Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marika Gombitová oslavuje narodeniny! Jej životný príbeh je NEUVERITEĽNÝ!
Zdielať na

Marika Gombitová oslavuje narodeniny! Jej životný príbeh je NEUVERITEĽNÝ!

Archívna reportáž

Aké meno by zaznelo, ak by sa spravila medzi Slovákmi anketa o našu najlepšiu speváčku? Takmer bezpochýb by drvivá väčšina spomenula jedno - Marika Gombitová. Speváčka s jedinečným hlasom a obrovskou charizmou sa práve 12. septembra dožila malého jubilea - 65 rokov. Tu je prierez jej bohatou a mimoriadne úspešnou kariérou.

Marika Gombitová sa narodila v Turanoch nad Ondavou pri Stropkove. Vyrastala v rodine, kde hudba vždy mala svoje čestné miesto. Má sestru a troch bratov, otec hral na husliach, v kostole na organe a krásne spieval. Študovala hru na klavíri v ĽŠU, vyhrala aj okresnú súťaž gitaristov, ale najviac milovala spev a svoj veľký vzor Janis Joplin. Spievať začala ako trinásťročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador.

V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského pripojiť sa k jeho skupine Modus a od 1. júla sa tak stala profesionálnou speváčkou. Sprvu hrala na conga a mala na starosti zbory, no už čoskoro sa stala hlavnou speváčkou skupiny. Na prelome 70. a 80. rokov nahrala Marika Gombitová svoje prvé dva radové albumy – Dievča do dažďa (1979) a Môj malý príbeh (1981).

Pieseň Vyznanie bola zvolená za hit storočia:

Samostatnou kapitolou sú úspechy na Bratislavskej lýre, no talent Mariky Gombitovej veľmi skoro prekročil aj hranice vlasti a ocenenia zbierala aj na medzinárodných pódiách. V roku 1980 si zahrala hlavnú úlohu v dnes už kultovom TV muzikáli Neberte nám princeznú. Lenže život sa neskladá len z víťazstiev. 30. novembra 1980, pri návrate z koncertu v Brne, následkom dopravnej nehody ochrnula od siedmeho stavca nadol. Symbolom nezdolnej vôle Mariky sa stalo vystúpenie na Bratislavskej lýre už polroka po nehode.

Marika si zaspievala aj s Karlom Gottom:

Nasledovalo 25 aktívnych rokov počas ktorých naspievala 134 piesni, ku 58 si zložila hudbu sama, vydala 7 solových albumov, absolvovala viac ako 150 koncertov a 114 televíznych vystúpení. Aj po nehode pokračovala v koncertovaní, po viac ako 150 sólových koncertoch v období 1983 – 1987 sa sústredila predovšetkým na televízne a charitatívne vystúpenia. Do konca roka 1980 nakrútila päť desiatok televíznych programov a po nehode ďalších 110. Ako prvá slovenská speváčka sa Gombitová objavila v rakúskej hitparáde Die Grossen Zehn. Na pozvanie Stevieho Wondera si s ním dvakrát zaspievala počas jeho návštevy Bratislavy. V roku 1996 získala cenu Grand Prix Zväzu autorov a interpretov za celoživotný prínos populárnej hudbe.

Pozrite si zostrih klipov Mariky Gombitovej:

V roku 2000 si Marika Gombitová zložila nielen hudbu, ale aj text k piesni „Prosba“. Nasledovali dve duetá s Mirom Žbirkom „Nespáľme to krásne v nás“ (2001) a „Tajnosľubná“ (2005) a tiež pieseň z muzikálu Adam Šangala „Tak som chcela všetkých milovať“ (2007). V roku 2014 sa zapojila ako jediná žena medzi 20 osobnosťami českej a slovenskej kultúry do charitatívnej akcie na podporu ľudí, bojujúcich s nepriazňou osudu. Od tohto roku sa opäť zúčastňuje aj na ďalších charitatívnych a televíznych projektoch.

Marika a Miro sú nezabudnuteľní aj ako hlavné postavy muzikálu Neberte nám princeznú:

Svoj velký comeback Marika naplánovala narodeninovým koncertom Marika Gombitová & priatelia v septembri 2016. Medzitým jej však prišla ponuka vystupiť ako hosť Mira Žbirku na jeho turné Road to Abbey Road a Marika mu tento sen splnila. Súčasne vyšla jej prvá oficiálna autobiografia "Úlomky spomienok", na ktorej vzniku sa Marika osobne podieľala.

​V roku 2018 prevzala z rúk prezidenta Andreja Kisku Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti populárnej hudby. V tom istom roku sa stala aj prvou ženou, ktorá získala Veľkú cena SOZA za celoživotné dielo. Dodnes sa jej hudobných nosičov predalo viac než milión. V exkluzívnej ankete 100 najlepších slovenských albumov je zo všetkých interpretov zastúpená najvyšším počtom titulov – deviatimi albumami. Marika Gombitová naspievala celkom 234 piesní, u 64 skladieb je podpísaná ako autorka hudby. Pieseň "Vyznanie" zvíťazila v ankete Hit storočia. Marika Gombitová je živým príkladom, že pieseň sa nemusí len odspievať, ale dá sa aj prežiť. Je nazývaná "nekorunovanou kráľovnou slovenskej populárnej hudby" a právom patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej kultúry.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie