už zo zverejnenej upútavky je jasné, že to nebude príjemné sledovanie. "Myslím, že sa mám o čo podeliť," prehlásila Blair pre časopis Vanity Fair. Sklerózu multiplex ukázala v dokumente v plnej sile. Vidieť, aké mala problémy s chôdzou, musela si pomáhať paličkou a niekedy nemohla ani hovoriť. V jeden moment sa rozhodla podstúpiť transplantáciu kmeňových buniek, o ktorej hovorí ako o poslednej šanci. Predtým však musela podstúpiť agresívnu chemoterapiu, ktorá narušila jej imunitný systém. "Povedali mi, aby som sa pripravila na to, že zomriem," prezrádza Blair v upútavke. "Nie preto, že mám sklerózu multiplex, ale preto, že s ňou bojujem," dodala s čiernym humorom.

Za úprimnosť a odvahu ukázať sa aj v tých najťažších chvíľach vzdávajú herečke hold aj mnohé jej hviezdne kolegyne:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Selma Blair (@selmablair)

Selma Blair sa pre jej silnú osobnosť a odvahu stala oporou aj pre herečku Christinu Applegate (49), známu zo seriálu Ženatý so záväzkami, či z filmu Anchorman. Pred pár rokmi bojovala s rakovinou prsníka, no len prednedávnom sa dozvedela, že má tiež sklerózu multiplex. S manželom Martynom LeNoblom má desaťročnú dcéru Sadie a aj kvôli nim musí byť silná. "Bolo to zvláštne. Podporili ma však ľudia, ktorých poznám a ktorí tiež trpia touto chorobou. Bola to náročná cesta. Ale ako všetci vieme, cesta pokračuje. Kým ju nejaký blbec nezablokuje," zverila sa herečka vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Azda pre ňu bude Selma inšpiráciou, ako aj pre mnohých ďalších, ako sa dá celkom jasne vyčítať aj z komentárom pod trailerom na Youtube, či na profile Selmy. Pre ňu je ale nepochybne najdôležitejšie to, aby liečba zabrala a dostala druhú šancu.

Súvisiace články

Najčítanejšie