Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrel kráľ britského humoru. Prečítajte si zbierku ostrých poznámok zosnulého princa Philipa!
Zdielať na

Zomrel kráľ britského humoru. Prečítajte si zbierku ostrých poznámok zosnulého princa Philipa!

Archívna reportáž

Navždy odišiel významný člen britskej kráľovskej rodiny, princ Philip (†99), verne stojaci po boku britskej kráľovnej Alžbety II. pri vykonávaní jej kráľovských povinností od jej korunovácie v roku 1953 až do roku 2017, keď dobrovoľne odišiel do ústrania vzhľadom k veku a zdraviu. Bol to elegantný muž so šľachtickou krvou, ale nie vždy sa správal tak, ako by sa od neho očakávalo. V jeho prípade však platí staré známe príslovie, keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Zo svojho postavenia zrejme usúdil, že si môže dovoliť trochu svojského humoru, ktorý niekedy prekračoval mieru slušnosti a inému by to nikto netoleroval. Jeho šarmu však ťažko niekto odolal.

Je až neuveriteľné, čo si dovolil zosnulý princ Philip povedať v podstate komukoľvek, bez rozdielu v postavení či v majetku, od prezidentov, kráľov, až po hviezdy šoubiznisu. Sluch mal zrejme vojvoda z Edinburgu veľmi citlivý. "Čím kloktáte, okruhliakmi?" spýtal sa slávneho speváka Toma Jonesa v roku 1969. "Hluchí? Tomu sa vôbec nečudujem," prehlásil na hudobnom festivale v Cardiffe v roku 1999, keď mu predstavili skupinu nepočujúcich a vedľa hlasno hrala kapela hudbu z Karibiku. "Kiež by si vypol mikrofón," zamumlal Philip na adresu speváka Eltona Johna pri jeho vystúpení na kráľovskej varietnej show v roku 2001. "Budeme potrebovať štuple do uší?" prehlásil, keď sa speváčka Madonna práve chystala zaspievať úvodnú pieseň k bondovke Die Another Day v roku 2002. Bol veľkým znalcom výtvarného umenia, ale predsa len mohol byť diplomatickejší, keď v roku 1965 v Etiópii ohodnotil miestne umenie slovami: "Vyzerá to ako mazanice mojej dcéry."

A občas Philip nebol galantný, ako sa patrí na šľachtica, ani k ženám."Britské ženy nevedia variť," netaktne poznamenal pri návšteve Škótskeho ženského inštitútu jeho členkám v roku 1966. "Vy ste žena, že áno," spýtal sa ženy, ktorá mu podávala kyticu v Keni v roku 1984. "Vyzeráte ako samovražedný atentátnik," ohodnotil vizáž mladej policajtky v nepriestrelnej veste v roku 2002. "Pokiaľ muž otvorí žene dvere od auta, je to buď nové auto, alebo nová žena," prehodil štipľavú poznámku na jedne svadbe. A nešetril ani vlastnú manželku. "Kde si vzala ten klobúk?" spýtal sa jej údajne pri pohľade na drahocennú kráľovskú korunu, ktorú mala na hlave pri jej korunovácii. O dcére Anne, milovníčke zvierat, sa vyjadril tiež nemiestne. "Keď niekto neprdí, alebo nežerie seno, tak ju nezaujíma," poznamenal. Pri stretnutí s Arabkou, zakrytou od hlavy po päty v burke, len s prierezom pre oči, sa jej prihovoril: "Dobrý deň, nevideli sme sa už niekde?"

Na počesť zosnlého princa vystrelili v sobotu desiatky sálv:

​Ani na oficiálnych zahraničných cestách si princ nedával občas servítky pred ústa. "Prehlasujem túto vec za otvorenú, nech už je to čokoľvek," hlesol na návšteve Kanady v roku 1969. "Pokiaľ to má štyri nohy a nie je to stolička, pokiaľ to má krídla a nie je to lietadlo, pokiaľ to pláva a nie je to ponorka, tak to Číňania zjedia," poznamenal na stretnutí Svetového fondu na ochranu prírody v roku 1986. V tom istom roku v Číne na štátnej návšteve si uťahoval zo študentov z Británie: "Pokiaľ tu zostanete ešte o trochu dlhšie, tak vám zošikmejú oči". Iste urazil aj talianskeho premiéra, keď mu ponúkol kvalitné víno z ich regiónu. "Dajte mi pivo! Je mi jedno, aké, len mi dajte pivo!" dožadoval sa obľúbeného nápoja. "Vyzeráte, že sa chystáte ísť spať," oslovil prezidenta Nigérie v roku 2003 oblečeného v tradičnom odeve pripomínajúcom nočnú košeľu. "A spoznali ste, kto je kto?" spýtal sa Obamu, keď mu povedal, že raňajkoval s predstaviteľmi Británie, Číny a Ruska.

​Ale vedel si uťahovať aj zo seba. "Moja žena je doktorka filozofie a má oveľa významnejšie postavenie ako ja," poznamenal istý Austrálčan pri stretnutí s Philipom. "Áno, v našej rodine máme tiež takýto problém," odvetil mu. A zrejme to tak aj prežíval, ale navonok vystupoval vždy sebavedomo. Už od detstva bol veľmi ctižiadostivý a cieľavedomý, čo zhodnotili aj jeho učitelia. Ale dokázal ustúpiť v mene svojej ženy ako kráľovnej. Obaja patrili do starého sveta, kde sa ešte dalo ostrejšie vtipkovať či ironizovať a pritom si zachovať noblesu. Sveta, kde sa nikto až tak nebál nebyť za každú cenu korektný, aby niekoho neurazil, kde sa predpokladalo, že každý má dostatok rozumu, aby vedel, ako sa veci majú a nazýval ich pravými menami, ale s eleganciou, ako to vedel Philip. Odišla s ním jedna veľká éra.

Súvisiace články

Najčítanejšie