Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neznámy obrovský talent Zuzany Smatanovej! TOTO jej ide rovnako dobre, ako spev!
Zdielať na

Neznámy obrovský talent Zuzany Smatanovej! TOTO jej ide rovnako dobre, ako spev!

Archívna reportáž

Zuzana Smatanová je na slovenskej hudobnej scéne na špici už neuveriteľných 17 rokov. To, že vie hrať na gitare, skladať piesne a skvelo spievať, je o nej teda už nejaký piatok dobre známe. No niektorí umelci zvyknú oplývať aj inými talentmi, a presne to je aj Zuzkin prípad.

Všetko sa začalo hitom Tam, kde sa neumiera. Odvtedy ich vychrlila 35-ročná speváčka zo Súľova mnoho, viacero z nich sa dostalo až na špicu hitparád. Zuzana Smatanová je držiteľkou šiestich Zlatých slávikov a pred dvomi rokmi sa po dlhej, 7 rokov trvajúcej pauze, konečne opäť prihlásila s novým albumom.

No hudba a spev nie sú jedinými talentmi, ktorými Zuzana oplýva. Jej ruky totiž, okrem hry na gitaru, zvládajú fantasticky aj prácu so štetcom či farbičkami.

Zuzana prezradila, že sa už konečne naučila aj oddychovať:

​Zuzana pritom maľuje už od malička. "To je taká moja druhá stránka. Možno ma ľudia viac spoznajú ako speváčku a muzikanta, ale to kreslenie je môj druhý odtlačok," povedala poeticky Zuzana o svojej vášni. No nie je to len také náhodné hobby. "Môj otec bol maliar, takže ma k tomu viedol," prezradila Zuzka spomienku na milovaného otca.

Pred desiatimi rokmi Zuzanin otec, žiaľ, tento svet navždy opustil. No dovtedy Zuzana s úžasom pozorovala jeho umenie. "On mal neuveriteľný talent na také tie prvé čiary, že on z prvej hneď niečo začal, povedzme od prsta na ruke a človek netušil, čo to je. Vždy som bola zvedavá, čo z toho dostane," spomína s láskou na talentovaného otca.

​Zuzana prešla mnohými fázami, od detských kresbičiek, cez komiks v školskom časopise, až po portréty. Aktuálne sú to detské ilustrácie. "Mám k tomu obrovský vzťah, vidieť veci detskými očami a rozvinúť príbeh spisovateľa vizuálne by pre mňa bola obrovská výzva," opísala svoj sen Zlatá slávica. 

​Všetko pritom začína ako skica ceruzkou. "Väčšinou to chcem dostať do tej akvarelovej podoby, mám strašne rada vodové farby, lebo tie sa krásne vpíjajú, krásne sa dajú miešať," hovorí o preferovanej technike speváčka - maliarka. Za deň zvládne jeden obraz, no niektoré jej trvali aj celé mesiace. Presne tak, ako to má Zuzana aj s pesničkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie