Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šifra na hrobe Karla Gotta je rozlúštená! Je za ňou Slovenka!
Zdielať na

Šifra na hrobe Karla Gotta je rozlúštená! Je za ňou Slovenka!

Archívna reportáž

Pred pár dňami uplynulo prvé výročie od smrti velikána československej popmusic, Karla Gotta. Skonal prvého októbra na akútnu leukémiu vo veku 80 rokov. Pre mnohých svojich fanúšikov ale bude navždy žiť v bezpočte piesní, ktoré po sebe zanechal, ale aj v milých spomienkach na jeho láskavú a priateľskú povahu.

Nie je žiadnym prekvapením, že na prvé výročie úmrtia Karla Gotta zaplavili jeho hrob na pražskom cintoríne Malvazinky desiatky, či dokonca až stovky sviečok a kvetín. Okrem nich tam pribudli aj vence, napríklad aj od českého prezidenta Miloša Zemana, ale aj krásny veniec, ktorý zaujal na prvý pohľad zvláštnym nápisom.

Napís tiahnuci sa po šírke stuhy totiž neobsahoval písmená, ale čísla. Evidente však boli rozmiestnené tak, akoby mali tvoriť slová. Napís, ktorý získal prezývku "šifra majstra Gotta", parafrázujúc známe dielo Dana Browna, sa napokon podarilo rozlúštiť.

​Portál Blesk objavil ženu, ktorá za tajomným odkazom stojí. A na veľké prekvapenie ide o Gottovu obrovskú fanúšičku zo Slovenska. "Vyrobila som ho preto, že taký človek, ako bol Karel Gott, si zaslúži aj po smrti niečo špeciálne. Iné," prezradila svoje pohnútky Ľubica Žilíková z Lučenca, autorka venca aj nápisu na stuhe. 

​Netají sa tým, že chcela zaujať. "Chcela som, aby upútal v tejto uponáhlanej dobe, aby sa ľudia na chvíľu zastavili a začali premýšľať. Vylúšti to v podstate ktokoľvek. Sú to písmená slovenskej abecedy zamenené za čísla," dekódovala svoj počin floristka Ľubica. K nápisu ju inšpirovala aj posledná pieseň, ktorá zaznela na záver zádušnej omše za zosnulého Karla - jeho hit Už z hor zní zvon. "Pred rokom doznel zvon z hôr. Tvoj hlas. Nikdy na teba nezabudneme a ďakujeme za všetky príjemné chvíle, ktoré si rozdával svojimi pesničkami," znie prepísaný text na stuhe. Nie je to prvý veniec od zanietenej fanúšičky zo Slovenska. Minulý rok doručila obrovský veniec na Žofín, kde sa s Gottom lúčila verejnosť a tento rok priniesla na jeho nedožité narodeniny ďalší originálny veniec. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie