Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Objavili poklad! Po smrti Gottovej sesternice vyrazil nález v jej dome dych!
Zdielať na

Objavili poklad! Po smrti Gottovej sesternice vyrazil nález v jej dome dych!

Archívna reportáž

Iba nedávno odišla na večnosť Hana Zímová (†77), sesternica Karla Gotta (†80) a jeho posledná príbuzná, s ktorou ho spájalo najmä detstvo spoločne trávené u ich starých rodičov v Újezde u Svatého Kříže v Plzenskom kraji. Ona tam zostala žiť po celý život. Karel Gott ju počas života navštevoval, lebo sa rád vracal na miesta, ktoré mu boli blízke a mali tam hroby aj jeho rodičia. Dokonca si tam mal želať aj jeho miesto posledného odpočinku, čo sa ale nestalo.

​Vila na Bertramke, ktorú vlastnil Karel Gott, prešla počas jeho života niekoľkými rekonštrukciami. V rozľahlom priestore bolo kedysi miesta dosť na uloženie rôznych suvenírov a najmä jeho rozsiahlych zbierok gramoplatní a kníh, ktoré si priniesol z ciest po svete. Časom, najmä keď si založil rodinu a pribudli deti, sa priestory, kde mal uložené tieto svoje poklady, museli uvolniť. A tak presunul svoj doslova zberateľský poklad do Újezdu. "Keď sa pred rokmi prerábala Gottova Bertramka, nebolo už tam miesto pre veľa vecí. Takže sem Karel navozil stovky gramoplatní, ktoré zbieral. Sú medzi nimi unikáty, ktoré by určite potešili kdejakého zberateľa," prezradil zdroj blízky zosnulej sesternici Gotta, ktorý si neželá byť menovaný, pre Ahaonline.cz s tým, že tie naj sú z USA, Francúzska, Talianska, Anglicka či Nemecka.

"Všetko to sem priviezol Karlov vodič Olda, ktorý žil s Hankou," konkretizoval zdroj. Potvrdila to aj najstaršia dcéra Karla Gotta Dominika, ktorá žije v Helsinkách. "Otec sa bál, aby o to pri tých prestavbách neprišiel, aby to niekto nevyhodil, tak mu Olda s tým sťahovaním pomáhal," pritakala Gottováa. "Otec mal veľa krásnych vecí - knižky, platne, sošky... Ako sa mu zmenšoval priestor na Bertramke, musel ich niekam presunúť. Pamätám si, ako sme na Újezd vozili auto plné nielen gramoplatní, ale aj kníh a cédečiek," má ešte stále v pamäti spomienky na otcovu zbierku.

Karel Gott umenie nielen zbieral, ale aj tvoril, a to nielen v hudbe, ale aj vo výtvarnom umení: 

Ktovie, či práve táto zbierka nebola predmetom závetu Karla Gotta, keď sa spočiatku spomínalo, že niečo by mala po ňom dediť aj jeho sesternica. Údajne napokon všetku pozostalosť po ňom zdedila iba vdova Ivana a jej dve dcéry Charlotta a Nelly, ktoré s ním mala. Staršie dcéry Dominika a Lucie z jeho krátkych románikov s inými ženami sa ešte na konci života ich slávneho otca vzdali miliardového dedičstva za pár miliónov korún. Niet pochýb, žeby otcovu zbierku rada prevzala Dominika, ako sa aj vyjadrila. "Určite by tam mal niekto z otcových priateľov zájsť a ujať sa ho! Ja sa teraz do Česka nedostanem, možno na jeseň," skonštatovala Dominika, ktorá nemá peňazí nazvyš a predajom zbierky by mohla iste veľmi slušne zarobiť. No či sa Ivana nerozhodne, že zbierka je súčasťou dedičstva a teda patrí celá jej, to zatiaľ známe nie je.

Dominika a jej sestra Lucia sa za "pár" miliónov korún vzdali obrovského dedičstva po českom zlatom Slávikovi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie