Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rasizmus v kráľovskej rodine! Meghan tvrdí, že jej synovi nepriznali titul princa z obavy o farbu jeho pleti!
Zdielať na

Rasizmus v kráľovskej rodine! Meghan tvrdí, že jej synovi nepriznali titul princa z obavy o farbu jeho pleti!

Archívna reportáž

Rozhovor Meghan a Harryho so slávnou moderátorkou Oprah Winfrey priniesol toľko šokujúcich momentov, že spoločnosť, najmä britská, to bude ešte dlho spracúvať. Nepochybne ešte väčšia facka to ale je pre samotnú kráľovskú rodinu, nakoľko odzneli tvrdenia, ktoré ju vrhajú do veľmi zlého svetla. Predovšetkým tie o rasizme.

Stáročia tradícií azda najmocnejšej monarchie sveta sa nedajú len tak zmeniť. Platí to zjavne aj o "nepísaných" pravidlách, možno práve o tých neoficiálnych ešte viac. Jedným z nich je evidentne aj očakávanie, že farba pleti ostane medzi členmi rodiny stále len biela. Harry tým pádom spravil monarchii poriadny vietor. 

Už len to, že si za manželku vybral neurodzenú Američanku, navyše zo šoubiznisu, neprijímala kráľovská rodina zrejme s veľkým nadšením, hoci navonok tieto narážky nezazneli. No že je Meghan mulatka, ktorá má otca belocha a mamu afroameričanku, to už bol evidentne väčší problém, ako sa ukázalo v rozhovore s Oprah. Takto sa totiž zmiešala "kráľovská krv" zrejme nežiadúcim smerom.

Pozrite si časť talkshow, kde hovorí Meghan o rasizme spojenom s jej synom:

Meghan Markle totiž prezradila v talkshow skutočne šokujúce veci, ktoré musela strpieť po príchode do kráľovskej rodiny, a najmä v súvislosti s tehotenstvom. Priznala, že obavy, aký tón pleti bude mať jej syn, boli zo strany paláca veľmi necitlivo podávané. "Počas mesiacov, keď som bola tehotná, sa dokola viedli rozhovory o obavách z toho, akú tmavú bude mať pleť, keď sa narodí, a že sa mu nedostane istôt alebo titulov," šokovala Meghan.

​Nechceli mu dať titul princa, ani výhody s tým spojené, a to sa aj stalo. Ako ale dodatočne vyšlo na povrch, Archie jednoducho nemá nárok na titul princa, minimálne do doby, kým jeho starý otec Charles neprevezme trón. Meghan  priznala, že s ňou sa o tom nikto nerozprával, všetky debaty viedla kráľovská rodina s Harrym. Ten potvrdil, že do takejto konverzácie bol skutočne zahrnutý, ale nebude nikdy zdieľať detaily. "V tom čase to ale bolo skutočne čudné a bol som šokovaný," prezradil a dodal, že podobné otázky mu rodina kládla aj na začiatku vzťahu s Meghan, či si uvedomuje, akú farbu pleti môžu mať ich deti. No ako Meghan dodal, azda na zmiernenie prívalu negatívnych informácií, kráľovnú si váži. Alžbeta II. k nej bola vraj vždy milá a jedným dychom ubezpečila, že to nebola kráľovná, ani jej manžel, kto reči o Archieho pleti viedol.

Kráľovský palác zatiaľ mlčí, kráľovná si údajne talkshow ani nepozrela. No expertka na kráľovskú rodinu z magazínu Vanity Fair, Katie Nichol, tvrdí, že tvrdenia o rasizme sú pre palác "hlboko, hlboko zničujúce". Anna Paternak, biografka kráľovskej rodiny, sa v rannom vysielaní BBC vyjadrila, že "toto bola absolútna ukážka vypálenia domu Windsorovcov". Nie je isté, či sa kráľovná k tvrdeniam z talkshow oficiálne vyjadrí, ale ak, určite sa nebude s odpoveďou ponáhľať a reakcia bude dôsledne premyslená a konštruktívna.

Súvisiace články

Najčítanejšie