Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Speváčka Ewa Farna je mamou 2-ročného synčeka, teraz prehovorila o potrate!
Zdielať na

Speváčka Ewa Farna je mamou 2-ročného synčeka, teraz prehovorila o potrate!

Archívna reportáž

Ak je nejaká téma, ktorá budí skutočne veľké vášne a neustále je otváraná aj politikmi, hoci s politikou nemá, či azda nemala by mať nič spoločné, sú to potraty. Právo plodu na život verzus právo ženy rozhodovať o svojom tele polarizujú spoločnosť, pričom konzervatívnu stranu tvoria v podstate len priaznivci katolíckej cirkvi, zato o to hlasnejšie. K téme sa vyjadrila aj speváčka Ewa Farna, v ktorej pôvode sa spája liberálnejšie Česko a ultrakonzervatívne Poľsko.

Speváčka Ewa Farna (27) sa stala pred takmer presne dvomi rokmi po prvýkrát mamou. S manželom, gitaristom z jej kapely Martinom Chobotom (32), sa tešia zo synčeka Artuša a čoraz častejšie začína počúvať otázky na druhé bábo, ako to už v spoločnosti býva. No Ewa sa vyjadrila k oveľa citlivejšej téme, ktorá sa jej osobne, našťastie, netýka, no názor má jasný - štrajky žien v Poľsku podporila.

Azda niet človeka na svete, ktorý by bol "pro potratový", žeby to považoval za banálnu vec, či dokonca by sa niektorá žena vedome správala tak, žeby vedela, že bude musieť nasledovať potrat. Zrejme každá, keď sa ocitne v tejto ťažkej situácii, si položí tisíc otázok, kým sa rozhodne, že nechcené tehotenstvo musí ukončiť. Našťastie, počet umelých prerušení tehotenstva na Slovensku od 80. a 90. rokov rapídne klesol. No kým u nás sa na túto tému stále diskutuje, v Poľsku debatu nateraz vláda ukončila - zakázali možnosť ísť na potrat aj v prípade, že plod je poškodený, respektíve dieťa sa nenarodí fyzicky a geneticky zdravé, čo bola doteraz najčastejšia príčina podstúpenia UPT.

Vypočujte si, čo všetko Ewa na ťažkú tému potratov povedala:

V podcaste U kulatého stolu sa moderátori na názor opýtali aj Ewy. Tá potvrdila, že rozhodne nie je "pro potratová", ale ctí si slobodnú vôľu žien. "Myslím si, že je niečo zlé na systéme, keď sa žena nemôže rozhodnúť sama s ohľadom na svoje zdravie, svôj osud. Keď máš choré dieťa, naozaj vážne chodré, tak sa, po prvé, musíš pripraviť na to, že možno vo veľmi útlom veku zomrie, alebo sa dokonca narodí mŕtve. To je strašná a ťažká téma," prejavila empatiu speváčka, ktorá už pozná tak materinskú lásku, ako aj strach o dieťa. 

Ewa je v ženských témach aktívna aj v tvorbe:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ewa Farna (@ewa_farna93)

Hnevá ju, že o takto citlivej téme navyše rozhodujú ľudia, ktorí sami nikdy rodinu nemajú a už vôbec sa nedokážu vcítiť do emócií ženy. "Vlastne o tom rozhodujú muži, ktorí žijú s mačkami, majú 70 rokov, nikdy nemali rodinu, a záleží im len na to, aby to bolo podľa kostola. Ja som pritom veriaca, som evanjelička, verím v Boha, ale myslím, žeby sa to nemalo pliesť dokopy s politikou," vyjadrila sa celkom jasne Ewa. "Je niečo iné povedať, ja by som na potrat nešla, lebo verím v Boha, a niečo iné je povedať, ja verím v Boha a tým pádom ti to zakazujem," ukončila logickou a empatickou úvahou svoje vyjadrenie na ťažkú tému a dodala, že cítila potrebu ženy v Poľsku podporiť. 

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie