Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posledné prianie Hany Hegerovej nesplnili. Hoci nechcela pohreb, vnuk ho zorganizoval!
Zdielať na

Posledné prianie Hany Hegerovej nesplnili. Hoci nechcela pohreb, vnuk ho zorganizoval!

Archívna reportáž

Na tretí jarný deň tohto roku opustila svet navždy famózna šansonierka, rodáčka z Bratislavy, Hana Hegerová (†89). Dožila sa krásneho veku a hoci ju telo už dlho zrádzalo, myseľ si zachovávala jasnú, vrátane povestného zmyslu pre humor. Nikdy sa nebrala príliš vážne a azda preto ani nechcela, aby ľudia brali vážne jej odchod zo sveta a nesmútili na pohrebe.

Hana Hegerová prežila život, ktorý by vydal na knihu a rozhodne aj na album šansónov. Kým niektoré piesne by boli radostné, viacero z nich by malo clivú melódiu a smutný text. Tak, ako sa Carmen Márii Štefánii Farkašovej, ako znelo rodné meno speváčky, darilo na pódiách, tak tragický bol v mnohých ohľadoch jej súkromný život. Zrejme aj preto sa za tie roky naučila nebrať veci príliš vážne a prijímať život tak, ako prichádza. A utápať sa v žiali na pohrebe zrejme nebol jej štýl, preto sa azda chcela niečomu podobnému vyhnúť aj po vlastnom skone.

Už dávnejšie v jednom z mnohých rozhovorov prezdarila, že rozhodne si neželá, aby na jej pohrebe znel jej hlas a dokonca vôbec nechela byť pochovaná. Jej popol mal jej vnuk rozprášiť do Dunaja, azda ako pekný symbol splynutia v niečo väčšie, ako je chabá telesná schránka. No napokon bolo jej želaním úplne sa vyhnúť pohrebnej ceremónii. 

Na Hegerovú si zaspomínali aj slovenské osobnosti:

​To jej ale vnuk Matúš (40) nesplnil, píše portál Blesk.cz, a aj keď pôvodne tvrdil, že pohreb bude len pre najužší rodinný kruh, napokon ani to neplatilo. Producent žijúci v Česku zorganizoval malý pohreb, aby sa s jeho milovanou starou mamou mohlo rozlúčiť okrem rodiny aj pár ľudí, ktorí ju mali radi, a ktorých mala rada aj ona. Rozlúčka sa konala v prvý aprílový deň, za krásneho slnečného počasia v Novej obradnej sieni na pražskom Olšanskom cintoríne. Rakvu zdobilo množstvo vencov a fotka šansonierky s jej milovanou sučkou francúzskeho buldočka menom Babulka. Zaujímavosťou je, že na fotke nemala Hegerová svoje umelecké meno, ale rodné - Carmen. Prekvapivo, na úvod obradu zaznel speváčikn hlas: "Zdravím vás zo záhrobia". Nasledovala ária z jej obľúbenej opery a potom predsa len prišlo aj na Hegerovej pieseň Ten zlodej čas, hoci si to vraj vyslovene neželala.

​Väčšina hostí priniesla červené a biele ruže, ktoré Hegerová milovala. Poslednej rozlúčky sa ale nemohol zúčastniť ktokoľvek. Pred sálou stáli ochrankári, ktorí kontrolovali nielen identitu prítomných, ale aj počet ľudí v sále, aby boli dodržané nariadenia v súvislosti s pandémiou. So speváčkou sa prišli rozlúčiť viaceré známe osobnosti, napríklad režisér a prezident filmového festivalu Fero Fenič, kardiológ Petr Neužil, ktorý sa o Hegerovú staral do poslednej chvíle, herečka Dana Morávková s manželom Petrom Maláskom, či herec, režisér a zároveň speváčkiny krstný syn Jakub Kohák. "Poznala sa dobre s oteckom, boli naozaj veľkí kamaráti. Požiadal ju o to a ona s nadšením prijala, hoci bola iného, než katolíckeho vyznania," prezradil Kohák pozadie, ako sa speváčka židovského vyznania stala jeho krstnou mamou. Obradu sa zúčastnil aj speváčkin vnuk, 33-ročný Slovák Marek, hráč hádzanej.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie