Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hanebná krádež v paláci?! Kráľovná po prvýkrát zasiahla svedectvom do trestného konania!
Zdielať na

Hanebná krádež v paláci?! Kráľovná po prvýkrát zasiahla svedectvom do trestného konania!

Archívna reportáž

Nie je to tak dávno, čo kráľovská rodina riešila krádež v Buckinghamskom paláci, ktorej sa mal dopustiť jeden zo zamestnancov. Služobníkovi Adamovi Cantovi (37) sa podaril skutočne husársky kúsok. Napriek prísnej ochrane a kamerovému systému v paláci sa mu podarilo postupne odcudziť z paláca predmety v hodnote od 10 000 do 100 000 libier, ktoré následne hlboko pod ich hodnotu speňažil na stránke eBay. Viacero odcudzených predmetov, ktoré nestihol predať, u neho našli policajti na základe indícií. Avšak Canto nebol jediný, kto sa dostal pred súd kvôli obvineniu z okrádania kráľovskej rodiny.

V nedávno odvysielanej relácii s názvom

;list=PLsRluCUS0u5iTQhuc8fUFhfYN8Jm2XrOi&index=25" target="_blank">Secrets of the Royal Palaces na kanáli Channel 5 porozprával bývalý komorník a dôverný priateľ zosnulej princeznej z Walesu, 62-ročný Paul Burrell, jeho verziu krádeže osobných vecí princeznej Diany z jej komnát v Kensingtonskom paláci v Londýne niekoľko mesiacov po jej úmrtí. Kožu mu vtedy zachránila samotná kráľovná Alžbeta II.

Táto aféra sa začala v júni roku 1998, keď Burrella zadržal policajný dôstojník o pol štvrtej ráno potom, ako ho videl vchádzať a zakrátko vychádzať z paláca. Keď vchádzal nemal v rukách nič, ale pri vychádzaní niesol na rukách dvoje šaty a drevenú krabicu s drobnosťami, všetko to patrilo kedysi princeznej Diane (†36). Následne vykonali policajti raziu v jeho dome, kde našli v podkroví ešte ďalších vyše 2000 rôznych predmetov z jej vlastníctva. 

Pred väzením zachránila Paula Burrella samotná kráľovná, keď dosvedčila, že Dianine veci zobral s jej požehnaním:

Po tomto náleze bol Burrell okamžite obvinený z krádeže. Súdny proces proti nemu sa začal o tri roky neskôr, keď sa navyše zistilo, že sa nejaké súkromné veci Diany predali až v USA. "Nič z toho, samozrejme, nebola pravda, ale nemohol som to nijako dokázať," tvrdil bývalý komorník. Emotívne vyjadril svoju situáciu po obvinení vetou: "Cítil som sa úplne bezmocný". Bolo mu jasné, že ak sa nestane zázrak, skončí za mrežami. A ten sa stal, pričinila sa o neho samotná kráľovná Alžbeta II. Burrella osobne poznala, slúžil u nej desať rokov ešte pred tým, ako začal slúžiť lady Di. Keď sa dozvedela o súdnom procese, rozpomenula sa vraj na rozhovor s ním, kde sa jej zveril s nápadom, že by chcel veci princeznej Diany bezpečne uložiť u seba, aby zostali ako pamiatka pre jej synov. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Paula Burrella údajne trápilo, že matka a sestra Lady Di chceli časť jej vecí a korešpondenciu zničiť a rozhodol sa ich zachrániť. Po rozhovore s kráľovnou sa odhodlal k činu. Chcel to urobiť potajomky, no nevyšlo mu to. Ako dôvod, prečo súdu nepovedal, že o tom vopred upovedomil kráľovnú, uviedol jeho advokát, že protokol nedovoľuje, aby niekto v rámci súkromnej audiencie u panovníka prezradil, o čom spolu hovorili. Jedná sa o dôvernú záležitosť. Keď kráľovná na obranu Burrella uviedla, že ju vopred informoval, súd ho zbavil obvinenia. "Nikdy predtým nezasiahol monarcha do trestného konania. Zachránila ma. Zachránila ma pred tým, o čom som si myslel, že bude mojim osudom,doložil s tým, že si myslí, že jej na ňom záležalo, pretože poznala jeho prácu a videla vyrastať jeho dve deti. Aj taká súcitná dokáže byť Alžbeta II. k svojmu služobníctvu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie