Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smutný koniec Hany Hegerovej (†89)! Osudová nehoda a zlyhanie organizmu
Zdielať na

Smutný koniec Hany Hegerovej (†89)! Osudová nehoda a zlyhanie organizmu

Archívna reportáž

Kráľovná, alebo prvá dáma šansónu v Československu - tak bola nazývaná rodáčka z Bratislavy celým menom Carmen Mária Štefánia Farkašová, známa aj ako Hana Čelková, neskôr Hana Hegerová. Akú mala obrovskú charizmu, tak nízky bol jej vzrast, merala sotva 160cm. No pred smrťou klesla aj ručička na váhe povážlivo dole.

Hana Hegerová prežila život hodný knihy. Niekoľko veľmi smutných udalostí, vrátane potratu, predčasnej smrti manžela, vyhorenia bytu aj s celým majetkom, smrti jediného syna, či údajne nespravodlivému uväzneniu, zarývali hlboké rany do duše, ktorá to všetko následne vyspievala. Hana Hegerová nemusela pri svojich smutných šansónoch emócie hrať, podobne, ako Edith Piaf, aj jej pocity a životné skúsenosti boli až príliš skutočné.

Azda aj preto ale dokázala brať všetko s nadhľadom, už ju nemalo čo prekvapiť. Rovnako nečakane, jednoducho len pre silný momentálny pocit, sekla zo dňa na deň so spevom. Jej zdravotný stav bol už roky nedobrý, preto sa rozhodla ďalej už netrápiť.

Na Hanu Hegerovú si zaspomínali aj naše osobnosti:

​​Napriek problémom so srdcom, s pohybovým aparátom, aj s obličkami, sa táto skvelá speváčka dožila krásneho veku, odišla na prahu deväťdesiatky. A to pre takú zdanlivú banalitu, akou je zlomenina bedrového krčku. Pani Hegerová sa dokonca nechala ochotne aj zaočkovať proti covidu. Už začiatkom februára dostala druhú dávku vakcíny. Všetko bolo na dobrej ceste. Tá zlomenina krčka bedrovej kosti bola strašná smola," skonštatoval pre Blesk.cz primár kardiológie Petr Neužil, ktorý sa o Hegerovú roky staral. 

​Pravdou ale je, že práve zlomeniny, a často presne bedrového krčku, bývajú pre seniorov fatálne, nakoľko sa obvykle pripoja ďalšie komplikácie. Aj Hegerovej postihla celý metabolizmus, museli jej dokonca spraviť dvakrát dialýzu. "Pani Hegerová zomrela v dôsledku poranenia bedrového krčku. Metabolicky to nezvládla, bola už veľmi krehká. Odišla s eleganciu, ako dáma," povedal primár Neužil. Šansonierka vážila len 45 kíl, posledné týždne jej už nechutilo ani jesť a doslova sa strácala pred očami. No do posledných chvíľ si zachovala sviežeho ducha a všetko vnímala. Snáď jej blízki splnia jej posledné želanie, byť spopolnená a rozprášená do Dunaja.

Súvisiace články

Najčítanejšie