Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bohuš Matuš sa zrútil na premiére filmu o Gottovi! Dva lexuariny a pol fľaše vodky!
Zdielať na
Hudba

Bohuš Matuš sa zrútil na premiére filmu o Gottovi! Dva lexuariny a pol fľaše vodky!

Archívna reportáž

Nedávne odpremiérovanie dokumentárneho filmu Karel od Olgy Malířovej Špátovej nenechalo snáď žiadnu z prítomných celebrít bez citovej odozvy. Každá z nich mala nejakým spôsobom bližší vzťah s majstrom Karlom Gottom, ktorý sa tesne pred svojim skonom nechal vyspovedať a nazrieť do jeho súkromia v dojímavom spomienkovom dokumente. Nie každý na neho dokázal takto bezprostredne na veľkom plátne pozerať bez sĺz dojatia. Spevák Bohuš Matuš sa vraj dokonca psychicky zrútil. Podržala ho manželka Lucie.

Spevák Bohuš Matuš patril medzi tých, ktorí Karla Gotta poznali aj osobne, a preto ho na premiéru dokumentu Karel nezabudli pozvať. Bol pre neho priam ikonou a veľmi si ho vážil. Jeho piesne, spolu s tými od Waldemara Matušku, veľmi rád počúva v súkromí. Títo speváci boli a sú pre neho veľkým a neprekonateľným vzorom. Vraj ich pesničky počúval aj celú noc pred sobášom s partnerkou Luciou pre upokojenie pred touto veľkou veľkou životnou udalosťou. Obaja slávni speváci sú už na večnosti, ale láska k nim a ich umeniu u neho stále žije v jeho srdci.

Príležitosť zúčastniť sa premiéry dokumentu o svojom idolovi si nechcel nechať Bohuš Matuš ujsť, ale musel sa vraj pred tým nejako psychicky posilniť. "Predtým, ako som išiel na film Karel, som si musel dať dva lexauriny a vypiť pol fľaše vodky, pretože bez toho by som vôbec nemohol fungovať," zveril sa možno s trochou preháňania pre eXtra.cz spevák. Psychicky ho musela podporovať aj jeho manželka Lucie. Na premiére sa zúčastnili obidvaja, ale pre Bohuša bolo veľmi ťažké skrývať dojatie, keď sa začal odvíjať film a majstra poznačeného jeho ťažkou chorobou videl rozprávať o jeho živote. Celkom ho to rozhodilo.

Vo filme Karel nie je núdza o dojemné momenty, pozrite si z neho krátku ukážku:

"Ten film bol šialený v tom, že síce boli decentní, nakrútili to slušne a pekne, len Karel je tam ťažko chorý a tesne pred svojím odchodom. Bol to pre mňa hrozný pohľad, pri premietaní som sa zrútil. Lucinka ma musela držať za ruku. Bolo to pre mňa príšerné to vidieť," prezradil umelec, ktorý Zlatého slávika poznal, keď bol ešte plný života a spoločne s ním aj vystupoval. Gott ho údajne považoval za svojho jediného možného nástupcu. Vraj má ako jediný použiteľný hlas v rozsahu dva a pol oktávy, bravúrne zvláda vysoké C a A. "Karel hovoril, že mám krásny hlas a že máme veľa spoločného. Že som pre kantilénu ako stvorený. Ale musím prestať piť a fajčiť. Mal o mňa taký záujem! Dodnes sa hanbím, pretože moje besnenie trvalo dlhých sedem rokov. Ale nakoniec som ale dal na naliehanie Karla Gotta. Zachránil mi život," vyznal sa svojho času Matuš.

Bohuša v ťažkých chvíľach podržala jeho manželka Lucie:

"Na konci ma pozvali na raut, ale ja som povedal, že sa to vôbec nehodí, keďže je to film o takom výnimočnom zosnulom umelcovi a ja sa naozaj necítim na nejakú neviazanú zábavu. Karla Gotta som mal nesmierne rád a jeho smrť ma strašne zlomila," dodal Matuš a možno mu to veriť. Majster ho viackrát pozýval na jeho koncerty ako hosťa, ale mal iné záväzky a odmietol. "Vlastne som mu spieval na jeho osemdesiatke v Divadle Na Jezerce. Pozval ma tam a povedal, že ma bude pozorne počúvať z kresla, ktoré tam mal. Zaspieval som mu Lady Carneval a podal som mu mikrofón. Zdalo sa, že je veľmi spokojný. Vtedy som ešte netušil, ako zle na tom je," zaspomínal si na jeho posledné stretnutie s Karlom Gottom.

Súvisiace články

Najčítanejšie