Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najhoršie chvíle známej českej moderátorky! Svoje bábo našla v postieľke už biele bez dychu!
Zdielať na

Najhoršie chvíle známej českej moderátorky! Svoje bábo našla v postieľke už biele bez dychu!

To, že aj zdravý novorodenec sa môže náhle bez predošlého náznaku problémov ocitnúť na hranici života a smrti, už zakúsila aj herečka Nikol Leitgeb (34), donedávna Štíbrová. Našťastie má duchaprítomného manžela, ktorý vedel okamžite zareagovať, ako vznikol poplach. Pričinil sa o to monitor dychu, malá vecička s obrovským významom. Môže zachrániť život bábätka, ktoré náhle prestalo dýchať. Nikol sa so svojou desivou skúsenosťou podelila na sociálnej sieti aj s ostatnými mamičkami.

Niečo tak strašné, ako je bezprostredné ohrozenie života svojho bábätka, ktoré náhle prestalo dýchať, by nechcela zažiť iste žiadna matka na svete. Stalo sa to aktuálne herečke Nikol Leitgeb s jej trojmesačným synčekom Tobiasom, prezývaným Mauglí, a riadne to ňou otriaslo.

V prípade Nikol a jej synčeka, našťastie, všetko vďaka okamžitému zásahu manžela dobre dopadlo. "Ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem môjmu manželovi, že zachoval pokoj a Mauglího rozdýchal. Si najväčší frajer. Najväčší," nevedela sa Nikol na Instagrame doďakovať manželovi. "Pokiaľ môžem dať jednu nevyžiadanú radu, zaobstarajte si monitory dychu a absolvujte online, alebo offline kurz prvej pomoci. Opatrujte sa, insta-rodina," poradila po svojej otrasnej skúsenosti mladá mamička.

Nikol sa ukázala aj v klipe IMT Smile:

Na syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) tak herečka vlastnou skúsenosťou upozornila verejnosť. Ide o náhle, neočakávané úmrtie dojčaťa v prvých mesiacoch života bez primeraného vysvetlenia. Predtým zdravé dieťa prestane dýchať a príčina sa nedá presne objasniť. Toto riziko postihuje len deti v prvom roku života a 95 % detí postihnutých týmto syndrómom je postihnutých do šiesteho mesiaca (maximálny výskyt je medzi druhým a štvrtým mesiacom). V rozvinutých krajinách je miera výskytu približne 1 z 1000 detí. Ako preventívne opatrenie, ak je dieťa v postieľke, sa odporúča poloha dieťaťa počas spánku na chrbte a monitor dychu.

Nikol ešte plná emócií opísala celú situáciu s jej Mauglím. Len chvíľu po tom, čo ho uspali, spustil sa alarm. "Tri minúty po tom, čo ho Peťo dal do postieľky, zapol monitor a odišiel, sa monitor rozhúkal a malý už bol biely a nedýchal. Pravdepodobne tým, že nevie odkašľať, mu zaskočil soplík alebo mlieko. Je to rýchle, takže bacha na to," zverila sa a dúfa, že sa to už nikdy nezopakuje. "Strašne veľa z vás mi píše, že máte podobnú skúsenosť, čo ma presviedča o tom, že zdieľať to na Instagrame je správna vec. Je zrejmé, že sa to deje. Myslíte si, že sa im to nestane, ale bežne sa to stáva pomerne často a často monitor vaše dieťa naozaj zachráni. Stáva sa to zdravým deťom, Tobias je v poriadku, na nič neprišli," uviedla herečka na Instagrame. Žiaľ, táto nepríjemná situácia sa nedá predvídať, ak k tomu dôjde, treba okamžite obnoviť dýchanie dieťaťa rýchlym prebraním a umelým dýchaním. Ak to nepomôže, treba pridať aj masáž srdca, teda stláčanie hrudníka.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie