Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nečakané odhalenie na kare! Žbirkova manželka Katka sa hosťom zverila s TÝMTO odkazom od Mekyho!
Zdielať na
Hudba

Nečakané odhalenie na kare! Žbirkova manželka Katka sa hosťom zverila s TÝMTO odkazom od Mekyho!

Archívna reportáž

Po piatkovej poslednej rozlúčle s legendou československej hudobnej scény, Miroslavom Žbirkom († 69), ktorá sa konala v strašnickom krematóriu, sa pozvaní hostia presunuli na smútočnú hostinu. Tá už potom prebehla v trochu inom duchu ako pohreb. Ako prezradila vdova Kateřina Žbirková (54), jej zosnulý manžel mal celkom jasnú predstavu, ako majú hostia na kare k tejto udaolsti pristupovať.

Na poslednú rozlúčku s Miroslavom Žbirkom v pražskom krematóriu dostali pozvánku len vybraní hostia. Ostatní museli zostať pred budovou krematória, kde ho vysielali na veľkoplošných obrazovkách. Dovnútra sa nedostala ani Petra Černocká, či Dalibor Janda. Ten mal pritom sám začiatkom tohto roku namále. Priamo v obradnej sieni sedeli aj politickí predstavitelia oboch štátov, kde žil Miro Žbirka. Za Slovensko prišla prezidentka Zuzana Čaputová a Česko zastupoval odchádzajúci premiér Andrej Babiš. Okrem nich sa tam prišli rozlúčiť s Mekym viacerí jeho blízki kolegovia a, samozrejme, jeho najbližšia rodina.

Ešte menej z pozvaných hostí dostalo aj pozvánku na následný kar, píše portál Blesk.cz. Ten sa konal v reštaurácii populárneho šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha v centre Prahy. Tam neraz chodil Meky aj s manželkou, azda aj preto si Kateřina vybrala práve tento podnik aj na kar. Medzi účastníkmi bolo vidieť Petra Jandu (79), Davida Kollera (61), Marthu (44), ktorá s ním naspievala duet, ale aj Štefana Skrúcaného (61).

​Tak, ako je zvykom, aj líder Olympicu sa chystal najskôr po príchode vyjadriť vdove sústrasť. Tá ho ale okamžite stopla a na vysvetlenie všetkým prítomným odovzdala naliehavý odkaz, ktorý jej zveril zosnulý manžel. "Meky vám odkazuje, že by bol rád, keby ste sa tu správali, akoby ste boli na krste. Nechcel tu žiadne slzy ani smutné reči. Naopak, chcel, aby ste sa tu bavili," sprostredkovala odkaz tak, ako si to želal Meky. Ani to snáď nikomu z prítomných hostí nepripadalo čudné, keďže dobre poznali Mirov suchý humor na anglický spôsob. 

​Kateřina potom viedla priebeh karu ako správna hostiteľka a s každým prítomným osobne prehovorila pár viet. Všetci si potom spoločne zaspomínali najmä na veselé chvíle, ktoré zažili s obľúbeným sympatickým spevákom. A tých rozhodne nebolo málo. Žbirka nepochybne mal zmysel pre humor, čo dokazoval aj v rôznych televíznych talk show. Naposledy sa spolu s Kateřinou zúčastnil obľúbeného programu 7 pádů Honzy Dědka v máji tohto roku. Vtedy nikomu ani nenapadlo, že sa pozerá na jedno z posledných Mekyho vystúpení. Humor tam rozhodne nechýbal a Kateřina mu dobre sekundovala, tak, ako do poslednej chvíle a ešte dlho aj bude - zanechal jej kus roboty, ktorú treba dotiahnuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie