Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marika Gombitová priniesla fanúšikom ten najkrajší, jedinečný darček!
Zdielať na
Hudba

Marika Gombitová priniesla fanúšikom ten najkrajší, jedinečný darček!

Skvelá slovenská speváčka s jedinečným hlasom, Marika Gombitová, oslávila 12. septembra malé jubileum - 65. rokov. Pri tejto príležitosti vydáva výberový dvojalbum s názvom jedného s jej najväčších hitov - Zem menom láska, ktorý predstavuje ikonu slovenskej populárnej hudby po prvýkrát ako skladateľku.

Azda niet väčšej speváckej hviezdy, priam ikony populárnej hudby na Slovensku, ako je Marika Gombitová. Jej krásny hlas, obrovský talent, ale aj pohnutý osud a najmä obrovská sila a vôľa nenechať sa zlomiť z nej právom spravili kráľovnú medzi speváčkami. Niet pochýb, že aj aktuálne vydávaná výberovka bude mať úspech, Marika fanúšikov rokmi rozhodne nestráca, naopak. 

Do štúdia ranných novín televízie JOJ prišli album odprezentovať dvaja najpovolanejší - Juraj Čurný a Kamil Peteraj. Samotná Marika, žiaľ, prísť nemohla, lekári jej dlhodobo odporúčajú vzhľadom k pandémii držať sa mimo kontaktu s väčším počtom ľudí, a tak je už niekoľko mesiacov v rodných Košiciach. 

Pozrite si aj druhú časť rozhovoru s Čurným a Peterajom o najnovšom dvojalbume:

​Dvojalbum autorských piesní Mariky Gombitovej možno stručne opísať - čo skladba, to hit. Aj predchádzajúce tri výberovky zostavoval hudobný publicista Juraj Čurný, no chcela, aby táto bola niečím iná. "Práve ten kľúč, predstaviť Mariku nielen ako fantastickú a jedinečnú interpretku, ale aj ako autorku. Marika Gombitová je vôbec prvá žena, ktorá získala najvyššie ocenenie Slovenského ochranného zväzu autorov, čiže je tam veľmi prirodzená ambícia ukázať, ..., že je aj fantastická skladateľka. Nebolo ľahké vybrať z tých 64 len 23 skladieb," prezradil Juraj Čurný a dodal, že samotná Marika zhodnotila jeho výber tak, žeby na tom nič nezmenila.

Na správu o vydaní dvojalbumu Marike zatlieskal ešte aj Meky Žbirka:

O Marike len v tom najlepšom hovorí aj jej dlhoročný kamarát a autor mnohých Marikiných piesní, Kamil Peterej. Jej úspech vnímaj aj cez akýsi celý komplex, ktorý mala zvládnutý absolútne perfektne. "Bola vždy dokonale oblečená, to, čo mala na sebe, dokonalo ladilo k tej pesničke, ktorú spievala a celkovo pôsobila ako popová bytosť, to je veľmi dôležité," vyslovil textársky bard, ktorý po dekádach spolupráce s umelcami môže smelo hodnotiť.

​Čurný pridal informáciu aj o ďalšom jedinečnom kúsku Gombitovej. "Je vôbec prvá speváčka v Českoslovenku, ktorá vydala dvojalbum. To je formát, na ktorý si trúfne málokto. U nás to po nej spravila len Zuzka Smatanová, no Marike sa to podarilo v roku 1983, aj to dokazuje jej výnimočnosť," vyjadril sa obdivne Čurný. "To prepojenie viacerých žánrov, v tom je takisto jej veľkosť, že má taký univerzálny presah, lebo v každom z nich vedela uniesť váhu tých textov," povedal s úctou aj Peteraj, ktorý vyzdvihol, že išla tak po hudbe, ako aj po texte a tiež nezabudol pripomenúť jej absolútnu profesionalitu. Tá je v koncentrovanej verzii aj na najnovšej unikátnej výberovke Zem menom láska, ktorú vydali tak na CD, aj v podobe klasickej vinylovej platne.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie