Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bolestné priznanie Gottovho slávneho kamaráta: Karel bol nešťastný, pre TOTO sa psychicky zlomil!
Zdielať na

Bolestné priznanie Gottovho slávneho kamaráta: Karel bol nešťastný, pre TOTO sa psychicky zlomil!

Archívna reportáž

Milovníci dychovej hudby, ale aj rozprávky o princeznej so zlatou hviezdou na čele, iste dobre poznajú legendu Josefa Zímu (89). Menej je známe, že svojho času s ním naspieval dve piesne aj slávny Karel Gott (†80). Obaja sa spolu priatelili od začiatku šesťdesiatych rokov, keď začala ešte len stúpať Gottova kariéra, no vtedy bol Josef Zíma už veľkou hviezdou. Nedávno si na Gotta táto legenda s láskou zaspomínala.

Na youtube sa dá pozrieť čiernobiely záznam z roku 1963 z televíznej relácie "Babičkina skrinka", kde staropražské pesničky uvádzala Jiřina Bohdalová (90). Karel Gott a Josef Zíma tam v dobovom oblečení spolu zaspievali dve piesne s Hanou Hegerovou a Pavlínou Filipovskou ako tanečnými partnerkami. Obaja boli veľmi mladí a príťažliví muži. Zíma mal 31 rokov a Gott ešte o sedem menej a svoj mladícky temperament nezapreli. Zlatý slávik sa mal ešte čo-to od Zímu učiť, veľmi zakrátko sa však aj z neho stala spevácka hviezda. 

"Bol som pri Karlových absolútnych začiatkoch. Poznali sme sa, keď ešte Gotta nikto nepoznal, snáď okrem Milana Drobného, ktorý s ním chodil do školy. Vtedy ešte pracoval vo fabrike, keď sme sa zoznámili. Obaja sme boli fanúšikmi platní, jazzu, takže sme si ich rôzne vymieňali, prepisovali a tak," zaspomínal si pre Extra.cz na majstra tenoru a jeho začiatky dychovkový kráľ. Práve hudba a spev boli tým, čo ich spájalo až do konca života Zlatého slávika. Zíma mal možnosť vnímať aj to, ako sa od začiatku vyvíjal jeho spev, ale aj ako postupne pohasínal. So svojím dlhoročným dobrým priateľom a kolegom ku koncu jeho života občas aspoň telefonoval, aj krátko pred jeho úmrtím. Vedel preto, čo ho veľmi trápilo už dlhšiu dobu. 

Pozrite si mladučkého Gotta a Zímu vo videoklipe k ich duetu s názvom Točte se pardálové: 

"Na hudbe a poslucháčoch som závislý. Vždy si spomeniem na Karla Gotta, ten bol taký istý, tiež bol absolútne závislý na muzike. Keď sa mu potom prestalo dariť, hlasivky predsa len zostarli a prestalo mu to fungovať tak, ako to šlo predtým, bol z toho zúfalý," prezradil pre eXtra.cz spevák Josef Zíma. "Bol nešťastný. Myslím si, že psychický stav bol jedným z dôvodov, ktoré sa podpísali na jeho úmrtí. Už to nemohol robiť tak, ako bol zvyknutý," myslí si tento na svoj vek ešte celkom čulý spevák. Problém má však s nohou, ale myseľ mu funguje veľmi dobre. Na budúci rok by sa mal dožiť krásnych 90 rokov. S hlasivkami to už ale tiež nemá ako za mlada a vedel preto chápať psychické položenie Gotta. 

"Keď musel spev transponovať, hoci o malú terciu, už to nebol ten Gott, ako ho ľudia poznali. Bol to už trošku iný hlas. A to ho veľmi trápilo. Hovorili sme spolu o tom niekoľkokrát. Naposledy tesne pred jeho odchodom. Najprv na oslave jeho osemdesiatin v Nuslích, potom mi ešte telefonoval koncom augusta. On a jeho manželka mi poďakovali za Jezerku. Som tiež pozvaný na premiéru filmu a od Ivany som dostal aj knihu. Tiež som tam prispieval nejakými spoločnými fotkami," vysvetľuje Zíma. "Je to ale skrátka strašný nápor na hlavu, keď sa nedarí tak, ako je u seba človek zvyknutý," tvrdí v tomto smere iste skúsený legendárny spevák a herec a nie je dôvod tomu neveriť. Neraz sa pri chorobe potvrdzuje, aká dôležitá je psychika, Karlova ho možno skutočne v závere zrádzala.

Súvisiace články

Najčítanejšie