Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Láska, akej je málo! TAKÝTO bol príbeh Alžbety II. a Philipa, bez váhania splnila aj TOTO jeho posledné želanie!
Zdielať na

Láska, akej je málo! TAKÝTO bol príbeh Alžbety II. a Philipa, bez váhania splnila aj TOTO jeho posledné želanie!

Archívna reportáž

V sobotu na obed na niekoľkých miestach vo Veľkej Británii a na Gibraltári uctili čestnou salvou pamiatku na princa Philipa, ktorý včera zomrel len dva mesiace pred dosiahnutím storočnice. Britská armáda na vojenskej základni v Londýne použila rovnaké delá, ktorými vzdávala hold pri svadbe Philipa s Alžbetou, budúcou kráľovnou. Ich manželstvo trvalo vyše sedemdesiatri rokov, v roku 2017 oslávili platinové výročie. Je to nepochybne práve kráľovná, ktorú smrť milovného muža najviac zasiahla, no smútia milióny ľudí po celom svete.

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu bol najdlhšie "slúžiacim" manželským partnerom vládcu monarchie v britskej histórii. Pre mnohých je dožiť sa 73 rokov úspech, nieže stráviť toľko v manželstve. Titulné strany všetkých britských denníkov vyšli v sobotu ráno s portrétom tohto významného člena britskej kráľovskej rodiny a úctu zosnulému prejavujú tak priaznivci, ako aj odporcovia monarchie. Samotný Philip mal ale vraj len jediné posledné želanie - zomrieť doma, vo svojej posteli. To mu kráľovná bez váhania splnila. Hoci sa vo štvrtok večer jeho stav zhoršil a padol návrh na jeho prevezenie do nemocnice, Alžbeta II. ho okamžite zamietla. Bola pri svojom milovanom do poslednej chvíle.

Skončila sa najdlhšie trvajúca kráľovská love story, "Dobrú noc, môj princ", napísali romantický odkaz veľkými písmenami na titulnej strane denníka The Advertiser s portrétom sediacej kráľovnej a nad ňou stojacim princom Philipom z ich mladých čias. Musela to byť láska ako hrom, keď sa napriek nesúhlasu svojej matky aj starej matky Alžbeta rozhodla zobrať si za manžela tohto vysokého fešáka s blond vlasmi a modrými očami. Aj keď mal šľachtické korene s nárokom na grécky a dánsky trón, bol pomerne "chudobný" a nebol z Británie. Narodil sa na gréckom Korfu s titulom grécky a dánsky princ. Jeho pôvod bol dokonca vznešenejší ako Alžbetin. Jeho kráľovskí rodičia spolu s deťmi však z Grécka po prevrate ušli do Francúzska, ale veľká časť ich majetku zostala v Grécku. Ich manželstvo sa časom rozpadlo a o malého Philipa sa starali jeho sestry v Nemecku, odkiaľ odišiel neskôr študovať do Británie.

​Postavenie Philipa po korunovácii manželky, keď sa stála kráľovnou Alžbetou II., bolo odrazu otázne. Nárokov na grécky a dánsky trón sa spolu s titulmi musel vzdať už pred svadbou, dokonca si musel zmeniť aj pôvodné kráľovské rodové priezvisko. Prijal nové po matke v anglickej verzii Mountbatten. Po svadbe mu udelili titul vojvoda z Edinburghu, jeho kráľovská výsosť, britský princ a zopár ďalších, menej významných. Po korunovácii sa odrazu ocitol v pre neho ponižujúcom postavení, čím veľmi trpel. Alžbeta si ho ale skutočne vážila, zdôrazňovala akou veľkou oporou je pre ňu, jeho rady považovala vždy za cenné. Získal titul manžel kráľovnej, ktorý zaviedla ešte kráľovná Viktória, praprababička oboch a reprezentoval po svojej línii britskú monarchiu, aj kráľovnú po jej boku, hoci oficiálne podľa protokolu musel ísť vždy krok za ňou. On sám sa zapájal do spolupráce s viac ako 800 organizáciami a spolkami, vrátane charity.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Počas manželstva Philipa s Alžbetou sa im narodili štyri deti. Ako rodičia mali vraj s deťmi odťažité až chladné vzťahy, čím trpel najmä Charles, ako sám priznal. Keď odchádzali na diplomatické cesty po Commonwealthe, nechávali ich doma s pestúnkami. Otcova smrť sa ale všetky štyri deti veľmi dotkla. Princezná Anna prehlásila: "Bez neho bude život úplne iný". Edward sa vyjadril o otcovi taktiež s uznanim. "Budeme na neho spomínať za to, čo urobil vo svojom verejnom živote pre všetky organizácie, ktoré podporoval a ovplyvňoval a, samozrejme, ako môj otec a manžel mojej matky za všetku prácu, ktorú urobil pre rodinu - to zo všetkého najviac," doplnil slová sestry. Smútok vyjadrili aj ostatní členovia rodiny a nielen oni, obyvatelia Británie, ale aj ľudia z celého sveta vrátane známych politikov a hláv štátov sa pridali a kondolovali so slovami uznania tomuto výraznému členovi britského kráľovstva s veľkým vplyvom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie