Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Uplynul rok od smrti maestra. Ivana Gottová priznala, že TOTO bol zlomový moment na konci jeho života!
Zdielať na

Uplynul rok od smrti maestra. Ivana Gottová priznala, že TOTO bol zlomový moment na konci jeho života!

Archívna reportáž

Prvého októbra 2019 sa v Česku aj na Slovensku zastavil život. Šokovaní ľudia neveriacky pozerali na správy, ktoré hlásili, že zomrela najväčšia spevácka hviezda, akú kedy naše dva národy mali. Akoby chceli ľudia veriť, že Karel Gott predsa musí byť nesmrteľný a vyvrátenie tejto domnienky nedokázali prijať. Ešte nikdy v novodobej histórii nenastal tak silný zármutok na oboch stranách rieky Moravy po skone známej osobnosti.

Karel Gott zomrel 1. októbra 2019 vo veku 80 rokov. Príčinou smrti bola vážna choroba, akútna leukémia. Tá sa u neho rozvinula po predchádzajúcej rakovine lymfatických uzlín, ktorú mu diagnostikovali v roku 2015. No ani víťazstvo nad Non-Hodgkinovým syndrómom neznamenalo definitívny úspech. Po terapiách zoslabnutý Gott vo vysoko seniorskom veku bojoval do poslednej chvíle, no od júlovej oslavy narodenín prišiel rapídny úpadok.

Karel Gott bol nútený zrušiť aj veľkolepý koncert naplánovaný pri príležitosti jeho jubilea a rovnako nedokázal už splniť ani sen svojej dcérky Charlotte, ktorá si veľmi priala zaspievať spolu s otcom v New Yorku. No ešte stále všetci verili, že ide len o dočasné vyčerpanie organizmu.

Hrob Karla Gotta obliehajú od jeho odhalenia fanúšikovia:

​Prvý októbrový deň už ale bolo jasné, že maestro tento boj nevyhral. Nekonečné rady sa tiahli Prahou, aby sa ľudia mohli s Gottom naposledy rozlúčiť. Dojímavú zádušnú omšu sledovali oba národy a následne už fanúšikovia len čakali, kedy a kde sa budú môcť ísť pamiatke Karla Gotta pokloniť. Ivana Gottová ich nechala čakať, hrobku zosnulého odhalili až 20. decembra na cintoríne Malvazinky neďaleko slávikovej legendárnej vily na Bertramke. Okamžite začali k vkusnému náhrobku prúdiť stovky fanúšikov. Situácia sa nezmenila ani po roku. Ivana sa nemusí báť, žeby bol hrob jej manžela opustený, fanúšikovia chodia stále, no v tieto dni vo výrazne vyšších počtoch. Po výročnom dni je hrob zaplavený kvetmi aj sviečkami, veniec poslal aj prezident Miloš Zeman. Fotky si môžete pozrieť TU.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dnes je to rok ? A není den, abych na Karla nemyslela… Když jsme se koncem roku 2017 dozvěděli tu krutou diagnózu, naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, žít pouze a jenom přítomností. Zároveň jsme do této přítomnosti přizvali i minulost. Manžel se rozhodl, že chce, aby zde po něm zůstalo něco víc než písně. Dárek pro jeho věrné fanoušky. Obraz jeho životní cesty. Kniha, ale také film. Začal ještě intenzivněji pracovat na své autobiografii a přitom mi vyprávěl o celém svém životě nabitém prací a uměním. Současně velmi stál o svůj životní filmový dokument. Vím, že mu záleželo na tom, aby vznikl pravdivý film nejen o jeho práci, ale i o krásných a harmonických vztazích v naší rodině. Naproti tomu já jsem si vždycky své soukromí úzkostlivě chránila a vysloužila si za to mnohdy kritiku. S režisérkou Olgou Špátovou jsme už podruhé udělali výjimku. Natáčela vždy nenápadně a tiše, v doprovodu nejužšího štábu – většinou jen ona a zvukař. A to byl také jeden z důvodů, proč jsme ji opět oslovili. Věděla jsem, že Karlovi záleží na tom, aby se mohl svým příznivcům pochlubit šťastnou rodinou. A tak jsme kameru nechali nahlédnout více do našeho soukromí. Karel přistupoval k natáčení s naprostým klidem a nechal se točit i v situacích, se kterými by deset let zpátky jen těžko souhlasil… Chtěl, aby jeho příběh byl pravdivý. A hlavně, aby to nebyla nuda. Záleželo mu na tom, aby film i kniha byly jeho životními díly. Aby byly zachyceny jeho úspěchy nejenom u nás, ale i v zahraničí. Jsem šťastná, že se to podařilo a že divák, který třeba ani nebyl manželův fanoušek, možná až díky našemu filmu pochopí, že Karel byl fenomén, jaký u nás neměl obdoby. Milován, troufám si říct, miliony lidí doma, v mnoha zemích Evropy i jiných koutech světa. Film vypráví pravdivý a upřímný příběh o mimořádně úspěšném, milovaném, slavném a přitom skromném, hodném a slušném člověku, jehož já byla tou vyvolenou a šťastnou ženou. Za to zůstanu až do konce svých dnů hluboce vděčná. Vaše Ivana♥️

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency),

Dalo sa čakať, že pri príležitosti smutného výročia sa ozve aj Ivana Gottová. "Dnes je to rok. A nie je deň, aby som na Karla nemyslela. Keď sme sa koncom roku 2017 dozvedeli tú krutú diagnózu, naučili sme sa spoločne radovať z každého ďalšieho dňa, žiť len a len prítomnosťou. Zároveň sme do tejto prítomnosti prizvali aj minulosť. Manžel sa rozhodol, že chce, aby po ňom ostalo niečo viac, ako piesne. Darček pre jeho verných fanúšikov. Obraz jeho životnej cesty. Kniha, ale aj film," napísala Ivana v dlhšom príspevku o momente, ktorý rozhodol, že Karel sa fanúšikom absolútne otvoril.

​Vdova objasnila aj to, ako dokumentárny film vznikal, ale aj to, že ona, na rozdiel od Karla, si súkromie vždy úzkostlivo strážila. Práve režisérka Olga Špátová dokázala na filme pracovať tak, že intimitu rodiny nenarušovala a výsledkom je silný, dojímavý film. "Film rozpráva pravdivý a úprimný príbeh o mimoriadne úspešnom, milovanom, slávnom a pritom skromnom, dobrom a slušnom človeka, ktorého som bola ja tou vyvolenou a šťastnou ženou. Za to ostanem až do konca svojich dní hlboko vďačná," dojala Ivana nepochybne aj tých, ktorým nie je práve najsympatickejšia. Premiéra promovaného filmu bude už o necelé dva týždne, ak to situácia s koronavírusom dovolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie