Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Desivá choroba Miroslava Donutila! Tri týždne a koniec!
Zdielať na

Desivá choroba Miroslava Donutila! Tri týždne a koniec!

Archívna reportáž

Na prvý pohľad pôsobil populárny herec Miroslav Donutil (71) vždy ako zdatný muž pri plnej sile. Navyše veľmi rád vykladal veselé historky a okolo neho panovala vždy dobrá nálada. Preto bolo veľkým prekvapením, keď sa nedávno priznal k veľmi závažnému ochoreniu, ktoré ho sprevádzalo tridsaťpäť rokov. Začalo to v osemnástich rokoch, odkedy trpel záchvatmi, pri ktorých občas upadol až do bezvedomia. Je až neuveriteľné, že lekári nedokázali vtedy stanoviť správnu diagnózu, ako sa ukázalo neskôr, a šlo mu aj o život.

"Išlo o nejaké neurologické, bližšie nešpecifikované ochorenie, ktoré bolo dosť vážne, dlhodobé a dlhé, trvalo vyše tridsaťpäť rokov. Existujú záchvaty, pri ktorých sa len na chvíľu zahľadíte, ale aj také, keď upadáte do bezvedomia. A to sa stávalo aj mne. Nikdy som nedozvedel diagnózu. Keby som mal skutočnú epilepsiu, pravdepodobne by som nemohol vykonávať svoje povolanie," vysvetľoval herec pre iprima.cz prejavy svojich niekdajších zdravotných problémov. Už sedemnásť rokov je ale, našťastie, v poriadku a vďačí za to svojmu kolegovi hercovi Josefovi Vinklářovi. 

"Vtedy sa môj stav veľmi zhoršoval. Pepa Vinklář, rozporuplná osobnosť, ktorý poznal všetkých lekárov, mi jedného odporučil. Keď som tam prišiel, boli v šoku, aké lieky mi predchádzajúca lekárka predpísala bez toho, aby ma predtým vyšetrila. Povedali mi, že keby som prišiel o tri týždne, bol by zrejme koniec, bolo by už neskoro," posťažoval sa Donutil. Našťastie všetko dopadlo dobre a vo svojej chorobe našiel aj nejaké pozitíva. Nemohol napríklad piť alkoholické nápoje tridsať rokov, čo je v jeho povolaní medzi hercami obľúbená neresť, aby sa uvoľnili po odohratí divadelného predstavenia.

Pozrite si trailer k novému filmu s Miroslavom Donutil s názvom Atlas ptákú:

"Prišlo to v momente, keď som prežíval mladosť, to žiadna výhra nebola. Máte veľa obmedzení, ste determinovaný tou chorobou, tá choroba vás ovláda, než sa s ňou naučíte nejako pracovať, a do toho vám ešte lekárka nastaví inú liečbu... V tom čase ma to, samozrejme, brzdilo. Na druhej strane som mal zakázaný alkohol, aby som sa uzdravil, čo som dodržiaval. Nemohol som sa opíjať, nestal sa zo mňa alkoholik, čo v našej profesii hrozí," konštatoval stále vitálny herec, ktorý sa snaží zjavne nájsť na všetkom niečo pozitívne.

No v skutočnosti to pred rokmi ani trochu dobré nebolo. Nielen pre samotnú chorobu, ale aj pre pochybenie lekárky, čo ho dostalo priam na hranu života a smrti. Kolega Josef Vinklář mu, našťastie, odporučil v hodine H iného odborníka. "Keď som tam prišiel, boli v šoku, aké lieky mi predchádzajúca lekárka predpísala bez toho, žeby ma predtým vyšetrila. Povedali mi, že keby som prišiel o tri týždne, bol by zrejme koniec, už by bolo neskoro," opísal situáciu, ktorá znamenala v jeho živote skutočne zlomový moment. Treba dodať, že našťastie, bez Donutila by bol svet smutnejší.

Súvisiace články

Najčítanejšie