Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ceny Grammy sú rozdané! Bieber prišiel v obleku po obrovi, priestor dostal aj prezident Zelensky
Zdielať na

Ceny Grammy sú rozdané! Bieber prišiel v obleku po obrovi, priestor dostal aj prezident Zelensky

Najvýznamnejšie ocenenia vo svete hudby sa odovzdávali v už 64. ročníku v nedeľu večer v Las Vegas. Nechýbali všetky hviezdy hudobného neba, no na diaľku bol prítomný aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky so silným odkazom.

​Udeľovanie cien Grammy ovládol multižánrový hudobník Jon Batiste, ktorý s 11 nomináciami vládol aj zoznamu kandidátov na prestížne ceny. Napokon si odniesol päť zlatých gramofónikov, vrátane trofeje v kategórii Album roka (We Are). Ďalšie ceny si vyslúžil za video k piesni Freedom, za spoluprácu na soundtracku k animovanému filmu Duša (2020) s Trentom Reznorom a Atticusom Rossom a dve trofeje mu vyniesla pieseň Cry.

Hviezdne duo Silk Sonic, ktoré tvoria Bruno Mars a Anderson .Paak, si odnieslo domov ceny vo všetkých štyroch kategóriách, kde bolo nominované, vrátane kategórií Nahrávka roka a Pieseň roka. Za najlepšieho nováčika vyhlásili počas ceremoniálu, ktorý v Las Vegas moderoval Trevor Noah, speváčku Oliviu Rodrigo.

Celé udeľovanie cien bolo vysielané online, dá sa zhliadnuť tu:

Tri ceny v noci na dnes získali aj Foo Fighters, ktorí sa však pre nedávne úmrtie bubeníka Taylora Hawkinsa na podujatí nezúčastnili. Zosnulého muzikanta si ale uctila pri svojom vystúpení Billie Eilish, ktorá si obliekla tričko s jeho podobizňou. Medzi viac či menej extravagantnými róbami vyčnieval spevák Justin Bieber, ktorý si na seba vzal azda o štyri veľkosti väčší oblek vychytenej značky a k nemu ružovú čapicu a crocsy, hoci v exkluzívnom prevedení.

​Priestor počas udeľovania hudobných cien dostal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý prostredníctvom vopred nahratého videa požiadal o podporu pri rozprávaní príbehu o ruskej invázii na Ukrajine. "Naši hudobníci nosia namiesto smokingov nepriestrelné oblečenie. Spievajú raneným v nemocniciach aj tým, ktorí ich nepočujú. Ale hudba aj tak prerazí," povedal Zelenskyj a vyzval publikum, aby naplnilo ticho svojou hudbou. "Naplňte ho dnes, aby ste povedali náš príbeh. Povedzte pravdu o vojne na svojich sociálnych sieťach, v televízii, podporte nás akýmkoľvek spôsobom, ktorým môžete, ale nie tichom. A potom mier príde do všetkých našich miest," odkázal prezident vojnou sužovanej krajiny. Po Zelenského posolstve vystúpil John Legend so svojou piesňou „Free“ s ukrajinskými hudobníkmi Siuzannou Iglidan a Mikou Newton, ako aj dramatičkou a scenáristkou Ľubou Jakimčukovou, pričom na obrazovkách za nimi sa premietali zábery z vojny.

Prehľad víťaziek a víťazov v hlavných kategóriách:
Album roka: Jon Batiste - We Are
Nahrávka roka: Silk Sonic - Leave The Door Open
Pieseň roka: Silk Sonic - Leave The Door Open
Nováčik roka: Olivia Rodrigo

Súvisiace články

Najčítanejšie