Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dokáže sa tomu vyhnúť?! Princ Andrew má dostať žalobu do rúk, AKO to spravia?
Zdielať na

Dokáže sa tomu vyhnúť?! Princ Andrew má dostať žalobu do rúk, AKO to spravia?

Archívna reportáž

Koncom júla sa britská kráľovná Alžbeta II. presunula zo zámku Windsor do svojho obľúbeného letného sídla Balmoral na Škótskej vysočine. Na Balmorale si chce vyčistiť hlavu od starostí, ktorým bola v posledných mesiacoch vystavovaná. Len nedávno k nim pribudla ďalšia. Iste ju nepotešilo, že jej syn princ Andrew aktuálne čelí nepeknej súdnej žalobe.

Nasledujúce dva mesiace strávi britská kráľovná na svojom milovanom mieste na zámku Balmoral, kde jej už, žiaľ, nebude robiť spoločnosť jej manžel Philip ako to bolo vždy doteraz. V apríli vo veku 99 rokov skonal.  Aby sa necítila osamotená, obklopila ju jej rodina. Medzi tých, ktorí kráľovnej robia spoločnosť už od začiatku nástupu jej dovolenky v Škótsku, patrí aj jej obľúbený syn Andrew. Bude jej mať čo vysvetľovať, keďže už v septembri by sa mal začať súdny proces v kauze znásilnenia maloletej osoby, z ktorého ho obvinila Virginia Roberts Giuffre (38), píše The Sun.

Pochopiteľne sa obvinený princ snaží pomocou svojich právnikov z kauzy vyvliecť. Zatiaľ to hrá na mŕtveho chrobáka. Právnik údajnej obete jeho sexuálneho útoku ale oznámil, že princovi Andrewovi budú súdne dokumenty doručené osobne. David Boies povedal pre The Telegraph: "Formálne mu predložíme kópiu žaloby. Keďže je cudzím štátnym príslušníkom, musíme to urobiť podľa Haagskeho dohovoru." Doručené mu má byť všetko v Británii v rámci "náročného" úkonu, ktorý môže trvať niekoľko týždňov, myslí si americký právny tím. Uviedli, že dokumenty k nemu potrebujú dostať  najmenej 21 dní pred začiatkom súdneho pojednávania v septembri, počas ktorých bude musieť odpovedať. Zdá sa to takmer nemožné.

Princ Andrew sa v dôsledku závažných obvinení vzdal svojich kráľovských povinností, jediné interview pre stanicu BBC však v prípade zneužitia Virginie veľa ľudí o jeho nevine nepresvedčilo: 

​Žaloba Giuffre prichádza viac ako dva roky po tom, čo 66-ročného Epsteina, ktorý ju mal vraj zoznámiť s princom Andrewom za účelom sexu, našli mŕtveho v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces pre obvinenia zo zneužívania a obchodovania s deťmi. Princ Andrew vraj v súčasnosti vedie telefonicky prebiehajúce krízové rozhovory s právnikmi, keďže je už na rodinnej "dovolenke" na Balmorale. Prišla s ním aj jeho exmanželka Fergie a jedna z jeho dvoch dcér spolu s manželom, ktorí mu chcú byť oporou.

Kráľovná prišla do svojho letného sídla v Balmorale už tradične, so všetkou pomopou a srdečným privítaním miestnych:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Andrew je v 15-stranovej žalobe podanej na základe zákona o detských obetiach štátu New York uvedený ako jediný obžalovaný, hoci Epstein a jeho bývalá priateľka a tiež údajná spoluvinníčka, Ghislaine Maxwell, sa v nej spomínajú často. Je to prvýkrát, čo je predmetom žaloby v súvislosti s týmto prípadom, odkedy boli obvinenia voči nemu pred desiatimi rokmi zverejnené. Vojvoda z Yorku však vždy popieral akékoľvek obvinenia, že by mal sexuálny kontakt s pani Giuffre, na ktorú si vraj nepamätá, ze by ju vôbec stretol, alebo že by vedel o Epsteinovom protiprávnom konaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie